Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Как да изберете правилните обувки за себе си и за вашите деца

Когато избирате нови обувки е добре да спазвате няколко основни правила. Един от най-добрите и лесни начини да изберете идеално прилягащият към стъпалата ви чифт е да се консултирате със специалист, а още по-добре, да си направите компютърна диагностика с iStep апарат, с каквито са оборудвани нашите магазини.

Обувките имат много важна роля за защитата, подкрепата и цялостното добро състояние на стъпалата, а и на целия костно-мускулен апарат на тялото. Поради тази причина е от съществено значение да изберете обувки, за които сте сигурни, че пасват идеално на вашия тип стъпала. Те не бива да притискат пръстите и нокътните плочки, да трият кожата, да предизвикват зачервяване, да образуват мазоли и рани, да причиняват възпаление на плантарната фасция, болки в  петите и каквито и да било други неудобства.

Ето кои са най-важните стъпки, които трябва да имате предвид, когато избирате нови обувки, така че да сте сигурни, че правите наистина отличен избор.

  1. Измервайте дължината на стъпалото си на всеки 6 месеца.
    С напредването на възрастта тялото се променя, в това число и стъпалата. Промените са най-вече по отношение на дължината и ширината на всяко стъпало. От съществено значение са промените, които настъпват в типа свод. От висок, с течение на времето, той може да стане среден, а от среден – нисък.
  2. Винаги измервайте и двете стъпала. Повечето хора имат разминавания между ляво и дясно стъпало от половин до един номер. При закупуване на обувки е нужно да се съобразите с по-голямото стъпало.
  3. Добре е стъпалата да се измерват в края на деня, когато са най-уморени и отекли. Така ще сте сигурни, че обувките, които избирате ще отговорят на нуждите на стъпалата ви през целия ден, включително и вечер, когато са най-подути.
  4. Когато избирате нови обувки, търсете модели, които отговарят на формата на вашите стъпала. Много важно е палеца да се побира свободно и да не опира във върха на обувката. Разбира се, няма идеална обувка, която да следва естествената форма на човешкото стъпало, но е добре да избирате възможно най-близкия по форма и размер чифт.
  5. Никога не си купувайте обувки, с мисълта, че те ще се разширят с времето и ще прилегнат по стъпалото ви. Ако чувствате и най-малкото притискане по време на проба, това със сигурност не е вашият чифт, по-добре го сменете за друг, по-голям номер. Не очаквайте, че с времето обувките ще се оформят по стъпалата ви, без да окажат негативно влияние върху тях. По-скоро стъпалата ви ще пострадат сериозно от подобен експеримент.
  6. За да се уверите, че обувките, които сте избрали са вашият размер, когато ги пробвате, задължително се изправете и направете няколко крачки. Докато сте изправени се уверете, че между пръстите на стъпалата ви и върха на обувките има разстояние най-малко ширината на вашия показалец.
  7. Когато си избирате нови обувки, задължително „ги разходете“ докато сте още в магазина. Уверете се, че обувките са достатъчно широки, че можете да движите пръстите на стъпалата си свободни докато се движите и че не усещате никакво триене и притискане в областта на петата и пръстите, най-вече във върха на палеца и странично на малкия пръст.
  8. Подходящата форма на обувките е от огромно значение за възрастните, но най-вече за децата. Неподходящите обувки могат да попречат на естественото развитие и растеж на детските стъпала. Много важно условие за правилното развитие на детските крачета е да ги измервате на всеки 3-4 месеца и да подменяте редовното чифтовете, с които детето ходи и играе всеки ден, с нови.
Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.