Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Неврома на Мортън

Болки в пръстите на крака – Неврома на Мортън

Определение

Неврома на Мортън е състояние на стъпалата, свързано с болка, подуване и/или възпаление на нерв, най-често при възглавничките между 3ти и 4ти пръст на крака.  Симптомите на това състояние включват остра болка, парене, и дори липса на усещане в засегнатата зона. Неврома на Мортън също може да доведе до скованост, изтръпване или спазми в предната част на стъпалото.

Причина

Неврома на Мортън е състояние, причинено от анормална функция на стъпалото, при което костите притискат нерв, обикновено между трета и четвърта метатарзални главички. Симптомите на неврома на Мортън, често се появяват, по време или след като стъпалата са били подложени на по-голямо натоварване, докато се разхождате, стоите, скачате, или тичате. Това условие може да бъде причинено и от неподходящ избор на обувки. Обувки с тесен връх и/или високи токове, могат да доведат до неврома на Мортън. Стегнатите обувки могат да притиснат нерв между пръстите на краката, което води до дискомфорт и силна болка.

Лечение и превенция

Първата стъпка при лечението на неврома на Мортън е да се изберат подходящи обувки. Обувките осигуряващи на стъпалото достатъчно широчина и височина, са най-добрият избор за лечение и облекчаване на болката. Следващата стъпка в лечението е да се използват ортопедични стелки с метатарзална подложка – поддръжка на напречния свод. Тази подложка се намира зад възглавничките, преразпределя натиска върху пръстите и възглавничките и облекчава болката свързана с неврома.

* Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние. 

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.