Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Буниони (кокалчета)

Определение 
Бунионите, или както се наричат в медицинските среди- Hallux Valgus, са едно от най-често срещаните състояния в предната част на стъпалото. Те представляват видима издутина от вътрешната част на стъпалото, около основата на палеца. Причината за буниона е деформация на костите, която се получава от постепенното извъртане на палецът към останалите пръсти. Често се случва той да застане под или над втория пръст и те да се застъпят. Някои от симптомите на буниона са възпаляване и подуване в основата на палеца. Поради създаващият се дискомфорт са възможни и  нарушения в походката.

Друга разновидност на буниона е т.нар. бунион на Тейлър. Това състояние възниква във външната част на стъпалото, откъм малкия пръст. Изразява се в малка подутина и се получава когато малкият пръст се завърта към останалите пръсти.

Причини 

Бунионите са често срещано състояние, най-вече при жените. Тази деформация може да се развие от анoмалия във функцията на стъпалото, наследственост, артрит или друго заболяване, но най-често е причинена от носене на неподходящи обувки. Елегантните обувки най-често са с ограничено място в зоната при пръстите и ги принуждават да заемат формата на обувките, което води до поява на бунион. Дамите, които имат буниони обикновено носят обувки по-малки и/или по-тесни от стъпалата си. Така пръстите им са силно притиснати един към друг, което води до изпъкване на първата метатарзална кост навън.

От голямо значени е да се знае, че, носенето на тесни обувки и ботуши може да причини буниони и да доведе до усложнения, при което може да е необходима дори оперативна намеса.

Предпазване и лечение 

В ранните етапи на формирането на буниона потапянето на стъпалата в топла вода, може да облекчи временно състоянието. Най-добрият начин за облекчаване на болката са добре проектираните обувки, които осигуряват достатъчно място в зоната на пръстите. Препоръчителна е употребата на обувки с анатомичен профил на ходилото, както и  носенето на стелки , които осигуряват допълнителен комфорт, поддръжка и защита.

Друго консервативно лечение включва употребата на пособия за възстановяване и облекчение, като подплънки, шини и бандажи за буниони. Този тип лечение може да ограничи развитието на буниона, да облекчи болката и да създаде благоприятни условия за възстановяване на стъпалото.

Ако състоянието не отмине – консултирайте се с вашия лекар.

Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.