Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Отоци на краката

Определение

Отоците и подуването на краката и глезените са често срещан симптом. В топлите месеци е нормално стъпалата ни да отичат леко, особено ако сме ​със​ затворени и неподходящи за сезона обувки, които възпрепятстват нормалната циркулация на кръв. По всяко друго време ​подуването на краката е симптом, ко​йто ни показва, че в тялото ни се случва нещо​ извън нормата. Поради тази причина е важно да ​обръща​ме​ внимание навреме на всеки оток и да предприемем навременни ме​рки и грижи за овладяването му.

 

Причини

Отоците и подуването на краката и глезените могат да ​имат следните причини:

– Хормонална терапия и прием на контрацептиви.

– Високо кръвно налягане и прием на лекарствени средства за понижаването му.

– Стероиди

– Прием на антидепресанти

– Диабет и използваните във връзка с регулирането му медикаменти.

– Бъбречни заболявания.

– Чернодробни и ендокринни заболявания.

– Сърдечно-съдови заболявания

– Травми в областта на глезена и подбедрицата

– Бременност

 

Лечение и превенция

При подуване ​на краката и глезените, случващо се поради затруднено кръвообръщение или прекомерно затопляне​,​ решението е лесно и се свежда до създаването ​н​а подходящи температурни условия, както и до използването на подходящи обувки, стелки и чорапи​. Обувките с достатъчен обем няма да притискат допълнително кръвоносните съдове и ​ще​ ​ос​игур​ява​т добра циркулация на телесните течности, както и по-добро проветряване​​ на стъпалата.

 

От голямо значение е прием​ът​ на достатъчно течности, ограничаването на солените храни, газираните напитки и кафето.

Правилният двигателен режим и достатъчно почивка също са от важно значение за доброто състояние на краката, а и на целия организъм.

Редица отоци се повлияват отлично от носенето на подходящи ортопедични стелки и обувки.

* Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние. 

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.