бул. Ал. Стамболийски 23, София 1000, България

Нисък свод

нисък свод на стъпалото

В какво се изразява? 
Ниският свод или т.нар. плоско стъпало е често срещано състояние. То се появява, когато в процеса на ходене сводът на стъпалото пропада под тежестта на теглото, което носи. Стъпалото става плоско и равно, губи вътрешната си вдлъбнатина между възглавничките на пръстите и петата и докосва пода с цялата си площ.

Как възниква? 
Плоското стъпало може да е вродено, но може и да се придобие вследствие на наднормено тегло, неудобни обувки – тесни или с висок ток,  бременност, травми, продължително стоене в изправено положение.

Кои са симптомите? 
Ако  при ходене и стоене лесно изпитвате умора или усещате болки в стъпалата, прасците, кръста и гърба; ако започват да ви стават обувки с един номер по-големи и изтърквате вътрешната част на ходилото на обувките си, е възможно да имате плоскостъпие. Възможно е плоскостъпието да доведе до различни състояния на стъпалото ви, като болезнен свод, болки в коленете, буниони и др.
Направете отпечатък от стъпалото си с индиго или с помощта на апаратура за компютърна диагностика – така може да се определи по-точно както профилът на свода ви, така и наличието и степента на плоскостъпие.

Вижте това видео, което онагледява плоскостъпието.

Какви мерки можете да вземете? 
Плоското стъпало често изисква поддръжка на свода и преразпределяне на натоварването. Ортопедичните стелки Aetrex имат коригираща функция и подобряват биомеханиката на стъпалото. Те поддържат свода, осигуряват комфорт и предпазват от свръх-пронация – завъртането на глезена навътре и падане на тежестта върху вътрешната част на стъпалото.

Хората с плоско стъпало трябва да обръщат внимание на обувките си – те не трябва да са тесни и високи, а твърдият заден форт е важен, защото поддържа глезена стабилен и в изправено положение.