бул. Ал. Стамболийски 23, София 1000, България

Седем изключителни ползи от разтягането

Разтягане на тялото

Разтягането е познато на всеки от нас още от детството, когато блажено обичахме да се протягаме, но с порастването неизвестно как, преставаме да го практикуваме или поне не в пълния му обем. Ежедневното разтягане, обаче, може да допринесе много ползи за тялото и като цяло за организма ни, затова е важно да не го забравяме.

1. Разтягането намалява стреса
Имате ли усещането, че носите огромна тежка топка между раменете си и ви се иска по някакъв магически начин да освободите мускулатурата в тази област от тази тежест, така че напрежението да изчезне? Разтягането може да разреши успешна тази задача. Когато правите упражнения за разтягане всеки ден , мускулите на цялото тяло се отпускат и се успокояват. Умственото и физическото напрежение също си отива, а с това и усещането за онази досадна тежест между плешките.

2. Разтягането понижава кръвната захар
Упражненията за разтягане са полезни за всеки, независимо от пола и възрастта, но най-вече за хората, които са под висок риск от развитие на диабет. Едно проучване от 2011 г. показва, че за възрастните хора, които са в състояние на преддиабет или имат диабет тип 2 има голяма полза от разтягането. Нивата на кръвната им захар значително намаляват, независимо от това, че са приели храна, която повишава кръвната захар по принцип.

Ортопедични обувки Ortos - какво ги отличава
Ортопедични обувки Ortos – какво ги отличава

3. Разтягането намалява вероятността от контузии
Разтягането поставя тялото в „тренировъчен режим“, в същото време докато умът насочва вниманието към работата на мускулите и начина, по който те функционират. Тази полза от упражненията за разтягане все още не е напълно научно доказана, но все повече доктори имат основания да смятат, че е тя съществува.

4. Разтягането подпомага тренировките
Ежедневното разтягане подпомага и подготвя мускулите за по-сериозните натоварвания по време на тренировки, като по този начин се подобрява и общото състояние на организма и постигането на по-добри резултати от самите тренировки.

5. Разтягането намалява болките в мускулите и ставите и подпомага движението
Специалистите препоръчват да се намаляват статичните разтягания, при които задържате мускулите в разтегнато състояние. За доброто разтягане е важно мускулите да се стягат и отпускат ритмично в кратък период от време. По този начин мускулатурата усвоява по-голям набор от движения, а това помага за преодоляването на болките в ставите и мускулите, а тялото става по-гъвкаво и пластично.

Ортопедични стелки Aetrex
Ортопедични стелки Aetrex

6. Намалява вероятността от загуба на баланс и падане
Проучване сред 42 студенти показва следните резултати: Половината от тях застанали на уред за балансиране без да се разтегнат преди това, а другите направили предварително разтягане. Резултатът не е изненада за никого: тези, които не са се разтегнали изгубили баланс много по-бързо, от тези, които са направили разтягане. Разтягането подпомага състоянието на фините двигателни мускули, които са отговорни за стабилността по време на движение.

7. Разтягането може да замести следобедното кафе
Разтягането в следобедните часове може да ви разсъни три пъти по-добре от каквато и да е кофеинова или енергийна напитка. Само няколко минути разтягане и ще преливате от енергия! Когато се разтягате кръвообращението се подобрява и от лениво става интензивно. По този начин то захранва всеки орган в организма, включително и мозъка.

Източник: iheartintelligence.com

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

Related Posts