Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Кожата на стъпалата се бели. Защо?

С идването на топлото време идва и моментът да извадим сандалите, а с това и да изложим на показ стъпалата си. Но за показ ли са те след дългите месеци, в които сме ги крили в затворените обувки?

Стъпалата ни ежедневно са подложени на сериозно натоварване, това често води до загрубяване и напукване на кожата, което може да предизвика белене на кожата, съпроводено със сърбеж и болка.

Кои са основните причини, поради които кожата на стъпалата ни се бели?

1. Гъбични инфекции

Това е най-честата причина, поради която при повечето хора кожата на стъпалата се бели. Гъбичната инфекция е позната още под общото наименование „атлетно стъпало“ и много хора дори не си дават сметка, че става дума за сериозно състояние, изискващо специално отношение и медицински грижи. Възможно е тя да протича без отчетливо проявени симптоми и дори без сърбеж и болка. Но ако кожата на стъпалата ви започне да се бели, не отлагайте консултация със специалист. Това е препоръчително, защото подобна гъбична инфекция може много лесно да се пренесе върху ноктите на краката и дори на ръцете. Добре е да се има предвид, че тези инфекции са много трудни и упорити за лечение и изискват особено търпение, за да се отървете от тях.

Обикновено се получава така, че кожата заразява ноктите, а след това обратно и това прехвърляне може да продължи с години.

2. Обществени басейни и зали, в които се тренира на босо

Беленето и сърбежът по кожата на стъпалата може да е в следствие от прекомерно изпотяване, влага или съприкосновение със заразени повърхности и предмети. Влажната среда е идеална за развитието на гъбични инфекции по кожата и ноктите на краката. Това в определени случаи означава, че е възможно фитнес заниманията, които практикувате да подпомагат развитието на такива инфекции. С голяма честота гъбичните инфекции се появяват при хора, посещаващи плувни басейни, хот-йога и други спортни занимания, които се практикуват с боси крака.

3. Тесни обувки и високи токчета

Жените обичат да носят елегантни обувки, а женските разбирания за елегантност, това са тесни обувки с високи токчета. Такива обувки често причиняват прекомерно триене на кожата на стъпалата и образуването на болезнени мехури. Те също могат да са причина за беленето на кожата в областта на пръстите или петите. Поради това повечето специалисти препоръчват носенето на тесни обувки, които обхващат стъпалата плътно, да се носят за кратко и да се заменят с по-широки и удобни, веднага щом се появи усещане да триене и парене. Джапанките също могат да причинят образуването на болезнени мехури по стъпалата. Ето защо е много важно да се носят обувки, която са широки в областта на пръстите, да са изработени от естествени материи и са точния размер.

Ортопедични обувки Ortos - какво ги отличава
Ортопедични обувки Ortos – какво ги отличава

4. Слънчево изгаряне

Лятото е любим сезон, но често се случва да намажем лицето и откритите части на тялото си грижливо със слънцезащитен крем, без да се погрижим за горната част на стъпалата и краката въобще. Това често води до сериозни изгаряния, които освен до белене на кожата, могат да доведат и до сериозни здравословни проблеми, съпътствани от болезненост и опасност от вторични инфекции.

5. Екзема

Екземата е състояние на кожата, при което лющенето може да е толкова силно, че да доведе до силен сърбеж, зачервяване и дори да разраняване на по-дълбоките й слоеве. Екземата може да се появи по цялото тяло, включително и по долната част на стъпалата. Заболяването засяга както деца, така и възрастни. Добрата новина е, че има лекарствени средства, които успешно се справят с това състояние. Препоръчителна е консултацията с дерматолог, който да назначи адекватна терапия.

6. Дехидратация

Липсата на достатъчно течности в организма може да доведе до лесна умора, забавен метаболизъм и задържане на течности. Дехидратацията се отразява зле и на кожата, която става суха и слабо еластична, включително и кожата на стъпалата. Дехидратацията е една от основните причини кожата за започне да се бели, като това може да засегне всяко място от тялото. Поради това е препоръчително да се приемат поне по 1,5 – 2 литра вода ежедневно.

7. Естествен пилинг

Излющването на кожата има и своите напълно естествени причини. Тялото притежава естествената необходимост да се раздели с мъртвите епителни клетки, които се отделят ежедневно, с цел да се саморегенерира. За да подпомогнем този процес можем да използваме пили и пемзи, с чиято помощ да обновим кожата на стъпалата. Това ще я направи мека и гладка, а хидратиращия крем след пилинга ще допринесе за още по-добрия й и здравословен вид, така че да носим летните си сандали с радост и удоволствие.

Източник: www.prevention.com и www.aetrex.com за ortos.bg

Related Posts

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.