Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Диабетно стъпало

Диабетно стъпало
При 25 % от всички хора с диабет, се развиват проблеми със стъпалата, свързани с болестта. Състоянието на т.нар. диабетно стъпало се развива като комбинация от различни причини, включително слаба циркулация и невропатия. Диабетната невропатия може да доведе до липса на чувствителност или загуба на способността да се чувстват болка, топлина и студ. Повече за това състояние може да научите ако кликнете ТУК.
Ако имате диабет и усещате мравучкане, изтръпване или загуба на чувствителност, това са признаците на диабетно стъпало. Поради липса на чувствителност, диабетиците с невропатия, може да не усетят появата на малки порязвания, одрасквания, пришки или рани. Ако тези леки наранявания се оставят без лечение, могат възникнат усложнения, които да доведат до образуване на язви и дори до ампутация. Затова и е изключително важно какви обувки носите:
Избирайте обувки
Избягвайте обувки
А. С дебело и солидно ходило, което се огъва само при възглавничките:
Тип кецове, мокасини и всякакви обувки с тънки и меки ходила които се огъват при сводовете и лесно се усукват:
Б. Широки просторни обувки, които предпазват от притискане, протриване и нарушаване на циркулацията на кръвта в стъпалата
Влошената чувствителност на стъпалата подвежда – смятате, че обувките ви са големи, защото не ги усещате. Така лесно може да направите грешен избор и да се спрете на тесни и малки обувки.
В. Обувки с омекотена яка и и език и с мека подплата
Избягвайте обувки с твърда кожа, които могат да предизвикат притискане, протриване и охлузване.
Г. Избирайте обувки с подвижни стелки която да замените с ортопедични стелки.
Избягвайте плитки обувки в които не може да се добави стелка.

“Благодарение на специализираните ортопедични обувки на Orto’s, открих удобство и ежедневието ми е по-интензивно. Ежедневното активно движение е част от терапията на диабетната невропатия, което е социално значимо заболяване и доста разпространено в България”

В магазини Orto’s ще откриете модели обувки специално създадени за диабетно стъпало. След компютърна диагностика ще ви предложим стелки с помнеща пяна, които да преразпределят натоварването и да минимализират риска от поява на рани. В допълнение ще ви предложим и терапевтични чорапи с медни йони за допълнителна защита от бактериални и гъбични инфекции.
Комбинацията от специални терапевтични обувки (дамски) или (мъжки), стелки и чорапи е най-сигурния начин за осигуряване на максимална защита на диабетното стъпало. Заедно с това, следва да полагате ежедневна грижа за стъпалата си и редовно да се преглеждате при специалист.
Заповядайте в Магазини Orto’s, направете си компютърна диагностика и дигитален отпечатък на стъпалото и изпробвайте най-подходящите обувни решения за вас.
Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.