Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Стъпалата и връзката им с тялото и ума

Жена в медитация

През целия си живот всеки от нас търси пътища за постигане на оптимален баланс между ума и тялото.

За да бъде постигнато това равновесие от първостепенно значение е състоянието на стъпалата. Те са основата за цялостното благополучие на организма, също както основите на къщата, са най-важни за здравината на цялата й конструкция.

Повечето от нас рядко обръщат внимание на стъпалата си, може би, защото са най-далече от главата и лицето, и това е много погрешно.

Как и защо да ценим стъпалата и долните си крайници?

Те са основната движеща сила в тялото ни и заслужават грижи и внимание, така че да могат да се възстановяват ефективно след всеки тежък работен ден. Доброто здраве на стъпалата е основна предпоставка да качествен и продуктивен живот. Да бъдат краката ни здрави, гъвкави и силни, е едно от най-важните условия да постигаме целите си в живота с лекота и радост, независимо от възрастта.

Ето защо, ако имаме и най-малки притеснения относно здравето и добрата кондиция на долните си крайници, е добре да се погрижим качествено за тях час по-скоро. Защото, когато сме здрави, в това чисто и краката ни, ние можем да се движим, да водим активен  живот, а това значи, че всичко, с което се заемем, ще бъде доведено до успешен край.

Колкото по-редовни грижи полагаме за стъпалата си, толкова и връзката между тялото и ума ни ще е по-качествена и здрава. Здравите крака са в състояние да ни помогнат да се чувстваме пълноценни и радостни от всички ежедневни дейности, които ни се налага да извършваме. Първата и основна грижа, която можем да предприемем при болки в стъпалата е, да сменим обувките и/или да поставим стелки. Но сериозните мерки, необходими за цялостното подобряване състоянието на долните крайници, трябва да са комплексни.

Ограничаване на тревожността и стреса

Когато говорим за здравето изобщо, трябва да отбележим, че именно стресът е един от основните фактори, които отключват множество физически неразположения и води до редица заболявания. Тревожността води до отделянето на високи нива кортизол, хормон, който има пряко отношение върху състоянието на имунната система. Когато нивата на кортизола са прекалено високи, се нарушава цялостната работа на ендокринната система. Често това е съпътствано от повишен апетит, а той може да доведе до наднормено тегло, което пряко влошава състоянието на долните крайници, тъй като им се налага да се справят с тежест, за която не са пригодени. Освен това, повишеният апетит може да доведе до отключването на диабет тип 2, а той от своя страна – до диабетна полиневропатия, нарушава се сетивността на пръстите на краката и на целите стъпала. Това често води до образуване на ранички, които трудно зарастват, инфектират се, а понякога могат да предизвикат и некроза на тъканите.

Когато имаме затруднения със стъпалата и тяхната функционалност е нарушена, дори най-простите ежедневни задължения могат да се превърнат в проблем.

Възрастови промени

С напредването на възрастта се появяват здравословни промени, в това число и в областта на стъпалата.
Най-честите са свързани с диабета, който води до увреждане на периферните нервни окончания и нарушена циркулация на кръвта и лимфата. Заболяването е познато още като периферна артериална болест.

Друго заболяване, което влошава качеството на живот е артрита. Той води до изменения в ставите, болка, скованост и подуване на крайниците в областта на ставите.

Най-сигурният начин за предпазване е профилактиката.

Ортопедични обувки Ortos - какво ги отличава
Ортопедични обувки Ortos – какво ги отличава

Как да помогнем на тялото и ума си да бъдат в хармония със стъпалата ни?

Ето няколко идеи:

Рефлексология

Тя е изключително полезна за възстановяването на добрата кондиция, а това от своя страна подобрява цялостното състояние на организма, оттам и на съзнанието.

Рефлексологията се основава на третирането на различни зони по повърхността на стъпалата чрез натиск. Тези точки съответстват на различните органи, системи и жлези с вътрешна секреция в тялото ни. Основната идея на рефлексологията е да се упражни натиск върху тези точки, чрез използването на специфични техники включващи палеца и пръстите на ръцете. Редовното прилагане на рефлексо-масажи води до намаляване на болката и стреса.

Обикновен масаж на стъпалата

Той има безброй здравословни ползи за тялото и ума. Най-важната от тях е отпускането на мускулите на долните крайници и на цялото тяло, намаляване на стреса, подобряване на кръвообръщението и облекчаване на болката.  Масажът на стъпалата подпомага добрия сън.

Йога

Йогата предлага богат набор от ползи както за стъпалата, така и за всички органи и системи в организма. Тя може да облекчи ефективно състояния като плантарен фасцит и болки в петите. Заниманията с йога могат да заздравят ставните връзки и сухожилията, да направят ставите по-гъвкави и да помогнат за запазването на обема от движения, необходими за обичайната ежедневна ангажираност на всеки активен човек.

Медитация

Медитацията е ефективен метод за успокояване на ума. А успокоеният ум е най-сигурното средство, чрез което да бъде успокоено и тялото. Има милиони практики и пози, които да подпомогнат постигането на това успокоение, така че всеки би могъл да потърси, избере и заложи на своята.

Грижа за стъпалата

Тя трябва да се превърне в ежедневно задължение, а може би, по-правилно е да се каже – удоволствие. На първо място е необходимо да опознаем стъпалата си с помощта на компютърна диагностика. Тази услуга е все по-широко достъпна и най-често безплатна. Следващата стъпка е да изберем подходящи обувки – те трябва да подпомагат стъпалата и да им бъдат опора през целия ден. Също трябва да са съобразени както с дължината, така и с ширината на стъпалата ви, да имат твърд заден форт и просторна зона за пръстите, за да изпълняват ефективно ролята си. За още по-добрата поддръжка, преразпределение на натоварването и баланс на стъпалата е добре да помислим и за ортопедични стелки, с които да им подсигурим оптимални условия за ежедневното натоварване.

Хигиена

Ежедневната хигиена на стъпалата включва почистване и измиване със мек сапун и вода и нанасянето на хидратиращи лосиони и кремове, за да се запази кожата мека и гладка. Правилното изрязване на ноктите предотвратява врастването им в меките тъкани на пръстите, затова е много важно да се прави редовно. Грижата за кожичките около нокътната плочка също допринася за доброто здраве на стъпалата.

Нашите крака са основата, върху която всеки ден се изправяме, за да изпълним своите професионални и ежедневни задължения. Здравите стъпала гарантират добро здраве и бистър ум. Те са гаранция, че можем да посрещнем и да се справим с всяко предизвикателство, което животът ни поднесе.

footprints.aetrex.com


*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

Related Posts

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.