Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Метатарзалгия

Определение 

Метатарзалгия е термин, обозначаващ болезнени състояния в стъпалата, непосредствено преди пръстите или в т.нар. възглавнички.  Това е често срещано състояние, което може да засегне костите и ставите в областта на възглавничките. Най-често метатрзалгия се появява в областа при  2-ра, 3-та и 4-та метатарзални главички и по-рядко – при първата метатарзална главичка (под палеца на стъпалото).

Причини 

Това е състояние, при което една или повече метатарзални глави стават болезнени и / или възпалена, което обикновено се дължи на систематично и прекомерно натоварване на стъпалата  в продължение на дълъг период от време. Обикновено, хората с метатарзалгия изпитват остра, повтаряща се, или хронична болка в зоната на възглавничките. Тя най-често е причинена от неподходящи и тесни обувки, които по правило носят най-вече дамите. Тясната обувка, оставя малко или почти никакво място в зоната за пръстите и ги пристяга един към друг. Това затруднява процеса на ходене и води до силен дискомфорт в предната част на стъпалото. Други фактори също могат да бъдат причина за силен натиск в областта на възглавничките и да доведат до метатарзалгия, например обувките с високи токове, подлагането на стъпалата на големи натоварвания без подходящите за това  обувки и стелки. Също така с напредването на възрастта възглавничката изтънява, което ни прави податливи на болки в тази част на стъпалото.

Предпазване и лечение 

Първата стъпка в лечението на метатарзалгията е да се определи причината за появата на болка. Ако причината за нея е  носенето на неподходящи обувки, добре е те да бъдат сменени. Обувките с широка и висока предна част и анатомично ходило са идеалният избор за това състояние. Те дават възможност на пръстите да стъпят нашироко и да се ограничи натискът в областта на възглавничките. Облекчаването на болката във възглавничките може да бъде подпомогнато и от  допълнителни продукти, като например меки подложки. Ортопедичните стелки, предназначени за облекчаване на възглавничките, разполагат с метатарзална подложка, която застава зад възглавничките. Тя разсейва натиска и преразпределя тежестта равномерно по стъпалата. Други често препоръчвани продукти са метатарзални възглавнички с гел, както и бандажи. Когато тези продукти се ползват с подходящи обувки и стелки, се постига значително облекчаване на това състояние.

При продължителност на оплакванията, направете консултация с лекар.

* Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние. 

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.