Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Човешкото стъпало

От общо 206 кости в човешкия скелет, 52 са разположени с стъпалата – по 26 във всяко.

В долните крайници се намират най-масивните и най-големи кости, които се задвижват от най-силните мускули. Долните крайници се различават по своята анатомична конструкция от тази на горните ни крайници, най-вече поради факта, че на тях се пада отговорността да поемат и носят цялата тежест на тялото през целия ни живот.

Съпоставяйки стъпалото с дланта, ще открием съществени разлики, свързани преди всичко с факта, че структурата на стъпалото има за задача да носи тежеста на тялото като я разпределя равномерно, така че всички движения на тялото да се осъществяват максимално комфортно. За да се случи това, природата е конструирала ходилото по специален начин. Чрез оформянето на специална извивка, наречена „свод“, нашите стъпала играят ролята на своеобразни „амортисьори“ за тялото. Костите в стъпалото са в плътен контакт по между си и заедно с мускулите и сухожилията създават една от най-сложните във функционално отношение анотомическа машина в човешкото тяло. Именно благодарение на нея стъпалата притежават елестичност, която има за задача да поема сътресенията в целия скелет при ходене и тичане.

Човешкото стъпало при повечето хора притежава видима с просто око извивка от вътрешната си страна между петата и основата на палеца. Сводът се оформя между третата и десетата година от живота на човек. Интересен факт е, че бебетата се раждат с плоски стъпала, но това състояние е различно от плоскостъпието. За плоскостъпие се говори тогава, е диагностицирано най-рано след 3-годишна възраст и не се израстне през пубертета.

Често при децата плоскостъпието е свързано с т.н. халтаво стъпало и обикновено при него не се забелязват видими деформации, но при стъпване надлъжния свод изчезва. Това се дължи на хлабавите ставни връзки при децата. Този тип плоскостъпие се израства, тъй като с възрастта ставните връзки заякват и не се налага специално лечение. От голяма полза за доброто здраве на целия скелет на подрастващото дете е носенето на ортопедични стелки, които да поддържат стъпалото и обувки със стабилно ходило и устойчив заден форт.

Статичното плоско стъпало при децата се характеризира с плосък свод, който е ясно видим както в покой, така и по време на стъпване. Състоянието е в следствие от промени в анатомията на стъпалото. Корекцията е възможна със стелки и специални обувки, а в редки случаи се прибягва и до хирургическа интервенция.

За да се предпазят детските стъпала от развитието на плоскостъпие от съществено значение е изборът на обувки, при това още преди детето да е проходило. Детските обувки трябва да обхващат глезена и да го държат стабилен, а ходилото да е еластично, но стабилно в областта на свода. Препоръчително е материалите за изработката на детски обувки да са естествени.
Порочна практика е малките деца да носят обувките на по-големите си братчета и сестрички, които вероятно вече са деформирани.

За доброто състояние на стъпалата както и за превенция на вторични измения е от съществено значение е редовната физическа активност и качественото хранене от най-ранна детска възраст с храни богати на витамини, минерали и ненаситени мастни киселини, отговорни за доброто състояние и възстановяването на костите, мускулите и сухожилията както в стъпалата, така и в цялото тяло.

Стъпалото е своеобразна карта на всички органи и системи в човешкото тяло. По него са разположени множество биологично активни точки, които се свързват с тях и посредством които може да им се въздейства. Това е и причината много лекари да препоръчват ходенето боси, тъй като така по естествен начин тези точки се масажират и спомагат за тонизирането и възстановяването на целия организъм. Освен с цел доброто състояние на стъпала и на тялото, ходенето боси подкрепя закаляването при малките деца и наред това е несравнимо удоволствие.

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.