бул. Ал. Стамболийски 23, София 1000, България

5 упражнения, за да се почувствате като нови

5 упражнения на работното място

Много често се случва така, че различни болки съпровождат ежедневието ни, а най-често срещаната сред тях е тази в гърба. За да се чувстваме добре, е нужно да полагаме грижи за всяка част от тялото си и да я поддържаме в добра кондиция и тонус, за да работи тя добре и да ни служи вярно.Склонни сме обаче да пренебрегваме грижите за стъпалата и като цяло за долните крайници, макар именно от тяхното състояние да зависи състоянието на цялото ни тяло. Предлагаме на вашето внимание тези пет наистина страхотни и лесни упражнения, които ще ви помогнат да се чувствате повече от перфектно всеки ден.

1. Ходене на пръсти

Ходенето на пръсти укрепва мускулите и сухожилията в областта на стъпалата и глезените. Достатъчно за изпълнението на това упражнение е да ходите на пръсти около 20 секунди, а след това да почивате 10-15, след което повторете. Направете поне 10 серии или толкова, колкото е по възможностите ви.

2. Кръгове с глезените

Гъвкавостта и силата на вашите глезени е от основно значение за стабилността на стойката и състоянието на цялото ви тяло. Поради редица причини, но най-често от обездвижване, може да чувствате ограничения в движенията и дори болки в тези стави. Можете лесно да ги преодолеете със следното упражнение: Легнете по гръб на пода, повдигнете леко краката си и правете кръгови движения с глезените. Повторете по 10 пъти упражнението и в двете посоки. Можете да изпълнявате упражнението едновременно и с двата крака или последователно – първо с единия, а след това с другия.

3. Помпане с пръстите на краката

Заемете изправен стоеж с крака, разтворени на ширината на раменете, повдигнете леко единия крак и започнете последователно да свивате и отпускате пръстите на краката за по 20 секунди. Повторете упражненията по 10 пъти за всеки крак. Това упражнение подобрява кръвообращението в долната част на тялото и влияе благотворно върху целия тонус. Можете да го правите по няколко път на ден.

4. Хващане на дребни предмети с пръстите на краката

Може да ви се стори смешно, но това упражнение помага да поддържате пръстите на краката си гъвкави и освен това стимулира взаимодействията между долните крайници и мозъка. За целта пуснете молив или друг дребен предмет на пода и се опитвайте да го вдигнете като го „хващате“ с пръстите на краката. Изпълнете упражнението по 5 пъти за всеки крак.

5. Сгъване със съпротивление

За това упражнение ще ви е нужна ластична лента, която да закрепите здраво за краката на леглото или на някой шкаф. Заемете седнало положение на пода, с крака изпънати напред и захванете лентата с предната част на стъпалата си. Сгъвайте долните крайници към тялото, опъвайки лентата докато почувствате напрежение. Задръжте, преброявайки до 5. Отпуснете и повторете отново. Изпълнете упражнението 10 пъти.

Източник: www.higherperspectives.com

Бъдете здрави!