Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Нежна и гладка кожа на стъпалата за лятото

Третиране на стъпала с пемза

Загрубялата кожа и втвърдените мазоли са болезнени, непривлекателни и трудно отстраними. Именно тези, наследени от зимата и затворените обувки, издайници, най-често ви пречат да скочите с радост в пролетно-летните отворени обувки.

Предлагаме ви няколко ефикасни и изпитани начини, които ще ви помогнат да се отървете от кожните недостатъци по стъпалата.

Кожата на стъпалата, също както и тази на всяко друга част от тялото, се нуждае от ежедневни грижи, за да е нежна, гладка и здрава. Кожните втвърдявания и мазолите може да останат незабелязани, ако не ви причиняват болка, но неудобството от непривлекателната гледка ще ви пречи да се чувствате добре в отворени обувки или сандали. Радостната новина е, че излишните кожни натрупвания могат лесно да се отстранят с различни естествени средства, при това в домашни условия.

  1. Пемза

Пемзата е добре позната от древни времена. Най-разпространеният начин за отстраняване на вроговявания, мазоли и загрубяла кожа, е използването на пемза. С нейна помощ всеки сам може да ексфолира кожата на петите и другите части на стъпалата, по които се е натрупала мъртва кожа. Сам и у дома. Употребата на пемза е напълно безвредна, а ефектът се основава на чисто механичното въздействие върху кожата.

  • За да постигнете максимално добър резултата, първо накиснете стъпалата си за 10 минути в топла вода, в която сте разтворили шепа английска сол, тя също има ексфолиращо действие.
  • След това внимателно изтъркайте кожните натрупвания с пемзата, като периодично почиствате пемзата с течаща вода.
  • Не прекалявайте с търкането на областите около ставите и където кожата е по-тънка, защото можете да я разраните.
  1. Зехтин и сусамово олио

Маслата имат силно благотворно въздействие върху загрубялата и суха кожа на стъпалата, а зехтинът и сусамовото правят с кожата истинско чудо.

  • Всяка вечер правете масаж на стъпалата си с маслиново олио, след което обуйте памучни чорапи и останете така цялата нощ.
  • Загрейте сусамово масло, като внимавате да не го прегорите, изсипете шепа семена от сусам и оставете да се оглади, прецедете маслото, след което разтрийте стъпалата със получената смес. Обуйте памучни чорапи и оставете маслото да си свърши работа през нощта.

И зехтинът и сусамовото масло имат омекотяващо и регенериращо действие. Те по естествен начин ще намалят участъците със загрубяла кожа по стъпалата ви.

  1. Глицерин

Глицеринът е една от основните съставки на сапуните. Той представлява съединение, което предотвратява прекомерното изсушаване на кожата и подпомага задържането на влагата в кожата. Именно това негово свойство е от полза за загрубялата кожа.

  • Третирайте засегнатите участъци от кожата на стъпалата си с чист глицерин. Нанасяйте го с леки масажни движения вечер, след което обуйте памучни чорапи и останете с тях през цялата нощ.
  1. Ябълков оцет

Ябълковият оцет се използва като средство за лечение на редица заболявания. Загрубялата кожа и мазолите също са сред тях.

  • Напоете марлен компрес в чист ябълков оцет (натурален), а след това наложете с него засегнатия участък. Внимавайте компресът да покрива само засегнатото място, без да се простира над здравата кожа, тъй като може да я раздразни.
  • Останете с компреса максимално дълго, а най-добре за цяла нощ. На сутринта ексфолирайте внимателно с пемза.

След тази процедура задължителна нанесете качествен крем за крака или чисто кокосово масло.

  1. Аспирин

Въпреки че е по-рядък метод за отстраняване на загрубяла кожа и мазоли, използването на аспирин е алтернативен и доста добър начин да се отървете от този недостатък по стъпалата си и същевременно да обезболите мястото.

  • Стрийте 5-6 таблетки аспирин на фин прах и го смесете с ½ чаена лъжичка пресен лимонов сок и няколко капки вода до получаване на хомогенна паста. Намажете с нея засегнатите участъци по стъпалата си и покрийте с найлоново фолио или плик. Оставете да действа 10 минути, след което отстранете и изплакнете стъпалата с хладка вода.

Изтъркайте внимателно с пемза и нанесете качествен крем за крака или кокосово масло.

NB! Ако страдате от диабет, първо се консултирайте с вашия личен лекар, преди да използвате този метод.
Той не се препоръчва и за хора, които имат алергия към аспирина. Бъдете внимателни!

Съвет: Хората, които имат загрубяла кожа и мазоли по стъпалата трябва да се грижат за добрата хидратация на кожата им. Сухата кожа увеличава неприятните усещания и затруднява премахването на кожните натрупвания.

Ако се грижите за стъпалата си с тези лесни за изпълнение начини у дома, скоро стъпалата ви ще изглеждат страхотно в сандали!

Източник: www.footfiles.com

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

Related Posts

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.