бул. Ал. Стамболийски 23, София 1000, България

Кожата на стъпалата се бели. Защо?

С идването на топлото време идва и моментът да извадим сандалите, а с това и да изложим на показ стъпалата си. Но за показ ли са те след дългите месеци, в които сме ги крили в затворените обувки?

Стъпалата ни ежедневно са подложени на сериозно натоварване, това често води до загрубяване и напукване на кожата, което може да предизвика белене на кожата, съпроводено със сърбеж и болка.

Кои са основните причини, поради които кожата на стъпалата ни се бели?

1. Гъбични инфекции

Това е най-честата причина, поради която при повечето хора кожата на стъпалата се бели. Гъбичната инфекция е позната още под общото наименование „атлетно стъпало“ и много хора дори не си дават сметка, че става дума за сериозно състояние, изискващо специално отношение и медицински грижи. Възможно е тя да протича без отчетливо проявени симптоми и дори без сърбеж и болка. Но ако кожата на стъпалата ви започне да се бели, не отлагайте консултация със специалист. Това е препоръчително, защото подобна гъбична инфекция може много лесно да се пренесе върху ноктите на краката и дори на ръцете. Добре е да се има предвид, че тези инфекции са много трудни и упорити за лечение и изискват особено търпение, за да се отървете от тях.

Обикновено се получава така, че кожата заразява ноктите, а след това обратно и това прехвърляне може да продължи с години.

2. Обществени басейни и зали, в които се тренира на босо

Беленето и сърбежът по кожата на стъпалата може да е в следствие от прекомерно изпотяване, влага или съприкосновение със заразени повърхности и предмети. Влажната среда е идеална за развитието на гъбични инфекции по кожата и ноктите на краката. Това в определени случаи означава, че е възможно фитнес заниманията, които практикувате да подпомагат развитието на такива инфекции. С голяма честота гъбичните инфекции се появяват при хора, посещаващи плувни басейни, хот-йога и други спортни занимания, които се практикуват с боси крака.

3. Тесни обувки и високи токчета

Жените обичат да носят елегантни обувки, а женските разбирания за елегантност, това са тесни обувки с високи токчета. Такива обувки често причиняват прекомерно триене на кожата на стъпалата и образуването на болезнени мехури. Те също могат да са причина за беленето на кожата в областта на пръстите или петите. Поради това повечето специалисти препоръчват носенето на тесни обувки, които обхващат стъпалата плътно, да се носят за кратко и да се заменят с по-широки и удобни, веднага щом се появи усещане да триене и парене. Джапанките също могат да причинят образуването на болезнени мехури по стъпалата. Ето защо е много важно да се носят обувки, която са широки в областта на пръстите, да са изработени от естествени материи и са точния размер.

Ортопедични обувки Ortos - какво ги отличава
Ортопедични обувки Ortos – какво ги отличава

4. Слънчево изгаряне

Лятото е любим сезон, но често се случва да намажем лицето и откритите части на тялото си грижливо със слънцезащитен крем, без да се погрижим за горната част на стъпалата и краката въобще. Това често води до сериозни изгаряния, които освен до белене на кожата, могат да доведат и до сериозни здравословни проблеми, съпътствани от болезненост и опасност от вторични инфекции.

5. Екзема

Екземата е състояние на кожата, при което лющенето може да е толкова силно, че да доведе до силен сърбеж, зачервяване и дори да разраняване на по-дълбоките й слоеве. Екземата може да се появи по цялото тяло, включително и по долната част на стъпалата. Заболяването засяга както деца, така и възрастни. Добрата новина е, че има лекарствени средства, които успешно се справят с това състояние. Препоръчителна е консултацията с дерматолог, който да назначи адекватна терапия.

6. Дехидратация

Липсата на достатъчно течности в организма може да доведе до лесна умора, забавен метаболизъм и задържане на течности. Дехидратацията се отразява зле и на кожата, която става суха и слабо еластична, включително и кожата на стъпалата. Дехидратацията е една от основните причини кожата за започне да се бели, като това може да засегне всяко място от тялото. Поради това е препоръчително да се приемат поне по 1,5 – 2 литра вода ежедневно.

7. Естествен пилинг

Излющването на кожата има и своите напълно естествени причини. Тялото притежава естествената необходимост да се раздели с мъртвите епителни клетки, които се отделят ежедневно, с цел да се саморегенерира. За да подпомогнем този процес можем да използваме пили и пемзи, с чиято помощ да обновим кожата на стъпалата. Това ще я направи мека и гладка, а хидратиращия крем след пилинга ще допринесе за още по-добрия й и здравословен вид, така че да носим летните си сандали с радост и удоволствие.

Източник: www.prevention.com и www.aetrex.com за ortos.bg

Related Posts