бул. Ал. Стамболийски 23, София 1000, България

Какво трябва да знаем за метатарзалгията?

Болки в стъпалото

Най-често метатарзалгията се проявява при хора, които натоварват прекалено долните си крайници, особено при някои спортове, свързани с тичане и скачане.  Метатарзалгията е чест спътник и на хора, които носят неподходящи обувки, а също така и при някои заболявания на долните крайници,  като артрит, например.

Основни симптоми на метатарзалгията:

 • Болка: тя започва постепенно и с течение на времето се засилва. Повлиява се положително от по-чести почивки, и обратно, при прекалено натоварване (продължително стоене в изправено положение, дълги разходки и изтощителни тренировки), състоянието се влошава.
 • Усещане за камъче в обувката.
 • Остра пронизваща болка във възглавничката.
 • Изтръпване и/или мръвучкане в пръстите на краката.

Тези симптоми се задълбочават по време на стоеж, тичане, скачане, ходене бос, усилени тренировки.

Ортопедични стелки Aetrex
Ортопедични стелки Aetrex

Причини за появата на метатарзалгия:

 • Най-честата причина за появата на метатарзалгия е прекомерното физическо натоварване на долните крайници и в частност стъпалата. На първо място тук се подреждат спортните дейности, които оказват пряк натиск върху метатарзалните кости в предната част на стъпалата.
 • Свръхнатоварването на стъпалата може да засили възпалението в метатарзалната област, да се пренесе върху сухожилията и хрущяла и оттам върху костите.

Други причини за появата на метатарзалгия:

 • Прекалено тесни обувки или такива, които не са ви по мярка. Те притискат пръстите на стъпалата, което често води до нежелани деформации.
 • Прекалено свободни или големи обувки, в които стъпалата се плъзгат напред, което също натоварва пръстите неправилно.
 • Обувките на високи токчета натоварват извънредно метатарзалните кости и възглавничките на стъпалата.
 • Ниските и спортни обувки, които не са подсигурени с подходящи стелки, за да осигурят нужната подкрепа на свода, също могат да предизвикат болезненост в областта на възглавничките.
 • Някои аномалии или деформации на стъпалата: високи сводове, по-дълъг втори пръст, буниони и пръст-чукче могат допълнително да влошат или да предизвикат появата на болки, свързани с метатарзалгията.
 • Наднорменото тегло упражнява извънреден натиск върху стъпалата и в частност върху метатарзалната област на стъпалата.
 • Съпътстващи заболявания като бурсит, артрит, подагра, неврома на Мортън, навяхвания на пръстите на стъпалата и метатарзалните кости.

В рисковите групи, които могат да отключат метатарзалгия се включват активните спортисти; жените, които носят високи токчета; хора, които системно носят неудобни и/или неподходящи обувки; хора с артрит и други възпалителни заболявания на долните крайници, които водят до трайни деформации; по-възрастните хора; хора с наднормено тегло или със изявена форма на затлъстяване.

Диагностициране на метатарзалгията:

Когато болката в метатарзалната област продължава няколко дни, дори след почивка и смяна на обувките, потърсете помощ от специалист.

Компютърна диагностика и дигитален отпечатък на стъпалото
Компютърна диагностика и дигитален отпечатък на стъпалото

Прегледът включва оглед; ходене; образна диагностика; кръвен тест за проверка нивата на пикочна киселина, при повишени стойности има индикации за подагра; ултразвуков тест, за да се огледат меките тъкани и да се изключат диагнози като бурсит и неврома на Мортън; ЯМР (ядрено магнитен резонанс) за диагностициране на артрит и други заболявания, трудни за диагностициране с просто око.

Лечение на метатарзалгията:

Лечението изцяло зависи от причините, които са я метатарзалгията, както и от тежестта на болката. Обикновено консервативните мерки (почивка, смяна на обувките, използване на ортопедични стелки и обувки, облекчават болките) дават добри резултати, особено, ако заболяването е в начален стадий.

Други методи на лечение:

 • Поставяне на лед по няколко пъти на ден за по 20 минути.
 • Почивка и поставяне на краката на високо след физическа активност.
 • Приемане на болкоупокояващи и противовъзпалителни средства за справяне със силната болка и възпалението.
 • Загуба на тегло, ако то е наднормено.

Облекчаването на болките, както и предотвратяването на повторната им поява можете да постигнете като носите ортопедични стелки, които да подкрепят свода, както и обувки с твърд заден форт, които да държат стъпалата в правилната позиция, когато тялото е в изправено положение.

Специалистите препоръчват да се избягва носенето на обувки с високи токчета, а когато това се налага да е за кратко.

Консултирайте се със специалист, който може да ви препоръча специални стелки, които да подкрепят сводовете и да осигурят удобство по всяко време и във всяка ситуация.

 Ако оставите болките във възглавничките да се задълбочат, това може да промени походката ви, да повлияе на долните крайници и гърба.

Прогноза:

Ранната диагностика е от голяма важност за добрата прогноза.

При повечето случаи на метатарзалгия, облекчение се наблюдава след прилагането на консерватилни мерки и смяна на обувките.

В по-тежки случай може да се стигне до оперативно лечение с цел елиминиране на основната причина за болката.

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

Източник: www.aetrexblog.com

Related Posts