Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Състояния на стъпалото

Състояния на стъпалото
Шип в петата

ШИП В ПЕТАТА

Петната кост е най-голямата в стъпалото, тя е силно натоварена, защото посреща удара при стъпване. Шипът в петата е калциево наслояване (израстък), формиращо се върху долната част на петната кост.

Артрит

АРТРИТНО СТЪПАЛО

Артритът може да е основна причина за болки в стъпалото, тъй като в него има 33 стави, които могат да бъдат засегнати.

Атлетно стъпало

АТЛЕТНО СТЪПАЛО
Атлетното стъпало представлява гъбична инфекция, която се появява между пръстите на краката. Тя се причинява при контакт с гъбички и по-често се развива върху стъпалата заради влагата в обувките.

Плантарен фасцит

ПЛАНТАРЕН ФАСЦИИТ
Терминът плантарен фасцит (болезнен свод) се отнася до възпаление и/или парещо усещане в свода на стъпалото.

Бременност

БОЛКИ В СТЪПАЛАТА ПРИ БРЕМЕННОСТ
Най-често срещаните изменения в стъпалата по време на бременността са плоскостъпие, свръхпронация и отоци.

Буниони

БУНИОНИ
Бунионите, известни още като Hallux Valgus или просто кокалчета на стъпалата, са сред най-разпространените деформации в предната част на стъпалото

Врастнали нокти

ВРАСТНАЛИ НОКТИ
Известни в медицината като onychocryptosis, врастналите нокти са състояние, при което кожата на пръста, израства над ръбчетата на ноктите.

Диабет

ДИАБЕТНО СТЪПАЛО
Диабетното стъпало се характеризира с липса на чувствителност и усещане за топлина, студ и болка, причинени от слаба циркулация на кръвта и невропатия.

Метатарзалгия

МЕТАТАРЗАЛГИЯ
Метатарзалгията обикновено се дължи на систематично и прекомерно натоварване на стъпалата  в продължение на дълъг период от време и се характеризира с остра или повтаряща се болка във възглавничките

Неврома на Мортън

НЕВРОМА НА МОРТЪН
Неврома  на Мортън  е състояние, свързано с болка в стъпалото, потене и/или възпаление на нерва, обикновено при възглавничките между 3ти и 4ти пръст на крака.

Отоци

ОТОЦИ НА КРАКАТА
При подуване ​на краката и глезените, поради затруднено кръвообръщение или прекомерно затопляне​,​ решението е в използването на подходящи обувки, стелки и чорапи​.

Плоскостъпие

ПЛОСКОСТЪПИЕ
Плоскостъпието може да е вродено или придобито, то представлява биомеханична промяна в стъпалото, при която сводът пропада под тежестта на тялото.

Пръст-чукче

ПРЪСТ-ЧУКЧЕ
Пръст-чукче е наименованието на пръст, който е свит при средната или крайната става, което може да доведе до силен натиск (от обувката) и болка. Опъването на сухожилията и връзките на пръста, го принуждава да се извива надолу.

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.