Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Ходенето – най-добрият път към здраво сърце

Здравословно ходене

Тичането е чудесен начин за физическа тренировка, но то не е любимо спортно занимание на всеки.  Ако имате някоя стара травма или заболяване, които да ограничават подвижността ви или не позволяват да го практикувате, съвсем естествено е да търсите алтернативни начини за поддържане на добра физическа форма или да преустановите да се движите напълно.

Оказва се обаче, че има начин, с който дори в подобни случаи можете да се погрижите за здравето си – ходете! Всяка стъпка, която извървявате е част от вашия собствен път за по-добро здраве на сърцето и на цялото тяло изобщо.

Според редица изследвания, бързото ходене понижава риска от артериална хипертония, намалява нивата на лошия холестерол и предпазва от диабет тип 2. Ползите от бързото ходене са същите, каквито са и ползите от тичането. Резултатите от проведените изследвания категорично показват, че използваната енергия по време на бързо ходене и тичане за едно и също време е една и съща, както и количеството изгорени калории.

Изброените три здравословни състояния са рискови фактори за появата на сърдечно съдови заболявания, инфаркт и инсулт, но те могат да бъдат избегнати, достатъчно е да се движите активно.

Интензивното движение намалява рисковете от артериална хипертония, висок холестерол, диабет, коронарни заболявания на сърцето, инфаркт и инсулт. Колкото повече човек се движи, ходи бързо или тича всяка седмица, толкова повече здравословното му състояние се подобрява и ползите за сърцето му се увеличават.

За да поддържа здравето си в норма всеки човек е необходимо да е физически активен поне 30 минути на ден -150 минути умерена активност или 75 минути интензивна активност на седмица. Това е минимумът, който ще осигури ползи за здравето на човек в зряла възраст.

Затова: Нека ходим!

Ако в последно време водите заседнал начин на живот, не се тревожете, а просто пренаредете дневния си режим и ангажиментите си така, че да промените това и започнете да се движите. Дори това да са само няколко минути на ден, поставете началото.

Не поставяйте непостижими цели пред себе си, тръгнете бавно, стъпка по стъпка. Първо си поставете цел, която да постигнете за деня и която сте сигурни, че ще можете да изпълните. След това постепенно започнете да увеличавате времето и така ден след ден, докато постигнете минимума от 30 минути физическа активност на ден. Не става въпрос да следвате максимата „всичко или нищо“ – важно и да тръгнете и да вървите стъпка по стъпка по пътя на собственото си здраве.

Не бързайте и не се претоварвайте, пътят към по-добра форма и по-добро здраве се постига малко по малко всеки ден.

Намерете своето темпо и подход към физическа дейност, които ви позволяват да се чувствате добре. Потърсете си съмишленик или тренирайте сам, в зависимост от това, кое ви е по-приятно.

Ако ежедневните ви ангажименти са прекалено много и нямате възможност да се движите 30 минути без прекъсване, разделете заниманията си на две по 15 минути.

За още по-заетите има и други начини да повишат физическата си активност.

– Разхождайте кучето си из квартала
– Прекарвайте повече време в парка със семейството си
– Паркирайте по-далече от работното си място
– Изкачвайте стълбите, вместо да използвате асансьора
– Обикайляйте по търговските центрове, дори да не пазарувате, разглеждайте витрините и ходете.

Има много начини да повишите физическата си активност и да изпълните ежедневието си със занимания, насочени към подобряване на здравето. Лесно е. Всичко необходимо, което трябва да направите е да се сдобиете с удобен чифт маратонки и да ходите. Наред с това ходенето е далеч по-безопасно от тичането, по-евтино е от заниманията с фитнес и сред хората, които са го избрали има най-малко отказали се.

За да практикувате активно ходене не се изисква да имате специфични умения, то на практика е най-достъпната форма за ежедневна физическа активност на всеки, независимо от пола и възрастта. Ходенето може да се практикува навсякъде и не изисква специализирана екипировка.

Ходенето може да е рутина от ежедневието ви, която да добави много ползи за здравето на сърцето, сърдечно-съдовата система и за здравето ви въобще. То е една от най-достъпните и най-съществени форми на физическа активност.

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

Related Posts

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.