Ортопедични обувки


Чрез Агенция Социално Подпомагане

Уважаеми клиенти, 

След последните промени в нормативната уредба, нашите обувки бяха заличени от списъка на разрешените изделия от Агенция за xора с увреждания. Основанието е, че изделията които предлагаме са готови и съответно не се изработват по поръчка. Считаме това за силно ограничаване на правото Ви на избор (тези от Вас които са се сблъсквали с "обувки произведени по индивидуална поръчка" знаят за какво иде реч).

 

Ще се радваме, ако в бъдещ момент имаме отново възможността да бъдем ваш доставчик на ортопедични обувки и стелки чрез Агенцията за социално подпомагане. 

 

С уважение

Екипът на orto's 

/тази страница е свалена от сайта ни, но видима през търсачките, с цел да бъдете информирани за ситуацията/

 

Вече имате заповед за безплатни обувки от ДСП? В магазини orto's сте на правилното място: 

 

 • разполагаме с над 100 дамски и мъжки модела американски ортопедични обувки на склад, подходящи за всеки сезон;
 • Магазините ни в София и Варна са с удобни местоположения;
 • Продавач-консултантите ни са отлично обучени, с богат опит, компетентни и съпричастни;

 

 

Заповядайте в някой от лицензираните търговски обекти на orto’s и изберете най-здравословните обувки които някога ще носите:

 

 • София, ж.к. “Младост”, бул. “Ал. Малинов” 75, в сградата на “ХИТ” хипермаркет, срещу касите. Телефон: (02) 483 47 63, вижте повече тук.

 

 • София, бул. "Васил Левски" 100Б, намира се на паметника "Левски'' в посока бул. "Дондуков", до входа на Музикалния театър.  Телефон (02) 946 14 85, вижте повече тук.

 

 • Варна, бул. "Княз Борис I" 56, намира се до Хепи Севастопол, срещу градинката и спирката на автобусите от градския транспорт. Тел. 088 396 3131, вижте повече тук.

 

 • Бургас, ул. "Христо Ботев" 16, намира се на 100 метра от операта, в блока известен с булченските магазини. Тел: 088 666 5829, вижте повече тук

 


 

Интересувате се какъв е редът за получаване на "безплатни обувки"? Ето какво трябва да знаете: 

Освен на свободния пазар, част от продуктите на orto’s могат да бъдат предоставени безплатно (или срещу минимално доплащане). Това става с помощта на Агенцията за социално подпомагане /АСП/ към Министерството на труда и социалната политика, които заплащат вместо Вас тези изделия.

 

Ако стъпалата ви имат специални нужди, например плоскостъпие, деформитети (буниони /кокалчета/, пръст чукче и др.), скъсяване или диабетно стъпало, то бихте могли да кандидатствате. 

 

Ето какъв е редът

 

Най напред трябва да получите Протокол от Ортопедична ЛКК

 • Вземете направление от Общопрактикуващ лекар за преглед при Лекар-Специалист – ортопед, ендокринолог, с първично мнение за състоянието Ви.
 • Насочете документите от Лекаря - Специалист, към Специализирана Ортопедична Комисия.
 • Ако становището от Специализираната Ортопедична Комисия е положително - ще издадат Протокол за изработка обувки, стелки /при диабетно стъпало/ или и двете.

 

 

Кандидатствайте в Дирекция за Социално подпомагане (ДСП) по местоживеене за получаване на предписаните медицински изделия.

 

 

Посетете наш магазин, и се запознайте се с продуктите ни.

 • изберете модел измежду одобрените и вписаните в регистъра на Агенция за хора в увреждания.
 • Поискайте от нас Проформа фактура за необходимите изделия, съответстващи на предписаното в ЛКК Протокола.

 

 

Посетете на ДСП по местоживеене.

 • попълнете и подайте Молба-заявление за посочените продукти.
 • Приложете проформа фактура и ЛКК Протокол.

 

 

След съответния срок, получете лично Заповед/заповеди от ДСП за обувки и/или стелки “по индивидуална мярка”. В срок до 30 дни от датата на издадената Заповед от ДСП, определената в нея сума ще бъде преведена по посочена в Молбата Ви сметка.

 

 

Заповядайте в наш магазин с оригинала на Заповедта, издадена от ДСП и Протокола от ЛКК (имайте предвид, че срокът на валидност на Заповедта е 3 месеца). С получените от “социалните” средства заплащате в брой при нас обувките/стелките си. Ако избраните от Вас обувки/стелки са с цена която надхвърля сумата на отпуснатите средства, ще заплатите разликата от джоба си.

 

 

Представяте в ДСП в най-кратък срок представената от фирмата ни фактура-оригинал с касова бележка, заедно с Приемо-предавателен Протокол по образец от ДСП.

 


 

За какво отпуска средства ДСП?

Според „Приложение 7” на Правилника за Прилагане на Закона за Интеграция на Хората с Увреждания имате възможност да получите суми, които напълно или частично да покрият стойността на:

 

 • един чифт обувки за срок от 12 месеца за възрастни;
 • един чифт обувки за срок от 6 месеца за лица до 18 години;
 • един ремонт на вече получени обувки /чифт/, след 6 месеца;
 • един чифт стелки по индивидуална мярка за срок от 6 месеца за възрастни;
 • един чифт стелки по индивидуална мярка за срок от 3 месеца за лица до 18 години;