Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Какво трябва да знаем за метатарзалгията?

Болки в стъпалото

Най-често метатарзалгията се проявява при хора, които натоварват прекалено долните си крайници, особено при някои спортове, свързани с тичане и скачане.  Метатарзалгията е чест спътник и на хора, които носят неподходящи обувки, а също така и при някои заболявания на долните крайници,  като артрит, например.

Основни симптоми на метатарзалгията:

  • Болка: тя започва постепенно и с течение на времето се засилва. Повлиява се положително от по-чести почивки, и обратно, при прекалено натоварване (продължително стоене в изправено положение, дълги разходки и изтощителни тренировки), състоянието се влошава.
  • Усещане за камъче в обувката.
  • Остра пронизваща болка във възглавничката.
  • Изтръпване и/или мръвучкане в пръстите на краката.

Тези симптоми се задълбочават по време на стоеж, тичане, скачане, ходене бос, усилени тренировки.

Ортопедични стелки Aetrex
Ортопедични стелки Aetrex

Причини за появата на метатарзалгия:

  • Най-честата причина за появата на метатарзалгия е прекомерното физическо натоварване на долните крайници и в частност стъпалата. На първо място тук се подреждат спортните дейности, които оказват пряк натиск върху метатарзалните кости в предната част на стъпалата.
  • Свръхнатоварването на стъпалата може да засили възпалението в метатарзалната област, да се пренесе върху сухожилията и хрущяла и оттам върху костите.

Други причини за появата на метатарзалгия:

  • Прекалено тесни обувки или такива, които не са ви по мярка. Те притискат пръстите на стъпалата, което често води до нежелани деформации.
  • Прекалено свободни или големи обувки, в които стъпалата се плъзгат напред, което също натоварва пръстите неправилно.
  • Обувките на високи токчета натоварват извънредно метатарзалните кости и възглавничките на стъпалата.
  • Ниските и спортни обувки, които не са подсигурени с подходящи стелки, за да осигурят нужната подкрепа на свода, също могат да предизвикат болезненост в областта на възглавничките.
  • Някои аномалии или деформации на стъпалата: високи сводове, по-дълъг втори пръст, буниони и пръст-чукче могат допълнително да влошат или да предизвикат появата на болки, свързани с метатарзалгията.
  • Наднорменото тегло упражнява извънреден натиск върху стъпалата и в частност върху метатарзалната област на стъпалата.
  • Съпътстващи заболявания като бурсит, артрит, подагра, неврома на Мортън, навяхвания на пръстите на стъпалата и метатарзалните кости.

В рисковите групи, които могат да отключат метатарзалгия се включват активните спортисти; жените, които носят високи токчета; хора, които системно носят неудобни и/или неподходящи обувки; хора с артрит и други възпалителни заболявания на долните крайници, които водят до трайни деформации; по-възрастните хора; хора с наднормено тегло или със изявена форма на затлъстяване.

Диагностициране на метатарзалгията:

Когато болката в метатарзалната област продължава няколко дни, дори след почивка и смяна на обувките, потърсете помощ от специалист.

Компютърна диагностика и дигитален отпечатък на стъпалото
Компютърна диагностика и дигитален отпечатък на стъпалото

Прегледът включва оглед; ходене; образна диагностика; кръвен тест за проверка нивата на пикочна киселина, при повишени стойности има индикации за подагра; ултразвуков тест, за да се огледат меките тъкани и да се изключат диагнози като бурсит и неврома на Мортън; ЯМР (ядрено магнитен резонанс) за диагностициране на артрит и други заболявания, трудни за диагностициране с просто око.

Лечение на метатарзалгията:

Лечението изцяло зависи от причините, които са я метатарзалгията, както и от тежестта на болката. Обикновено консервативните мерки (почивка, смяна на обувките, използване на ортопедични стелки и обувки, облекчават болките) дават добри резултати, особено, ако заболяването е в начален стадий.

Други методи на лечение:

  • Поставяне на лед по няколко пъти на ден за по 20 минути.
  • Почивка и поставяне на краката на високо след физическа активност.
  • Приемане на болкоупокояващи и противовъзпалителни средства за справяне със силната болка и възпалението.
  • Загуба на тегло, ако то е наднормено.

Облекчаването на болките, както и предотвратяването на повторната им поява можете да постигнете като носите ортопедични стелки, които да подкрепят свода, както и обувки с твърд заден форт, които да държат стъпалата в правилната позиция, когато тялото е в изправено положение.

Специалистите препоръчват да се избягва носенето на обувки с високи токчета, а когато това се налага да е за кратко.

Консултирайте се със специалист, който може да ви препоръча специални стелки, които да подкрепят сводовете и да осигурят удобство по всяко време и във всяка ситуация.

 Ако оставите болките във възглавничките да се задълбочат, това може да промени походката ви, да повлияе на долните крайници и гърба.

Прогноза:

Ранната диагностика е от голяма важност за добрата прогноза.

При повечето случаи на метатарзалгия, облекчение се наблюдава след прилагането на консерватилни мерки и смяна на обувките.

В по-тежки случай може да се стигне до оперативно лечение с цел елиминиране на основната причина за болката.

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

Източник: www.aetrexblog.com

Related Posts

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.