бул. Ал. Стамболийски 23, София 1000, България

Висок свод

висок свод на стъпалото

В какво се изразява? 
Характерисира се с това, че средният ходилен отдел е повдигнат повече от обичайното, което води до завъртането на пръстите и петата леко навън – т.нар. супинация. Вследствие на което, натискът се съсредоточава върху петата и главичките на метатарзалните кости (възглавничките). При ходене тежестта пада повече върху външната страна на стъпалото, откъм малкия пръст, а натоварването се поема диспропорционално от петата и възглавничките.

Кои са симптомите? 
При по-големи активности, например ходене или спорт,  това неправилно разпределение може да доведе до болезнени състояния в колената, бедрата и долната част на кръста. Възможно е да се появят и развият проблеми в петата и/или в предната част на стъпалото, включително и деформации на пръстите.

Какви мерки може да вземете? 
За да се чувствате удобно е добре да използвате ортопедични стелки, които да поглъщат и омекотяват ефективно натиска,  и да прехвърлят натоварването от петата и възглавничките към средият ходилен отдел на стъпалата. Стелките от серията Aetrex®  осигуряват  отлична поддръжка за високи сводове, като запълват празнината между свода и земята и увеличават опорната площ на стъпалото.

За да се облекчи предната част на стъпалото и дискомфорта в зоната на възглавничките, се препоръчват Aetrex® с допълнителна метатарзална поддръжка.