Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Пръст-Чукче

Определение

Пръст-чукче е наименованието на пръст, който е свит при средната или крайната става, което може да доведе до силен натиск (от обувката) и болка. Причина за това е опъването на сухожилията и връзките на пръста, карайки го да се извива надолу. Пръст-чукче може да се появи на всеки пръст, с изключение на палеца.  Най-често свързваме това състояние с дискомфорт в най-издадената част на пръста, поради триенето му в горната част на обувката.

Пръстът-чукче се класифицира въз основа на подвижността пръстите при ставите. Има два типа пръст чукче – гъвкав и твърд. При гъвкав пръст ставите могат да се движат и пръстът може да се изправи с помоща на ръцете. Твърдият пръст няма същата способност за движение. Изправянето е съвсем ограничено и може да бъде многоболезнено. Това понякога ограничава движението на стъпалото, води до повишен натиск в зоната на възглавничките, и е възможно да причини болка и поява на мазоли и втвърдявания в долната част на стъпалото.

Причина

Пръстът-чукче е резутат от мускулен дисбаланс, причиняващ неестествено обтягане на връзките и сухожилията. Това води до извиване на ставите надолу. Артритът също може да доведе до деформации в предната част на ходилото включително и до пръст-чукче.

Превенция и лечение

Смяната на стила обувки е изключително важна стъпка за лечението на това е състояние. Когато избирате обувки, трябва да се уверите, че те са достатъчно широки и имат дълбочина в предната част, за да поберат пръста-чукче. Като осигуряват достатъчно място за пръстите, те намаляват натиска и триенето на извития нагоре пръст в обувката.
За облекчаване на това състояние са създадени различни видове гелови предпазители, които предпазват пръста от триене в обувката, както и шини придържащи пръста надолу .

При продължителност на оплакванията, направете консултация с лекар.
Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.

* Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.