бул. Ал. Стамболийски 23, София 1000, България

Плоскостъпие (свръхрпонация)

Плоскостъпие (свръхпронация)

Сводовете на стъпалото играят ролята на „амортисьор“ при различните активности, като ходене, бягане, скачане, действат за по­-лесното оттласкване и адаптират ходилото към терена. Средните сводове осигуряват оптимални условия за работа на мускулите. Без тях те ще се претоварват много по­ бързо. Спадането или пълното изчезване на сводовете поради различни причини наричаме плоскостъпие (дюстабан). Това най-често е свързано със завъртане на петната кост навътре (свръхпронация) – това е състоянието на дясното стъпало на илюстрацията тук:

Повече за това състояние може да научите ако кликнете ТУК.

свръхпронация

Ако имате плоскостъпие, стъпалата ви се нуждаят от следното:

  • Обувки които да дават стабилна основа на стъпалото, да държат глезена изправен и да поддържат надлъжния свод;
  • стелки със супинаторен клин които да се позиционират петната кост във правилно положение. Комбинацията от правилни обувки и стелки може да намали дискомфорта в сводовете, стъпалата, прасците, коленете, таза и дори гръбнака (ако са причинени от плоскостъпие). За целта:
Избирайте обувки
Избягвайте обувки
А. С дебело и солидно ходило, което се огъва само при възглавничките: Тип кецове, мокасини и всякакви обувки с тънки и меки ходила които се огъват при сводовете и лесно се усукват:

Обувки със солидно ходило
Обувки със солидно ходило

Обувки с тънко и меко ходило
Обувки с тънко и меко ходило
Б. Обувките трябва да са с твърд заден форт (като ги стиснете с два пръста за задната част да не може да ги сплескате) Избягвайте обувки с мек заден форт – при тях липсва стабилна поддръжка за глезените ви.
В. С вградена поддръжка на надлъжния свод (с извивка която започва малко малко преди зоната на петата). С равно вътрешно ходило.
Г. С подвижна стелка която да замените при нужда с ортопедична, или да имат място за допълнителна стелка. Плитки обувки в които не може да се добави стелка.
Ортопедична стелка със супинаторен клин

В магазини ORTOS ще откриете многообразие от модели обувки специално създадени за стъпала с плоскостъпие (дюстабан). Заедно с подходящите обувки, правилното позициониране на петната кост се постига с ортопедични стелки със супинаторен клин – при тях вътрешната част в областта на петата е удебелена.

Стелки с със супинаторен клин ще откриете в магазини Orto’s във варианти за официални, спортни или всекидневни обувки, вижте повече на (дамски) или (мъжки)

Комбинацията от подходящи обувки и стелки е най-сигурния начин за облекчаване на дискомфорта при плоскостъпие.

Ако прекарвате повече време на крак и у дома, е добре да изберете подходящи пантофи (чехли, джапанки) с вградени поддръжки за сводовете и омекотяване в областта на възглавничките.

Не е нормално стъпалата да ви болят. Има сравнително лесни и достъпни начини да се погрижите за стъпалата си и да върнете радостта от движението. Заповядайте в магазини Orto’s, направете си дигитален отпечатък на стъпалата, компютърна диагностика и изпробвайте най-подходящите обувни решения за вас.