Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Как стъпалата се променят с възрастта

Дамски боси остаряващи стъпала

С напредването на възрастта, стъпалата се променят, както и цялото ни тяло. Като си представим натоварването на което подлагаме стъпалата си ежедневно, става лесно да разберем защо те стават податливи на изменения. Освен общото износване, настъпват и физиологични промени, които неизбежно влиаят на ставите, костите и сухожилията.

Тези промени се развиват постепенно, тъй като възобновяването на клетките и производството на колаген започват да се забавят. Кожата започва да се изтънява, заедно с нея и мастният слой който омекотява ходилата и петите. Тези промени могат да доведат до проблеми със стабилността, засягащи коленете, бедрата и долната част на гърба. Постепенното износване на хрущяла в ставното пространство, заедно със съпътстващите възпаление на ставите и сухожилия, “допринасят” за усещането за неразположение.

Какви са фактите:

  • Един от всеки 4 души на възраст изпитва болки в стъпалата;
  • Болките в стъпалата ограничават движението и баланса и са допълнителен рисков фактор за падане. 
  • Болките в стъпалата могат да бъдат ефективно ограничени с консервативни методи като се погрижите за стъпалата си с подходящи обувки и стелки.

Тук ще изброим най-често срещаните, свързани с възрастта състояния на стъпалата и глезените:

1. Стъпалата растат

Стъпалата ни стават по-дълги и по-широки с възрастта. Сухожилията постепенно се разтягат от тежестта която упражняваме върху тях, сводовете спадат и размерът на стъпалата ни расте.

2. Промяна в ноктите

Ноктите обикновенно стават по-дебели и крехки с възрастта – става по-трудно да ги поддържаме и режем. Една от причините затова е, че ноктите започват да растат по-бавно, като резултат от по-слабото производство на хормони – с възрастта произвеждаме все по-малко. 

Както естрогена, така и тестостерона стимулират производството на кератин и допринасят да имаме здрави и гладки нокти. С настъпването на хормонални изменения, съчетано с загуба на овлажняване, може да причини влошаване на структурата и здравината на ноктите ни. 

3. Загуба на сила и стабилност

Заедно с падането на сводовете с възрастта, стъпалата губят сила и стабилност. Сухожилията, ставите и мускулите отслабват функцията присъща на сводовете ни. Ако поддържаме сводовете си с подходящи обувки (с ортопедично “легло” за стъпалото) можем да преодолеем слабостта и да се чувстваме добре след продължително ходене или стоене. 

4. Суха кожа

Сухата кожа, особено при петите създава грижи които изискват понякога ежедневно третиране с овлажнител, за да се избегнат напуквания и инфекции.  Постепенното изчерпване на колагена, съчетано с липса на постоянна грижа за стъпалата, може да доведе до напуквания и омазоляване. Оставени сами на себе си, тези напуквания стават болезнени и затрудняват ходенето и стоенето на крак. 

5. Скованост и артит

С възрастта губим част от гъвкавостта си. Това води до скованост в ставите на стъпалото и глезените. Артрита най-често “удря” големия пръст, както и ставите по горните зони на стъпалото. Ортопедичните стелки, упражненията за разтягане, йогата и пилатес могат да помогнат срещу сковаността на ставите ви. 

6. Плоскостъпие

С възрастта сухожилията се разтягат и височината на сводовете ви намалява, състояние известно като плоскостъпие.  Това води до болки в сводовете, които нарастват с физическата ви активност, заедно с това се появяват и отоци в областта на глезените Болките в кръста, коленете и таза са често срещани. Плоскостъпието може да промени ъгъла под който стъпвате и петните ви кости да се завъртят навътре. Оттам идва загубата на стабилност и повишения риск от навяхвания. 

7. Скъсяване на ахилеса

Ахилесовото сухожилие започва да губи вода с възрастта. То свързва мускула на прасеца с петната кост. Това скъсяване води до по-скована походка, тъй като глезена губи част от подвижността си.

8. Пръст – чукче

Пръст- – чукче е неестествено изкривяване на ставата на един или няколко пръста на стъпалото, най-често причинено от носене на високи и тесни обувки. Съпътстващ ефект е появата на мазоли, сковаване на стъпалата, болка и отоци. Носенето на разделители и подходящи обувки може частично да намали дискомфорта. 

9. Проблеми с циркулацията

Един от най-често срещаните симптоми при възрастните хора са отоците. Отокът е резултат от влошена циркулация на флуидите в тялото, а тя може да се дължи на сърдечна недостатъчност, бъбречна или чернодробна недостатъчност. 

10. Диабетни усложнения

Диабетът също влияе на циркулацията. Затова и лечението на инфекции е затруднено и раните зарастват много по-бавно. Диабетната невропатия се изразява в мравучкане, изтръпване и загуба на чувствителност. Ежедневната грижа за стъпалата и правилните обувни решения са от изключителна важност за хората с диабет. 

Заключение

Казват “движението е живот”, а стъпалата ни са в основата на всяко движение. Те се променят с времето и е важно да се грижим добре за тях, че да ни служат вярно години наред. Не е нормално стъпалата на ни болят. Консултацията със специалист, носенето на подходящи обувки и стелки са в основата на добрата грижа за стъпалата ни.  Заповядайте в Магазини Orto’s за безплатна компютърна диагностика с най-модерна апаратура и консултация. Изпробвайте нашите обувни решения от водещи доставчици от САЩ, Германия, Израел. Очакваме ви!

Related Posts

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.