Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Препоръка за обувки при различни типове болка в стъпалата

Листо от спанак до равни обувки

Човешкото стъпало е създадено за да носи тежестта на тялото и да осигурява плавното ни движение. То е сложно устроен биомеханичен апарат със своите нужди и особености. Изборът на правилни обувки е в основата на добрата грижа за стъпалата.

Познавате ли добре стъпалата си?

Ако стъпалата ви се чувстват добре след цял ден на крак, значи всичко е наред. Ако обаче изпитвате дискомфорт, важно е да знаете:

  • не е нормално стъпалата да ви болят!
  • Има лесни и достъпни начини да се погрижите за стъпалата си, ето как:

Зоната в която изпитвате дискомфорт дава ценна информация за състоянието на стъпалата ви и оттам за нуждите ви. И така – къде ви болят стъпалата след по-голямо натоварване?

  • В предната част на стъпалото (възглавничките, кокалчето на големия пръст);
  • Или в средната част на стъпалото (свода) и в петата, в глезените, коленете?
Какво е доказано добре за стъпалата ви, ако изпитвате дискомфорт в предният ходилен отдел?

Този тип стъпала се нуждаят от (1) правилно преразпределение на натоварването и (2) от омекотяване.

Избирайте обувкиИзбягвайте обувки
А. С дебело и солидно ходило. Tака предпазвате възглавничките си от повишен натиск и травмиране.Тип кецове, балеринки и всякакви обувки с тънки и меки ходила които поддават като ги натиснете с палци в областта на възглавничките. Забравете за тънки и плоски джапанки/пантофи.
Б. С просторна зона за пръстите (заоблени отпред) и/или разтеглива (стреч) материя в зоната на възглавничките;Тесни и заострени модели (при които изпитвате облекчение веднага щом ги свалите);
В. Равни, с нисък ток или на танк;При 6 см ток, 3/4 от натоварването което тялото оказва на стъпалата се концентрира във възглавничките.
Г. С вградена поддръжка на надлъжния свод (с извивка по средата), която да усещате без да ви е неприятно – така натоварването се разпределя по цялото стъпало и възглавничките се разтоварват и облекчават.С равно вътрешно ходило – в тези обувки, ако сте със среден или висок свод, стъпвате само на възглавнички и пети, което повишава риска от подбиване и възпаление.
Д. С подвижна стелка която да замените при нужда с ортопедична, или да имат място за допълнителна стелка.Плитки обувки в които не може да се добави стелка.
 Удобни обувки с просторна зона за пръститеТесни обувки на висок ток
Какво доказано облекчава стъпалата ви, ако изпитвате дискомфорт в средния или заден ходилен отдел (свода или в петата), което най-често рефлектира в глезените, коленете и таза.

Този тип стъпала се нуждаят от (1) поддръжка на надлъжния свод и (2) баланс (позициониране на стъпалото в правилно положение).

Избирайте обувкиИзбягвайте обувки
А. С ходило което се огъва само в областта на възглавничките, и което е стабилно, не се огъва в областта на свода и петата и не се усуква настрани.тип кецове, балеринки и всякакви обувки с тънки и меки ходила, усукващи се и огъващи се ходила, както и тънки и плоски джапанки/пантофи, при тях липсва опора на свода ви.
Б. Със широко, дебело и стабилно ходило, което трудно може да бъде сплескано (особено ако виждате, че обувките ви се протъркват/сплескват от вътрешната страна).Тънкото, меко и усукващо се ходило не не осигурява стабилност и се сплесква (най-често откъм вътрешната страна на стъпалото).
В. С твърд заден форт – това е областта на петата. Функцията на твърдия форт е да позиционира петната кост в правилно положение, така натоварването се насочва към петата и се шадят глезен, пищял, таз, гръб, врат.Обувки с мек заден форт, те не успяват да задържат петите в правилно положение. Опитайте се с палец и показалец да обхванете обувката отзад и да я сплескате. Ако успеете – търсете друг модел който не поддава.
Обувки с твърд заден фортОбувки с мек заден форт
Г. С вградена поддръжка на надлъжния свод (с извивка по средата), която да усещате без да ви е неприятно (да е еластична). Поддръжката на надлъжния свод осигурява баланс на тялото. С равно вътрешно ходило – в тези обувки без опора, надлъжния ви свод свободно пропада, петната кост се завърта навътре и баланса на тялото е нарушен.
Поддръжка на надлъжния свод с ортопедични стелки Aetrex
Д. С подвижна стелка която да замените при нужда с ортопедична, или да имат място за допълнителна стелка. Плитки обувки с малък вътрешен обем, в които не може да се добави стелка.
Ортопедични обувки Ortos - какво ги отличава
Ортопедични обувки Ortos – какво ги отличава

Всички стъпала са различни, калъпите и ходилата на обувките също са различни. Затова при избора на обувки, освен всичко написано до тук е важно:

  • Да се усетите добре в едни обувки още в момента на обуване, първо питайте стъпалата ви как се чувстват, после се гледайте в огледалото! Ако усещате обувките тесни, знайте, че това не са вашите обувки. Дори и да чуете, че “те ще се отпуснат” пропуснете го покрай ушите си.
  • Имайте предвид, че вечер стъпалото ви може да е с 1/2 номер по-дълго (свода леко пада). При избутан напред крак трябва да остане един пръст място отзад, това не се отнася само за детските обувки.

Ако желаете да научите повече за стъпалата си и да изпитате усещането, което дават най-подходящите обувки за вас, посетете някой от магазините ни, отделете малко време за изготвяне на дигитален отпечатък на стъпалата в комбинация с безплатна и необвързваща диагностика.

Изпробвайте обувки и стелки съобразени с вашите нужди и особености, които компетентните ни, ангажирани и съпричастни сътруднички продажби ще ви препоръчат.

Компютърна диагностика на стъпалото в магазин Orto's, Варна
Компютърна диагностика на стъпалото в магазин Orto’s, Варна

В магазини за ортопедични стелки и обувки Orto’s предлагаме най-здравословните обувки на пазара днес и правим така, че стъпалата ви да се чувстват добре дори и след цял ден на крак. Вижте какво казват клиентите ни за нас ТУК.

Заповядайте, очакваме ви:)

Related Posts

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.