Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Грешките, които допускаме при избора на обувки за спорт

Млада жена в спортни обувки и клин

Независимо дали практикувате аеробика, тенис, джогинг, фитнес или туризъм, вие се нуждаете от надеждни обувки за тренировки.

Добрият чифт спортни обувки могат да ви помогнат да направите тренировката си прекрасна или да я прекъснат преждевременно, ако не са предназначени за това. Лесно е да се объркате сред морето от всякакви артикули и да си причините непредвидими наранявания и дори травми.

Кои са най-често допусканите грешки, които се допускат при избора на спортни обувки?

  1. Взимате първия чифт, в който се чувствате удобно.

Това е една от най-големите грешки, които хората правят, когато се приготвят за тренировка. Често те избират първите попаднали им пред погледа маратонки или други обувки, които са приели просто като „най-удобните“. Този чифт обаче, най-вероятно вече е с напълно изчерпани или компрометирани качества и влошена поддръжка за стъпалата. И още нещо, тези обувки вероятно вече не стават за големите натоварвания, с които трябва да се справят по време на тренировки или туризъм. Така че, най-добре забравете за старите маратонки в килера.

  1. Избирате правилни обувки, които не са правилни за тренировка

Обувките, които избирате трябва да са съобразени с типа спортна дейност, която ще практикувате.

Ако това е бягане, трябва да разполагате с обувки, които да ви предлагат подкрепа и стабилност, докато движите стъпалата си напред, стъпка по стъпка. Обувките за бягане се различават от обувките за ходене и туризъм. Това означава, че ако сте си купили обувки за джогинг, те вероятно не биха ви вършили работа за аеробика или фитнес.

Разбира се, употребата им е допустима, но тренировките ви може би няма да са достатъчно ефективни, а умората за долните крайници и цялото тяло след това ще е няколко пъти по-голяма.

Специалистите препоръчват за всеки различен вид спорт да избирате подходящите за целта обувки със специфични характеристики, които да отговарят на натоварванията за конкретната спортна дейност.

  1. Избирате „любимите“ си обувки

Вашите обувки за тренировка трябва да са тези, които да осигуряват подкрепа и защита на стъпалата ви, а не „любимите“ ви, които най-вероятно не стават за спорт. Не си купувайте обувки за тенис, защото ви харесва визията им, ако няма да играете тенис с тях.

Спортни ортопедични стелки L700 Speed
Спортни ортопедични стелки L700 Speed
  1. Използвате обувки, които са много стари 

Това е другата голяма грешка, която се допуска по отношение на обувките за спорт и тренировки. Веднъж купени, те служат на собствениците си години наред. Спортните и тренировъчните обувки  е добре да се сменят по-често. Дори по-често от обикновените. Погрешно се смята, че обувките са за смяна, едва когато ходилата им се пробият,  лицевата част се прокъса. На практика повечето чифтове започват да не изпълняват функциите си, макар все още да изглеждат приемливо. На първо място и най-бързо се разваля и изчезва поддръжката. Това може лесно да се разбере по странните и често необясними болки в глезените, коленете, тазобедрените стави, кръста и гърба.

Ако тренирате усилино е добре да сменяте спортните си обувки на всеки 6 месеца, ако тренирате по-рядко смяна на 12 месеца е напълно удачна.

Всеки път, когато избирате нови обувки е добре да определяте наново и внимателно размера си, тъй като с напредване на възрастта, стъпалата се удължават и разширяват, поради отпускането на междуставните връзки.

  1. Избирате спортните си обувки сами

Да си изберете обувки сами е възможно, но не винаги правилно. Най-добре е да се посъветвате в магазина с консултанта, който да ви помогне да направите правилен избор и да ви даде експертни съвети. Така ще получите най-добрите обувки, с които да се чувствате удобно и сигурно по време на спорт и туризъм.

Задължително обръщайте внимание на дължината на стъпалата си, но и на тяхната ширина. Добре е да бъде определен и типа свод. Тези характеристики са различни за левия и десния крак, затова измерете и двата. Отделеното време да направите тези измервания, ще ви се отблагодари с удобство по време на тренировки.

В магазини ОРТОС можете да направите безплатна компютърна диагностика, която ще даде верните отговори за параметрите на вашите стъпала, за да се чувствате добре всяка минута.

Източник: www.aetrexblog.com

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

Компютърна диагностика и дигитален отпечатък на стъпалото
Компютърна диагностика и дигитален отпечатък на стъпалото

Related Posts

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.