ОтоциОтоци

Определение

Отоците и подуването на краката и глезените са често срещан симптом. В топлите месеци е нормално стъпалата ни да отичат леко, особено ако сме ​със​ затворени и неподходящи за сезона обувки, които възпрепятстват нормалната циркулация на кръв. По всяко друго време ​подуването на краката е симптом, ко​йто ни показва, че в тялото ни се случва нещо​ извън нормата. Поради тази причина е важно да ​обръща​ме​ внимание навреме на всеки оток и да предприемем навременни ме​рки и грижи за овладяването му.

 

Причини

Отоците и подуването на краката и глезените могат да ​имат следните причини:

- Хормонална терапия и прием на контрацептиви.

- Високо кръвно налягане и прием на лекарствени средства за понижаването му.

- Стероиди

- Прием на антидепресанти

- Диабет и използваните във връзка с регулирането му медикаменти.

- Бъбречни заболявания.

- Чернодробни и ендокринни заболявания.

- Сърдечно-съдови заболявания

- Травми в областта на глезена и подбедрицата

- Бременност

 

 Лечение и превенция

При подуване ​на краката и глезените, случващо се поради затруднено кръвообръщение или прекомерно затопляне​,​ решението е лесно и се свежда до създаването ​н​а подходящи температурни условия, както и до използването на подходящи обувки, стелки и чорапи​. Обувките с достатъчен обем няма да притискат допълнително кръвоносните съдове и ​ще​ ​ос​игур​ява​т добра циркулация на телесните течности, както и по-добро проветряване​​ на стъпалата.

 

От голямо значение е прием​ът​ на достатъчно течности, ограничаването на солените храни, газираните напитки и кафето.

Правилният двигателен режим и достатъчно почивка също са от важно значение за доброто състояние на краката, а и на целия организъм.

Редица отоци се повлияват отлично от носенето на подходящи ортопедични стелки и обувки.

 

 

Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.