Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Плоскостъпие (свръхрпонация)

Плоскостъпие (свръхпронация)

Сводовете на стъпалото играят ролята на „амортисьор“ при различните активности, като ходене, бягане, скачане, действат за по­-лесното оттласкване и адаптират ходилото към терена. Средните сводове осигуряват оптимални условия за работа на мускулите. Без тях те ще се претоварват много по­ бързо. Спадането или пълното изчезване на сводовете поради различни причини наричаме плоскостъпие (дюстабан). Това най-често е свързано със завъртане на петната кост навътре (свръхпронация) – това е състоянието на дясното стъпало на илюстрацията тук:

Повече за това състояние може да научите ако кликнете ТУК.

свръхпронация

Ако имате плоскостъпие, стъпалата ви се нуждаят от следното:

  • Подходящи обувки които да дават стабилна основа на стъпалото, да държат глезена изправен и да поддържат надлъжния свод;
  • Ортопедични стелки със супинаторен клин които да се позиционират петната кост във правилно положение. Комбинацията от правилни обувки и стелки може да намали дискомфорта в сводовете, стъпалата, прасците, коленете, таза и дори гръбнака (ако са причинени от плоскостъпие). За целта:
Избирайте обувки
Избягвайте обувки
А. С дебело и солидно ходило, което се огъва само при възглавничките: Тип кецове, мокасини и всякакви обувки с тънки и меки ходила които се огъват при сводовете и лесно се усукват:

Обувки със солидно ходило
Обувки със солидно ходило

Обувки с тънко и меко ходило
Обувки с тънко и меко ходило
Б. Обувките трябва да са с твърд заден форт (като ги стиснете с два пръста за задната част да не може да ги сплескате) Избягвайте обувки с мек заден форт – при тях липсва стабилна поддръжка за глезените ви.
В. С вградена поддръжка на надлъжния свод (с извивка която започва малко малко преди зоната на петата). С равно вътрешно ходило.
Г. С подвижна стелка която да замените при нужда с ортопедична, или да имат място за допълнителна стелка. Плитки обувки в които не може да се добави стелка.

“Преди 3 години получих дискова херния с излив. Прекарах 3 месеца на легло. След препоръка от приятелка, дойдох в Orto’s, като изобщо не предполагах, че проблема може да бъде в стъпалата ми”

Ортопедична стелка със супинаторен клин

В магазини ORTOS ще откриете многообразие от модели обувки специално създадени за стъпала с плоскостъпие (дюстабан). Заедно с подходящите обувки, правилното позициониране на петната кост се постига с ортопедични стелки със супинаторен клин – при тях вътрешната част в областта на петата е удебелена.

Стелки с със супинаторен клин ще откриете в магазини Orto’s във варианти за официални, спортни или всекидневни обувки, вижте повече на (дамски) или (мъжки)

Комбинацията от подходящи обувки и стелки е най-сигурния начин за облекчаване на дискомфорта при плоскостъпие.

Ако прекарвате повече време на крак и у дома, е добре да изберете подходящи пантофи (чехли, джапанки) с вградени поддръжки за сводовете и омекотяване в областта на възглавничките.

Не е нормално стъпалата да ви болят. Има сравнително лесни и достъпни начини да се погрижите за стъпалата си и да върнете радостта от движението. Заповядайте в магазини Orto’s, направете си дигитален отпечатък на стъпалата, компютърна диагностика и изпробвайте най-подходящите обувни решения за вас.

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.