Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Лечебни свойства на медта

Медта е химичен елемент, метал с атомен номер 29 и символ Cu в Периодичната система на елементите на Менделеев.

Какво е приложението на медта като биоцид?

Медните йони сами или в йодни съединения са използвани от векове за дезинфекция на течности, материали и човешка тъкан. Още древните египтяни са ползвали медни тръби за водопроводи за да унищожават паразити и патогени. Френските винари обработват от столетия  лозята си със син камък или меден сулфат. В наши дни медта се използва също:

като очистител на вода
като алгицид (т.е. срещу едноклетъчни водорасли)
като нематоцид (т.е. срещу нематоди, които са червеи – паразити)
молуксицид  (т.е. срещу мекотели)
като противогноен агент
като антибактериално средство
като антигъбично средство

Съвременната наука активно изучава и използва лечебните свойства на медта. Едно приложение доказало своят положителен ефект е патентованата Cupron® технология. Тя трайно свързва медни съединения с текстил и други материали.

Как продуктите с Cupron® извършват своето антибактериално и антигъбично действие?

Cupron® се поставя в преждата още в процеса на производството и.
Когато микробите контактуват с повърхността на продукта, активните съставки на Cupron® унищожават клетъчната мембрана и вътрешноклетъчните молекули като протеини в това число и ДНК-то им. Така те разрушават микробите по необратим начин.

Какво показват експериментите от взаимодействие на бактерии, гъбички и вируси с текстил съдържащ мед?
 
Научни експерименти описват взаимодействието на бактерии, гъбички и вируси с тъкани които съдържат медни съединения втъкани с Cupron® технология . В резюме представяме тук резултата от проведените изследвания

За часове (понякога и само минути) бактериите, гъбичките и дори някои вируси поставени в такава среда с намаляват числеността си над хиляда пъти.

Какво показват изследванията при пациенти страдащи от различни кожни заболявания на стъпалата при носене на чорапи съдържащи Cupron®?

Резултатите от проведени изследвания на пациенти (40% от които са или диабетици или хора над 65 годишнавъзраст) страдащи от различни състояния на стъпалата показа следното: тези които са носили чорапи с Cupron ® са постигнали значително подобрение или пълно излекуване на следните симптоми: зачервяване, обриви, сърбежи, сцепване на кожата, белене на външната част на кожата, отоци и миризми.

Друго изследване на т.нар атлетно стъпало (tinea pedis) показва също значителни подобрения при носенето на чорапи с Cupron®.

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.