Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Дамските обувки – акцент, стил, секс, себеизразяване.

Дамските обувки – обект на себеизразяване.

Смели, делови, небрежни, секси, спортни – винаги има обувка, която ще отговаря на настроението и темперамента Ви. С напредването на възрастта обаче, комфортът и стилът започват да се конкурират.Спомням си, как един ден преди години, баба ме хвана за ръката и ме заведе на горния етаж, в нейния килер, където от пода до тавана бяха наредени прозрачни кутии с много обувки.

Имаше стотици видове обувки на ток – с щампи на диви животни, змийски десен, в светли и ярки цветове, с пера, други. Всички те бяха заострени и тесни в предната си част – Всички са твои – каза ми баба с нейният разкошен пуерторикански акцент – Аз не мога да ги нося повече. Баба плачеше.След време се обадих на 83 годишната си баба, Ирис Портела, и я помолих да потвърди този мой спомен.

  • Имах толкова много прекрасни обувки – ми каза тя по телефона с въздишка – а сега се налага да ходя с ниски обувки. Може да съм възрастна, но не обичам дрехи и обувки предвидени за стари хора.

Тя се гордееше с елегантният си външен вид, а обувките използваше за централен акцент.Вече не е така, при все че тя призна, че е намерила марка обувки, която не я кара да се чувства стара.

  • Те са ми любими, но са твърде скъпи, струват по сто долара чифта!

Комфорт и стил

Комфортните обувки, струващи по 100 и повече долара, са точно този дял от пазара за дамски обувки, който е нараснал най-много за последните няколко години – с 6% на годишна база – отчасти благодарение на поколението родено през 50-те години на 20-ти век, които изискваха стилът да върви заедно с комфорт и бяха готови да платят за това.

Производителите на обувки откликнаха на това търсене. Някои от тях произвеждат висококачствени дамски обувки на ток със стабилна подметка. Марките, които може би са заклеймявани навремето поради визията на техните комфортни обувки, увеличиха своето присъствие на модната сцена.

“Преди двадесет години беше тема табу да се обсъждат изглеждащите комфортно обувки”- казва Марша Аранага. Тя е в обувния бизнес в продължение на 25 години и притежава три магазина в Южна Калифорния. В нейните бутици, се продават комфортни европейски обувки. Аранага казва, че има толкова много възможности за избор, че отнема седмици да избере най-добрите за своите магазини.

Комфортните обувки са отделна категория на пазара, но дефиницията за това може да е разтегливо понятие, особено сега, когато все повече марки претендират да бъдат в нея. Аранага изброява задължителните параметри, по които избира такива обувка: “Трябва да мога да движа пръстите си във вътрешноста на обувката, да поглъща удара при стъпване, ходене и стоене, поддръжката за свода да бъде на правилното за моето стъпало място.”

Тя неофициално сподели и списък с покупките на една популярна личност, която купувала комфортни обувки от нейния магазин, влизайки през задната врата. (Разховаряхме в Бевърли Хилс, от място, близко до бутик на изключително известен моден дизайнер на елегантни обувки.)

Обувките са в ценовия диапазон от 100 $ до 600 $, цени твърде високи за хора, като Ан Флорес – 51 годишна самотна майка на три деца и работеща като мениджър-логистика. Тя е в непрекъснато движение и пътува с градки транспорт до работата си и обратно към дома.

След като е претъпяла операция за отстраняване на кокълчета и от двете и стъпала, тя се е убедила, че трябва да избира само комфортни обувки. “Наистина се чувствам депресирана когато не намирам обувка, с елегантна визия, която ме кара да се чувствам енергична и красива” – казва тя.

Благодарение на големия избор от летни комфортни обувки, тя успява да постигне временно облекчение това лято, но времето става хладно и тя се чувства загрижена относно предстоящите и опции за избор. “Няма затворени обувки, с достатъчно свободно място в зоната при пръстите, които да не приличат на медицинско сабо” – казва – Без да искам да обиждам медицинските сестри – хора, Вие сте супер – Но бих искала обувки с привлекателен външен вид, които да не са толкова скъпи, че да не мога да си ги позволя.

 “Не съм чак толкова възрастна!”

Обувните експерти твърдят, че комфортните обувки са на такива цени, защото самата им изработка е по-сложна и скъпа. Те са проектирани по различен начин, и марките, които се специализират в категорията на комфорта, често са по-малки, и продукцията и съответната реализация не е достатъчно голяма, за да свали цената. Аранага твърди, че клиентите и са щастливи да си купуват комфортни и елегантно изглеждащи обувки, дори и на по-висока цена, тъй като не желаят да ходят постоянно с маратонки или обувайки други обувки да изпитват болки или дискомфорт през целия ден.

Абасе Тоуфай, ортопед от Санта Моника казва: “ Винаги казвам на своите пациенти, че обувките ни са като гумите на колата, колкото повече караме, толкова повече се износват, това в съчетание с пътната настилка предизвиква износване и отслабване по цялата конструкция на колата. По същия начин обувките, които носим оказват влияние на ставите, възглавничките и кожата на нашето стъпало.

Тоуфай казва, че с напредването на възрастта, мастните възглавнички в долната част на стъпалото се износват, хрущялът във всичките стави изтънява, а сухожилията и меките тъкани се стягат. Тези промени причиняват болка, но Тоуфай е предпазлива относно предлагането на пациента, като първа стъпка, да си купи комфортни обувки, тъй като това определение все още ги притеснява, 66 годишната Елън Стоун е реагирала на това предложение с отвращение.

“Те са грозни, демоде и аз няма да ги нося! Както и да се опитавате да ме убедите, аз няма да обуя такова нещо!” – казва Щайн – Не съм достатъчно стара, за да обуя тези ужасно грозни обувки!”

Макар, че вече има по-стилни решения на комфортни обувки, отколкото преди 20 години, около тях все още витае дух на нещо старо и прашасало, направено само за носене от хора със сериозни проблеми в стъпалата. Преди малко гледах реклама нa на американската асоциация на пенсионираните хора, започваща с възрастна дама, ходеща на високи до небето и изключително тънки токове. Внушението е, че тя с лекота се движи по градските улици.

Правилно прочетохте – високи и тънки токове – изключително неподходящи за стъпалта, без мекота и без поддръжка са свода. Заглавието на това видео беше “ Все още го мога”

Източник: http://www.npr.org/2015/11/03/453209136/if-the-shoe-fits-the-rise-of-the-stylish-comfort-shoe

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.