Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Плантарен фасциит (болезнен свод)

Определение

Терминът плантарен фасцит (болезнен свод) се отнася до възпаление и/или парещо усещане в свода на стъпалото.

Причина  

Има много причини, които да бъдат фактор за появата на болезнен свод. Структурен дисбаланс или нараняване на стъпалото могат да са пряка причина. Най-разпространената причина обаче е състояние, наречено плантарен фасцит (plantar fasciitis).

Плантарния фасциит е болезнено възпаление на плантарната фасция – плътната лента съединителна тъкан в основата на стъпалото, която свързва петата с пръстите на крака. – Прекомерното разтягане на тази тъкан, обикновено вследствие на свръх пронация или плоско стъпало, причинява плантарен фасцит.

Болката при това състояние се появява най-често рано, още с първите крачки, които човек прави сутрин. След като раздвижите стъплото болката изчезва, но може да се появи отново след прекарване на дълго време в изправено положение или след по-продължителен период на покой.

Ако това състояние не се третира и напрежението върху надлъжния свод продължава, може да се развие костна протрузия, позната като  шипове на петата (израстък на шпоровата кост). Затова е важно състоянието да се лекува, за да се избегне влошаване.

Превенция и лечение

Това е сравнително често срещано състояние на стъпалото, което може да се лекува.

Добре е да се уверите, че носите удобни обувки с еластична и мека вътрешност, това ще намали натиска върху фасцията. Избягвайте обувките с високи токчета и избирайте обувки с разумна височина и подвижни стелки.

Ортопедичните стелки също играят ключова роля в превенцията и лечението на плантарен фасцит, тъй като са подбрани според спецификата на Вашето стъпало и му осигуряват необходимата поддръжка за свода, контролират свръх пронацията и подпомагат възстановяването на биомеханиката му.

При продължителност на оплакванията, направете консултация с лекар.

* Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.