Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Болки в стъпалата при бременност

Определение

Бременността поражда много промени в женското тяло. Едно доста пренебрегвано оплакване е болката в стъпалата. Тъй като тялото се променя, центърът на тежестта се променя значително. Новата позиция на тялото увеличава натиска в областта на коленете и стъпалата.

Най-често срещаните състояния са отоци, плоскостъпие и свръх пронация (завъртане на стъпалото навътре). Тези състояния могат да доведат до болки в петите, сводовете и предната част на стъпалото (възглавнички). Много жени получават мускулни крампи и разширени вени.Поради това е важно всички дами да научат повече за здравето на своите стъпала и как да се грижат за тях през тези девет месеца.

Причини

Плоскостъпието, свръхпронацията и отоците са често срещани състояния,  по време на бременността. Плоскостъпие и свръхпронация е възможно да се получат, тъй като сводът на стъпалото пропада под тежестта на тялото и глезенът се извърта навътре при ходене. Това може да предизвика напрежение или възпаление на плантарната фасция (плътната лента съединителна тъкан в основата на стъпалото, която свързва петата с пръстите на крака). Плоскостъпието и свръх пронацията могат да направят ходенето болезнено и да предизвика преумора в стъпалата, прасците и гърба. Причината, поради която много бременни жени получават плоскостъпие е повишеният натиск на стъпалото, вследствие от увеличеното тегло. Плоскостъпие се наблюдава също и  при хора с халтави стави или хора, имащи затлъстяване.

Отоците и подуването на стъпалата най-често се появяват в по-късната бременност. Причина за това е допълнителното количество кръв, което се натрупва по време на бременността. Нарастващата утроба оказва натиск върху кръвоносните съдове в таза и стъпалата и забавя циркулацията. Общото количество течности обикновено остава непроменено, но се измества към стъпалата и глезените. Отеклите крака могат да станат морави на цвят. Ако се появят отоци по ръцете и лицето е незабавно се обърнете към лекар.

 

Предпазване и лечение

Съществуват ефективни средства за справяне с плоскостъпието, и  отоците по време на бременност.

Може да се предпазите от плоскостъпие, като носите ортопедични стелки. Те трябва да имат подходяща поддръжка за сводовете и да коригират свръхпронацията. Носенето на точният размер обувки (както по дължина, така и по ширина) е изключително фактор за избягване на плоскостъпието. Изберете обувки, които предлагат максимална поддръжка на глезена и омекотяват стъпването.

Освен плоскостъпието, така можете да предотвратите други възможни усложнения като болезнен свод (плантарен фасцит), шипове, метатарзалгия, тендонит и / или буниони (халукс валгус).

 

Отоците в стъпалата могат да бъдат сведени до минимум по следните начини:

– Дръжте краката си на високо, винаги когато е възможно. Ако се налага да седите дълго, сложете малък стол и поставете краката си на него.

– Носете подходящи обувки. Избягвайте обувки, които са ви тесни или къси, които могат да ограничат циркулацията на кръвта

– Измерете стъпалата си няколко пъти по време на бременността, възможно е да променят размера си.

– Носете чорапи без ластик, които не ограничават циркулацията.

– Ако шофирате продължително време, правете чести почивки и се разтъпквайте;

– Правете упражнения редовно. Ходенето е едно от най-добрите упражнения за Вас.

-Пийте достатъчно вода, за да не се обезводнявате. Това помага на тялото да не задържа допълнително количество вода.

– Придържайте се към балансирана диета и храни с ниско съдържание на сол – солта може да доведе до задържане на вода.

– Обикновено отоците са симетрични и в двете стъпала. Ако отичат различно, е възможно това  да е съдов проблем, потърсете консултация със специалист.

* Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние. 

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.