Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Атлетно стъпало (гъбички по краката)

Определение

Атлетното стъпало представлява гъбична инфекция, която се появява между пръстите на краката, но е възможно да се разпространи и по цялото стъпало. Симптомите са: обрив между пръстите на краката, сърбеж, зачервяване и лющене на кожата. Тя се причинява при контакт с гъбички и по-често се развива върху стъпалата заради влагата в обувките, която е идеалното условие за развитие на бактерии.

 Причини

Тази инфекция се разпространява най- лесно в общи душ-кабини и съблекални, каквито има във фитнес зали, басейни, сауни и др., както и посредством директен и индиректен контакт. Когато гъбичките попаднат в стъпалото, те се настаняват в цепнатините и раничките, откъдето започват да се размножават, освен ако краката не се измият навреме и изсушат много добре.

“Атлетното стъпало” може да се разпростре и по ноктите на краката. Ако пациентът чеше заразената зона и после докосне други части от тялото си, той може да зарази и тях, в това число слабините и подмишниците.

Както всички други състояния, хората с диабет и слаба имунна система трябва да се предпазват особено внимателно от “атлетното стъпало”. Те са по-податливи на инфекции, което предпоставка и за по-значими медицински проблеми.

Предпазване и лечение

Перфектната лична хигиена може да предотврати тази инфекция. Ежедневното миене на стъпалата със сапун и подсушаване (особено между пръстите на краката) е много важно. Носете сухи и проветриви обувки и чорапи, не ползвайте чужди обувки и не давайте своите. Използвайте пудра, за да запазите краката си сухи и неподатливи на инфекция.

Ако все пак забележите тези симптоми незабавно посетете доктор, за да получите точна диагноза и да предприемете лечение. Този тип инфекции са упорити и могат да се превърнат в хронични. Лечението включва противогъбични лекарства, които може да са под формата на спрейове и кремове. Също така е нужна и непрекъсната грижа да поддържате стъпалата си чисти и сухи. Продължавайте да се допитвате до вашия лекар докато проблемът не бъде остранен.

* Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние. 

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.