Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

ЗНАЕТЕ ЛИ ДОСТАТЪЧНО ЗА ПОЛЗИТЕ ОТ ХОДЕНЕТО?

Разходка сред природата

Ако краката ви са силни и здрави, те могат да ви поддържат в добра форма и да подобрят качеството ви на живот! Ходенето е активност, която може да се извършва по всяко време, където и да се намирате, като единственото, което изисква е време. Дори всекидневното динамично ходене, за кратки периоди от време, може да се приеме като упражнение.

Ето един бърз тест за самооценка, който ще ви помогне да проверите колко знаете за ползите от ходенето и да научите повече здравни факти, за да увеличите качеството живота си.

Проучванията показват, че ходенето удължава живота, ако е поне:

А) 8 км за една седмица?

Б) 16 км за една седмица?

В) 24 км за една седмица?

Верният отговор е А – 8 км за една седмица.

Ходенето с бавни темпове, около 3 км в час, може да е достатъчно, за да намалите риска от инфаркт, инсулт и сърдечна недостатъчност с 31%. В случай че се нуждаете от допълнителна мотивация, ще ви напомним, че хората, които ходят динамично и на дълги разстояния, получават още повече ползи за здравето си.

Дамите, които ходят ежедневно по 30 минути могат да намалят риска от инсулт с:

А.10-20%

Б. 20-40%

В. 40-60%

Верният отговор е В 40-60%!

Дори и една кратка разходка може да ви помогне да се почувствате по-добре. Дайте си още малко зор – така ще повишите  сърдечния си ритъм и ще засилите циркулацията на кръвта в организма ви.

Ако извървите 10 000 крачки на ден, това е приблизително равно на:

А. 2 км

Б. 8 км

В. 16 км

Верният отговор е Б – 8 км

Това разстояние е чудесна цел за добро здраве. Дори и да не успявате да постигнете тази цел, имайте предвид, че всяко ходене помага. Можете да опитвате постепенно да увеличавате разходките си. Използвайте крачкомер или приложение на телефона ви, за да преброите стъпките си и се опитайте да ги увеличавате с поне 500 на седмица.

Ходенето е също толкова добро за сърцето, колкото е и тичането:

А. Вярно, ако ходите достатъчно;

Б. Грешно, трябва да се повиши сърдечния ритъм;

В. Нито едно от двете не е наистина добро за сърцето;

Верният отговор е А – Вярно, ако ходите достатъчно.

Години наред много експерти смятаха, че по-голямата активност и повишаването на пулса са най-добрите начини за здраво сърце. Но се оказва, че интензивното ходене е също толкова добро, когато става въпрос за намаляване на риска от високо кръвно налягане, висок холестерол и диабет.

Ортопедични стелки Aetrex
Ортопедични стелки Aetrex

Интензивното ходене се счита за кардио упражнение

А. Вярно;

Б. Грешно;

В. Зависи;

В идеалния случай, за една седмица, трябва да постигнете най-малко 150 минути упражнения, които повишават пулса ви. В тази връзка, ходенето определено може да се приеме за такъв тип упражнение. Не се нуждаете от специално оборудване (с изключение на приличен чифт обувки) и можете да го направите практически навсякъде. За здраво и силно сърце, не е достатъчно само да се разходите до хладилника и обратно – необходимо е по-сериозно раздвижване.

За да повишите настроението си, разходете се в:

А. В МОЛ-а в близост до домът ви;

Б. Да се разходите в града и да го разглеждате;

В. Сред природата;

Верният отговор е В – Сред природата.

Учени от Станфордския университет направили проучване с две групи хора – едните е трябвало да ходят по 90 минути в горски район – другите в градски. Тези, които са ходили сред природата, са имали по-слаба активност в областта от мозъка, свързана с депресия. Това подкрепя по-ранни проучвания, които показват, че хората, които живеят в градовете, имат повече проблеми с психичното здраве, като тревожност и разстройства на настроението, отколкото хората, които живеят в  провинцията.

Упражнения от типа на ходенето намаляват риска от рак на гърдата защото:

А. Изключва гените, които позволяват раковите клетки да растат;

Б. Намалява естрогена в кръвта;

В. Предпазва клетките;

Верният отговор е Б – Намалява естрогена в кръвта.

Вероятността активно ходещите дами да получат рак на гърдата е с 30% до 40% по-малка. Също така при активните хора е много по-малко вероятно да развият рак на дебелото черво. За да намалите риска от рак, опитайте се да ходите поне 30 минути почти всеки ден.

Ходенето е добро за хора, които имат диабет тип 2, защото:

А. Понижава нивата на кръвната захар;

Б. Помага да отслабнете;

В. Помага на тялото да изразходва захар;

Г. Всичко изброено по-горе;

Верният отговор е Г – Всичко изброено по-горе.

Упражненията помагат на инсулина да пренесе захарта от кръвният поток в  клетките, където се трансформира в енергия.Това намалява риска от усложнения свързани с диабета, от типа на увреждане на нервите и бъбречна недостатъчност. 10-минутна разходка след всяко хранене е достатъчна. 

Ако имате артрит, трябва да:

А. Да се разхождате редовно;

Б. Избягвате прекомерното ходене – натоварва ставите;

В. Ходето няма да помогне или навреди;

Верният отговор е А – Да се разхождате редовно.

Оплаквате се от “скърцащи” и болезнени колене и бедра? Ако е така имате много добра причина за разходка. Като начало, течността около ставите се движи, когато го правите, и чрез движението подава кислород и хранителни вещества към ставите и хрущяла и помага за предотвратяване на триенето. Ходенето също така, укрепва мускулатурата на тялото. Когато мускулите вършат по-голямата част от работата, ставите ви се натоварват по-малко. Заедно с това редовната разходка може също да ви помогне да отслабнете, а по-слабото тяло означава по-малък натиск върху ставите.

Ходенето е добро за опoрно-двигателната ви система защото:

А. Е натоварващо упражнение;

Б. Е упражнение за издържливост;

В. Балансирано упражнение;

Верният отговор е А – Е натоварващо упражнение

Дейностите, които ви карат да преодолявате тежестта на тялото ви са важни, защото те натоварват опoрно-двигателната система и я заздравяват. Други полезни упражнения са скачане на въже разтягане и силови тренировки с тежести. Посъветвайте се със специалисти за това кое би било най-добро за вас.

Източник:https://footprints.aetrex.com/2019/03/27/do-you-know-the-benefits-of-walking/

Related Posts

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.