Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Кокалчета (Буниони, Hallux Valgus)

Кокалчета (Буниони, Hallux-Valgus)

Кокалчетата (наричат се още буниони или Hallux Valgus) представляват видима издутина от вътрешната част на стъпалото, около основата на палеца. Причината за буниона е деформация на костите, която се получава от постепенното извъртане на палецът към останалите пръсти. Повече за това състояние може да научите ако кликнете ТУК.

Ако имате кокалчета, стъпалата ви се нуждаят от следното:

  • да се ограничи натоварването в областта на възглавничките;
  • да се осигури достатъчен обем и свобода за пръстите на стъпалата;
  • в случай, че страдате от плоскостъпие е необходимо да се коригира със конкретен вид стелки положението на петната кост;
  • Разделител (поставя се между първият и вторият пръст);

Ограничаване на натоварването и осигуряването на достатъчен обем и свобода за пръстите на стъпалата може да бъде постигнато с носенето на подходящи обувки. Ако страдате от кокалчета, специалистите препоръчват (и многогодишната ни практика го потвърждава) следният подход при избора на подходящи обувки:

Избирайте обувки
Избягвайте обувки
А. С дебело и солидно ходило. Tака предпазвате възглавничките си от повишен натиск и травмиране. Тип кецове, балеринки и всякакви обувки с тънки и меки ходила които поддават като ги натиснете с палци в областта на възглавничките. Забравете също и тънките и плоски джапанки/пантофи.
Б. С просторна зона за пръстите (заоблени отпред) и/или разтеглива (стреч) материя в зоната на възглавничките; Тесни и заострени модели (при които изпитвате облекчение веднага щом ги свалите);
В. Равни, с нисък ток или на танк; При 6 см ток, 3/4 от натоварването което тялото оказва на стъпалата се концентрира във възглавничките.
Г. С вградена поддръжка на надлъжния свод (с извивка по средата), която да усещате без да ви е неприятно – така натоварването се разпределя по цялото стъпало и възглавничките се разтоварват и облекчават. С равно вътрешно ходило – в тези обувки, ако сте със среден или висок свод, стъпвате само на възглавнички и пети, което повишава риска от подбиване и възпаление.
Д. С подвижна стелка която да замените при нужда с ортопедична, или да имат място за допълнителна стелка. Плитки обувки в които не може да се добави стелка.

Обувки подходящи за кокалчета (буниони)
Обувки подходящи за кокалчета (буниони)

Обувки неподходящи за кокалчета (буниони)
Обувки неподходящи за кокалчета (буниони)
Когато пробвате обувки, трябва да ги почувствате удобни още в момента в който ги обуете. Избягвайте обувки, за които разчитате, че ще се отпуснат и ще ви станат удобни след като ги поносите.

“Преди 8-9 години имах проблем с едно кокалче на десният крак, което ме болеше. Отидох на лекар, който ми препоръча да си намеря удобни обувки, които са ортопедични и с които да започна да ходя”

В магазини Orto’s ще откриете многообразие от модели обувки специално създадени за стъпала с буниони (кокалчета). Заедно с подходящите обувки, облекчаването в областта на възглавничките се постига и с носенето на стелки с метатарзална поддръжка.
Те притежават:

  • Т.нар. “бабуна” която се пада зад възглавничките. Тази част от стъпалото поема натоварването за сметка на възглавничките;
  • Имат солидна поддръжка на надлъжния свод която подпомага разпределението на натоварването;
  • Омекотени са в предната част;
Ортопедични стелки
свръхпронация

Корекция в положението на петната кост.

Ако петните ви кости са завъртени така, както е показано на дясното стъпало от изображението в ляво, то вие имате свръхпронация (плоскостъпие). Възможно е това състояние да е основна причина на поява на кокалчета.

В такъв случай специалистите препоръчват най-напред да се погрижите за задния ходилен отдел. Това става с ортопедични стелки с поддръжка на надлъжния свод и със супинаторен клин, които да позиционират стъпалото в правилна позиция:

Ортопедична стелка със супинаторен клин

Стелки с всички изброени по-горе поддръжки и корекции се предлагат в магазини Orto’s във варианти за официални, спортни или всекидневни обувки.

Комбинацията от подходящи обувки и стелки е най-сигурният начин за спирането на процеса на растеж на кокалчетата. Корекция на това състояние се прави само по оперативен път.

Ако прекарвате повече време на крак и у дома, е добре да изберете подходящи пантофи (чехли, анатомични джапанки) с вградени поддръжки за сводовете и омекотяване в областта на възглавничките.

Не е нормално стъпалата да ви болят. Има сравнително лесни и достъпни начини да се погрижите за стъпалата си и да върнете радостта от движението. Заповядайте в магазини Orto’s, направете си дигитален отпечатък на стъпалата, компютърна диагностика и изпробвайте най-подходящите обувни решения за вас.

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.