бул. Ал. Стамболийски 23, София 1000, България

Как да изберете правилните обувки за себе си и за вашите деца

Когато избирате нови обувки е добре да спазвате няколко основни правила. Един от най-добрите и лесни начини да изберете идеално прилягащият към стъпалата ви чифт е да се консултирате със специалист, а още по-добре, да си направите компютърна диагностика с iStep апарат, с каквито са оборудвани нашите магазини.

Обувките имат много важна роля за защитата, подкрепата и цялостното добро състояние на стъпалата, а и на целия костно-мускулен апарат на тялото. Поради тази причина е от съществено значение да изберете обувки, за които сте сигурни, че пасват идеално на вашия тип стъпала. Те не бива да притискат пръстите и нокътните плочки, да трият кожата, да предизвикват зачервяване, да образуват мазоли и рани, да причиняват възпаление на плантарната фасция, болки в  петите и каквито и да било други неудобства.

Ето кои са най-важните стъпки, които трябва да имате предвид, когато избирате нови обувки, така че да сте сигурни, че правите наистина отличен избор.

  1. Измервайте дължината на стъпалото си на всеки 6 месеца.
    С напредването на възрастта тялото се променя, в това число и стъпалата. Промените са най-вече по отношение на дължината и ширината на всяко стъпало. От съществено значение са промените, които настъпват в типа свод. От висок, с течение на времето, той може да стане среден, а от среден – нисък.
  2. Винаги измервайте и двете стъпала. Повечето хора имат разминавания между ляво и дясно стъпало от половин до един номер. При закупуване на обувки е нужно да се съобразите с по-голямото стъпало.
  3. Добре е стъпалата да се измерват в края на деня, когато са най-уморени и отекли. Така ще сте сигурни, че обувките, които избирате ще отговорят на нуждите на стъпалата ви през целия ден, включително и вечер, когато са най-подути.
  4. Когато избирате нови обувки, търсете модели, които отговарят на формата на вашите стъпала. Много важно е палеца да се побира свободно и да не опира във върха на обувката. Разбира се, няма идеална обувка, която да следва естествената форма на човешкото стъпало, но е добре да избирате възможно най-близкия по форма и размер чифт.
  5. Никога не си купувайте обувки, с мисълта, че те ще се разширят с времето и ще прилегнат по стъпалото ви. Ако чувствате и най-малкото притискане по време на проба, това със сигурност не е вашият чифт, по-добре го сменете за друг, по-голям номер. Не очаквайте, че с времето обувките ще се оформят по стъпалата ви, без да окажат негативно влияние върху тях. По-скоро стъпалата ви ще пострадат сериозно от подобен експеримент.
  6. За да се уверите, че обувките, които сте избрали са вашият размер, когато ги пробвате, задължително се изправете и направете няколко крачки. Докато сте изправени се уверете, че между пръстите на стъпалата ви и върха на обувките има разстояние най-малко ширината на вашия показалец.
  7. Когато си избирате нови обувки, задължително „ги разходете“ докато сте още в магазина. Уверете се, че обувките са достатъчно широки, че можете да движите пръстите на стъпалата си свободни докато се движите и че не усещате никакво триене и притискане в областта на петата и пръстите, най-вече във върха на палеца и странично на малкия пръст.
  8. Подходящата форма на обувките е от огромно значение за възрастните, но най-вече за децата. Неподходящите обувки могат да попречат на естественото развитие и растеж на детските стъпала. Много важно условие за правилното развитие на детските крачета е да ги измервате на всеки 3-4 месеца и да подменяте редовното чифтовете, с които детето ходи и играе всеки ден, с нови.