бул. Ал. Стамболийски 23, София 1000, България

Как стъпалата се променят с възрастта

Дамски боси остаряващи стъпала

С напредването на възрастта, стъпалата се променят, както и цялото ни тяло. Като си представим натоварването на което подлагаме стъпалата си ежедневно, става лесно да разберем защо те стават податливи на изменения. Освен общото износване, настъпват и физиологични промени, които неизбежно влиаят на ставите, костите и сухожилията.

Тези промени се развиват постепенно, тъй като възобновяването на клетките и производството на колаген започват да се забавят. Кожата започва да се изтънява, заедно с нея и мастният слой който омекотява ходилата и петите. Тези промени могат да доведат до проблеми със стабилността, засягащи коленете, бедрата и долната част на гърба. Постепенното износване на хрущяла в ставното пространство, заедно със съпътстващите възпаление на ставите и сухожилия, “допринасят” за усещането за неразположение.

Какви са фактите:

  • Един от всеки 4 души на възраст изпитва болки в стъпалата;
  • Болките в стъпалата ограничават движението и баланса и са допълнителен рисков фактор за падане. 
  • Болките в стъпалата могат да бъдат ефективно ограничени с консервативни методи като се погрижите за стъпалата си с подходящи обувки и стелки.

Тук ще изброим най-често срещаните, свързани с възрастта състояния на стъпалата и глезените:

1. Стъпалата растат

Стъпалата ни стават по-дълги и по-широки с възрастта. Сухожилията постепенно се разтягат от тежестта която упражняваме върху тях, сводовете спадат и размерът на стъпалата ни расте.

2. Промяна в ноктите

Ноктите обикновенно стават по-дебели и крехки с възрастта – става по-трудно да ги поддържаме и режем. Една от причините затова е, че ноктите започват да растат по-бавно, като резултат от по-слабото производство на хормони – с възрастта произвеждаме все по-малко. 

Както естрогена, така и тестостерона стимулират производството на кератин и допринасят да имаме здрави и гладки нокти. С настъпването на хормонални изменения, съчетано с загуба на овлажняване, може да причини влошаване на структурата и здравината на ноктите ни. 

3. Загуба на сила и стабилност

Заедно с падането на сводовете с възрастта, стъпалата губят сила и стабилност. Сухожилията, ставите и мускулите отслабват функцията присъща на сводовете ни. Ако поддържаме сводовете си с подходящи обувки (с ортопедично “легло” за стъпалото) можем да преодолеем слабостта и да се чувстваме добре след продължително ходене или стоене. 

4. Суха кожа

Сухата кожа, особено при петите създава грижи които изискват понякога ежедневно третиране с овлажнител, за да се избегнат напуквания и инфекции.  Постепенното изчерпване на колагена, съчетано с липса на постоянна грижа за стъпалата, може да доведе до напуквания и омазоляване. Оставени сами на себе си, тези напуквания стават болезнени и затрудняват ходенето и стоенето на крак. 

5. Скованост и артит

С възрастта губим част от гъвкавостта си. Това води до скованост в ставите на стъпалото и глезените. Артрита най-често “удря” големия пръст, както и ставите по горните зони на стъпалото. Ортопедичните стелки, упражненията за разтягане, йогата и пилатес могат да помогнат срещу сковаността на ставите ви. 

6. Плоскостъпие

С възрастта сухожилията се разтягат и височината на сводовете ви намалява, състояние известно като плоскостъпие.  Това води до болки в сводовете, които нарастват с физическата ви активност, заедно с това се появяват и отоци в областта на глезените Болките в кръста, коленете и таза са често срещани. Плоскостъпието може да промени ъгъла под който стъпвате и петните ви кости да се завъртят навътре. Оттам идва загубата на стабилност и повишения риск от навяхвания. 

7. Скъсяване на ахилеса

Ахилесовото сухожилие започва да губи вода с възрастта. То свързва мускула на прасеца с петната кост. Това скъсяване води до по-скована походка, тъй като глезена губи част от подвижността си.

8. Пръст – чукче

Пръст- – чукче е неестествено изкривяване на ставата на един или няколко пръста на стъпалото, най-често причинено от носене на високи и тесни обувки. Съпътстващ ефект е появата на мазоли, сковаване на стъпалата, болка и отоци. Носенето на разделители и подходящи обувки може частично да намали дискомфорта. 

9. Проблеми с циркулацията

Един от най-често срещаните симптоми при възрастните хора са отоците. Отокът е резултат от влошена циркулация на флуидите в тялото, а тя може да се дължи на сърдечна недостатъчност, бъбречна или чернодробна недостатъчност. 

10. Диабетни усложнения

Диабетът също влияе на циркулацията. Затова и лечението на инфекции е затруднено и раните зарастват много по-бавно. Диабетната невропатия се изразява в мравучкане, изтръпване и загуба на чувствителност. Ежедневната грижа за стъпалата и правилните обувни решения са от изключителна важност за хората с диабет. 

Заключение

Казват “движението е живот”, а стъпалата ни са в основата на всяко движение. Те се променят с времето и е важно да се грижим добре за тях, че да ни служат вярно години наред. Не е нормално стъпалата на ни болят. Консултацията със специалист, носенето на подходящи обувки и стелки са в основата на добрата грижа за стъпалата ни.  Заповядайте в Магазини Orto’s за безплатна компютърна диагностика с най-модерна апаратура и консултация. Изпробвайте нашите обувни решения от водещи доставчици от САЩ, Германия, Израел. Очакваме ви!

Related Posts