бул. Ал. Стамболийски 23, София 1000, България

Диабетно стъпало

Диабетно стъпало
При 25 % от всички хора с диабет, се развиват проблеми със стъпалата, свързани с болестта. Състоянието на т.нар. диабетно стъпало се развива като комбинация от различни причини, включително слаба циркулация и невропатия. Диабетната невропатия може да доведе до липса на чувствителност или загуба на способността да се чувстват болка, топлина и студ. Повече за това състояние може да научите ако кликнете ТУК.
Ако имате диабет и усещате мравучкане, изтръпване или загуба на чувствителност, това са признаците на диабетно стъпало. Поради липса на чувствителност, диабетиците с невропатия, може да не усетят появата на малки порязвания, одрасквания, пришки или рани. Ако тези леки наранявания се оставят без лечение, могат възникнат усложнения, които да доведат до образуване на язви и дори до ампутация. Затова и е изключително важно какви обувки носите:
Избирайте обувки
Избягвайте обувки
А. С дебело и солидно ходило, което се огъва само при възглавничките:
Тип кецове, мокасини и всякакви обувки с тънки и меки ходила които се огъват при сводовете и лесно се усукват:
Б. Широки просторни обувки, които предпазват от притискане, протриване и нарушаване на циркулацията на кръвта в стъпалата
Влошената чувствителност на стъпалата подвежда – смятате, че обувките ви са големи, защото не ги усещате. Така лесно може да направите грешен избор и да се спрете на тесни и малки обувки.
В. Обувки с омекотена яка и и език и с мека подплата
Избягвайте обувки с твърда кожа, които могат да предизвикат притискане, протриване и охлузване.
Г. Избирайте обувки с подвижни стелки която да замените с ортопедични стелки.
Избягвайте плитки обувки в които не може да се добави стелка.
В магазини Orto’s ще откриете модели обувки специално създадени за диабетно стъпало. След компютърна диагностика ще ви предложим стелки с помнеща пяна, които да преразпределят натоварването и да минимализират риска от поява на рани. В допълнение ще ви предложим и терапевтични чорапи с медни йони за допълнителна защита от бактериални и гъбични инфекции.
Комбинацията от специални терапевтични обувки (дамски) или (мъжки), стелки и чорапи е най-сигурния начин за осигуряване на максимална защита на диабетното стъпало. Заедно с това, следва да полагате ежедневна грижа за стъпалата си и редовно да се преглеждате при специалист.
Заповядайте в Магазини Orto’s, направете си компютърна диагностика и дигитален отпечатък на стъпалото и изпробвайте най-подходящите обувни решения за вас.