Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Нисък свод

нисък свод на стъпалото

В какво се изразява? 
Ниският свод или т.нар. плоско стъпало е често срещано състояние. То се появява, когато в процеса на ходене сводът на стъпалото пропада под тежестта на теглото, което носи. Стъпалото става плоско и равно, губи вътрешната си вдлъбнатина между възглавничките на пръстите и петата и докосва пода с цялата си площ.

Как възниква? 
Плоското стъпало може да е вродено, но може и да се придобие вследствие на наднормено тегло, неудобни обувки – тесни или с висок ток,  бременност, травми, продължително стоене в изправено положение.

Кои са симптомите? 
Ако  при ходене и стоене лесно изпитвате умора или усещате болки в стъпалата, прасците, кръста и гърба; ако започват да ви стават обувки с един номер по-големи и изтърквате вътрешната част на ходилото на обувките си, е възможно да имате плоскостъпие. Възможно е плоскостъпието да доведе до различни състояния на стъпалото ви, като болезнен свод, болки в коленете, буниони и др.
Направете отпечатък от стъпалото си с индиго или с помощта на апаратура за компютърна диагностика – така може да се определи по-точно както профилът на свода ви, така и наличието и степента на плоскостъпие.

Вижте това видео, което онагледява плоскостъпието.

Какви мерки можете да вземете? 
Плоското стъпало често изисква поддръжка на свода и преразпределяне на натоварването. Ортопедичните стелки Aetrex имат коригираща функция и подобряват биомеханиката на стъпалото. Те поддържат свода, осигуряват комфорт и предпазват от свръх-пронация – завъртането на глезена навътре и падане на тежестта върху вътрешната част на стъпалото.

Хората с плоско стъпало трябва да обръщат внимание на обувките си – те не трябва да са тесни и високи, а твърдият заден форт е важен, защото поддържа глезена стабилен и в изправено положение.

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.