Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Плоскостъпие (дюстабан)

Определение

Плоскостъпието се  или така наречения дюстабан е състояние, с което хората живеят без особени оплаквания или с епизодични прояви на умора и тежест, след продължително стоене или ходене, които могат да бъдат лесно контролирани, чрез избор на подходящи обувки и стелки.

Сводовете на стъпалото играят ролята на „амортисьор“ при различните активности, като ходене, бягане, скачане, действат за по­-лесното оттласкване и адаптират ходилото към терена.  Наличието им осигурява оптимални условия за работа на мускулите. Без тях те ще се претоварват много по­ – бързо. Спадането или пълното изчезване на сводовете поради различни причини наричаме плоскостъпие. То е често срещано биомеханично състояние, което може да бъде вродено или придобито.

Малко хора знаят, че плоскостъпието може да бъде предпоставка за развитието на различни ставни заболявания, болки в кръста, възпаление на плантарната фасция,  а също и възникване на други проблеми на стъпалото, както и на опорно-двигателния апарат.

Причина
Плоскостъпието е процес, при който структурата  на стъпалото пропада, което го прави плоско и равно, а натискът върху другите му части се увеличава. Така плоскостъпието често води до плантарен фасцит, шипове на петата, метатарзалгия и/или буниони. Вижте видео което онагледява плоскостъпието ТУК.

Причини за придобито плоскостъпие могат да бъдат наднорменото тегло, бременността, честото претоварване на ходилото при професии налагащи продължителен стоеж, ходенето по твърди повърхности, податливи и гъвкави стави, както и изборът на неподходящи обувки.

Лечение и превенция
Избора на подходящи обувки е от изключителна важност, те трябва да пасват идеално на стъпалата. Подметката трябва да е еластична и мека, а задният им форт да е  здрав и твърд, за да поддържа в правилно положение петата и глезена, като ги предпазват от извъртане навътре (т.нар. свръх-пронация).  Стелките за плоскостъпие Aetrex® имат специален супинаторен клин, който изпълнява тази функция.
Плоскостъпието може да се третира консервативно с ортопедични продукти – ортопедични обувки и ортопедични стелки.

При продължителност на оплакванията, направете консултация с лекар.

* Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние. 

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.