Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Ортопедичните обувки

Ортопедичните обувки – Какво Трябва да Знаем?

Ортопедичните обувки

Основна функция на ортопедичните обувки

Ортопедичните обувки осигуряват по-голямо удобство  и по-добра поддръжка на краката ви. Специалистите препоръчват носенето на такива обувки както в случаите, когато имате специфични нужди, така и профилактично или за удобство.

Има ли универсални ортопедични обувки? 

Дизайнът и изработката им са различни, в зависимост от тяхната функционалност и предназначение. Потребностите на хората с диабетно стъпало са различни от тези на хората с буниони, пръст-чукче или пък с плоскостъпие, затова и няма универсална обувка. Има обаче няколко общи характеристики, които ортопедичните обувки притежават.

Какви елементи трябва да имат? 

– Твърд форт. Форт наричаме задната част на обувката, която обхваща петата. Фортът трябва да е твърд, за да ви осигури стабилна поддръжка. Ако при натиск с палци фортът не се огъва, значи обувките ви имат твърд форт.

– Достатъчно пространство за пръстите на краката. Пръстите ви трябва да се разположат удобно и да можете да ги размърдате. Пръст-чукче, мазолите, пришките, кокошите тръни, болките във възглавничките, бунионите могат да бъдат причинени или утежнени от обувки, на които мястото за пръстите е прекалено тясно или плитко.

– Неогъваемата средна част на ходилото осигурява стабилност и поддръжка на свода.

– Подвижните стелки са важен елемент, защото:

1. Те осигуряват допълнителен обем в случай, че краката ви са подути.

2. Можете да замените стелките с други, които отговарят на вашите специални нужди.

3. Могат да се перат, което е и защита срещу бактериални и гъбични инфекции.

– Умерена височина на тока

Височината на тока на ортопедичните обувки е между 1.5 и 3.5 см. Твърде високият ток може да доведе до състояния като метатарзалгия, пръст чукче, неврома на Мортън, плантарен фасциит, скъсяване на ахилесовото сухожилие и др.

– Достатъчна широчина и дълбочина

Те са нужни, за да имат стъпалата ви свобода. Това е особено важно ако имате диабет, артрит или краката ви са склонни към подуване.

Какво още притежават добрите ортопедични обувки

– Подходящо затваряне, за да можете да ги обуете лесно и да прилягат по крака.

– Подплата без шевове и ръбове, за да не причиняват протриване.

– Омекотени яка и език. Предпазват чувствителните зони от раздразнение и осигуряват допълнителен комфорт.

– Дишаща горна част, която предпазва краката от запарване, както и обувките от овлажняване.

– Здраво и олекотено ходило, което намалява удара върху стъпалото при ходене и е изработено от материал, устойчив на подхлъзване.

Как изглеждат ортопедичните обувки? 

Ортопедичните обувки могат да изглеждат както всяка друга обувка. Вече се предлага  разнообразие от дизайни, както на ежедневни, така и на официални, и спортни обувки. Така може да съчетаете отличната грижа за стъпалата си с външнен вид, в който се чувствате добре.

 

Важно е да знаете още

Носенето на ортопедични обувки може да ви осигури отлично удобство, когато ходите или прекарвате прави дълго време. Ако имате специфични нужди, тези обувки могат да  ви помогнат или да облекчат състоянието ви.

Но ако липсва облекчение, непременно се обърнете към лекар, който да ви предпише лечение и да ви наблюдава. Добро решение е да му покажете обувките, които носите, за да прецени дали отговарят на вашите нужди.

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.