Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Шип в петата

Определение:

Петната кост е най-голямата в стъпалото, тя е силно натоварена, защото посреща удара при стъпване. Шипът в петата е калциево наслояване (израстък), формиращо се върху долната част на петната кост. Това образувание се формира от системно претоварване на мускулите и сухожилията и се разполага там където плантарната фасция се захваща за петната кост. Плантарната фасция е плътна лента съединителна тъкан в основата на стъпалото, която свързва петата с пръстите на крака.

Причина

Най-честата причина за поява на шип е преразтягане на плантарната фасция. Това от своя страна се дължи на плоскостъпие (свръхпронация), вижте също плантарен фасцит. Шиповете в петата се развиват с течение на времето – не се появяват внезапно след тренировка или спортно събитие. Могат да се появят, ако пренебрегвате ранните симптоми, като болка в петата. Повтарящото се натоварване от ходене, бягане или скачане по твърди повърхност също е предпоставка за появата на шип. Това състояние може да се развие и от ходене с неподходящи обувки.

Шипове могат да бъдат причинени също от:

  • Артрит
  • Натъртване на петата
  • Наднормено тегло
  • Неподходящи обувки
  • Неправилна походка
  • При дълго носене на чехли/джапанки  с тънко ходило

Лечение и превенция:

Болката от шиповете се преодолява чрез студени компреси, противовъзпалителни инжекции, болкоуспокояващи лекарства, физиотерапевтични и стречинг упражнения. Това са симптоматични манипулации, които не третират причината за поява на шиповете.

Съществена част от лечението е да се отстрани причината за разтягането на плантарната фасция, което може да стане с правилно подбрани ортопедични обувки и ортопедични стелки. Заедно с това следва да обръщате повишено внимание към сигналите които получавате от вашите стъпала. Продължаване на ходене или трениране с обувки, които причиняват болка в петата, могат да доведат до дългосрочни проблеми.  Бъдете наясно с ежедневната натовареност на стъпалата си и не забравяйте да им дадете достатъчно почивка в края на деня.

*Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.