Шип в петатаШип в петата

Определение:

Петната кост е най-голямата в стъпалото, тя е силно натоварена, защото посреща удара при стъпване. Шипът в петата е калциево наслояване (израстък), формиращо се върху долната част на петната кост. Това образувание се формира от системно претоварване на мускулите и сухожилията и се разполага там където плантарната фасция се захваща за петната кост. Плантарната фасция е плътна лента съединителна тъкан в основата на стъпалото, която свързва петата с пръстите на крака.

 

Причина

Най-честата причина за поява на шип е преразтягане на плантарната фасция. Това от своя страна се дължи на плоскостъпие (свръхпронация), вижте също плантарен фасцит. Шиповете в петата се развиват с течение на времето - не се появяват внезапно след тренировка или спортно събитие. Могат да се появят, ако пренебрегвате ранните симптоми, като болка в петата. Повтарящото се натоварване от ходене, бягане или скачане по твърди повърхност също е предпоставка за появата на шип. Това състояние може да се развие и от ходене с неподходящи обувки.

 

 

Шипове могат да бъдат причинени също от:

  • Артрит

  • Натъртване на петата

  • Наднормено тегло

  • Неподходящи обувки

  • Неправилна походка

  • При дълго носене на чехли/джапанки  с тънко ходило

  •  

Лечение и превенция:

Болката от шиповете се преодолява чрез студени компреси, противовъзпалителни инжекции, болкоуспокояващи лекарства, физиотерапевтични и стречинг упражнения. Това са симптоматични манипулации, които не третират причината за поява на шиповете.

Съществена част от лечението е да се отстрани причината за разтягането на плантарната фасция, което може да стане с правилно подбрани ортопедични обувки и стелки. Заедно с това следва да обръщате повишено внимание към сигналите които получавате от вашите стъпала. Продължаване на ходене или трениране с обувки, които причиняват болка в петата, могат да доведат до дългосрочни проблеми.  Бъдете наясно с ежедневната натовареност на стъпалата си и не забравяйте да им дадете достатъчно почивка в края на деня.

 

*Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.