бул. Ал. Стамболийски 23, София 1000, България

Нежна и гладка кожа на стъпалата за лятото

Третиране на стъпала с пемза

Загрубялата кожа и втвърдените мазоли са болезнени, непривлекателни и трудно отстраними. Именно тези, наследени от зимата и затворените обувки, издайници, най-често ви пречат да скочите с радост в пролетно-летните отворени обувки.

Предлагаме ви няколко ефикасни и изпитани начини, които ще ви помогнат да се отървете от кожните недостатъци по стъпалата.

Кожата на стъпалата, също както и тази на всяко друга част от тялото, се нуждае от ежедневни грижи, за да е нежна, гладка и здрава. Кожните втвърдявания и мазолите може да останат незабелязани, ако не ви причиняват болка, но неудобството от непривлекателната гледка ще ви пречи да се чувствате добре в отворени обувки или сандали. Радостната новина е, че излишните кожни натрупвания могат лесно да се отстранят с различни естествени средства, при това в домашни условия.

 1. Пемза

Пемзата е добре позната от древни времена. Най-разпространеният начин за отстраняване на вроговявания, мазоли и загрубяла кожа, е използването на пемза. С нейна помощ всеки сам може да ексфолира кожата на петите и другите части на стъпалата, по които се е натрупала мъртва кожа. Сам и у дома. Употребата на пемза е напълно безвредна, а ефектът се основава на чисто механичното въздействие върху кожата.

 • За да постигнете максимално добър резултата, първо накиснете стъпалата си за 10 минути в топла вода, в която сте разтворили шепа английска сол, тя също има ексфолиращо действие.
 • След това внимателно изтъркайте кожните натрупвания с пемзата, като периодично почиствате пемзата с течаща вода.
 • Не прекалявайте с търкането на областите около ставите и където кожата е по-тънка, защото можете да я разраните.
 1. Зехтин и сусамово олио

Маслата имат силно благотворно въздействие върху загрубялата и суха кожа на стъпалата, а зехтинът и сусамовото правят с кожата истинско чудо.

 • Всяка вечер правете масаж на стъпалата си с маслиново олио, след което обуйте памучни чорапи и останете така цялата нощ.
 • Загрейте сусамово масло, като внимавате да не го прегорите, изсипете шепа семена от сусам и оставете да се оглади, прецедете маслото, след което разтрийте стъпалата със получената смес. Обуйте памучни чорапи и оставете маслото да си свърши работа през нощта.

И зехтинът и сусамовото масло имат омекотяващо и регенериращо действие. Те по естествен начин ще намалят участъците със загрубяла кожа по стъпалата ви.

 1. Глицерин

Глицеринът е една от основните съставки на сапуните. Той представлява съединение, което предотвратява прекомерното изсушаване на кожата и подпомага задържането на влагата в кожата. Именно това негово свойство е от полза за загрубялата кожа.

 • Третирайте засегнатите участъци от кожата на стъпалата си с чист глицерин. Нанасяйте го с леки масажни движения вечер, след което обуйте памучни чорапи и останете с тях през цялата нощ.
 1. Ябълков оцет

Ябълковият оцет се използва като средство за лечение на редица заболявания. Загрубялата кожа и мазолите също са сред тях.

 • Напоете марлен компрес в чист ябълков оцет (натурален), а след това наложете с него засегнатия участък. Внимавайте компресът да покрива само засегнатото място, без да се простира над здравата кожа, тъй като може да я раздразни.
 • Останете с компреса максимално дълго, а най-добре за цяла нощ. На сутринта ексфолирайте внимателно с пемза.

След тази процедура задължителна нанесете качествен крем за крака или чисто кокосово масло.

 1. Аспирин

Въпреки че е по-рядък метод за отстраняване на загрубяла кожа и мазоли, използването на аспирин е алтернативен и доста добър начин да се отървете от този недостатък по стъпалата си и същевременно да обезболите мястото.

 • Стрийте 5-6 таблетки аспирин на фин прах и го смесете с ½ чаена лъжичка пресен лимонов сок и няколко капки вода до получаване на хомогенна паста. Намажете с нея засегнатите участъци по стъпалата си и покрийте с найлоново фолио или плик. Оставете да действа 10 минути, след което отстранете и изплакнете стъпалата с хладка вода.

Изтъркайте внимателно с пемза и нанесете качествен крем за крака или кокосово масло.

NB! Ако страдате от диабет, първо се консултирайте с вашия личен лекар, преди да използвате този метод.
Той не се препоръчва и за хора, които имат алергия към аспирина. Бъдете внимателни!

Съвет: Хората, които имат загрубяла кожа и мазоли по стъпалата трябва да се грижат за добрата хидратация на кожата им. Сухата кожа увеличава неприятните усещания и затруднява премахването на кожните натрупвания.

Ако се грижите за стъпалата си с тези лесни за изпълнение начини у дома, скоро стъпалата ви ще изглеждат страхотно в сандали!

Източник: www.footfiles.com

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

Related Posts