Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Седем изключителни ползи от разтягането

Разтягане на тялото

Разтягането е познато на всеки от нас още от детството, когато блажено обичахме да се протягаме, но с порастването неизвестно как, преставаме да го практикуваме или поне не в пълния му обем. Ежедневното разтягане, обаче, може да допринесе много ползи за тялото и като цяло за организма ни, затова е важно да не го забравяме.

1. Разтягането намалява стреса
Имате ли усещането, че носите огромна тежка топка между раменете си и ви се иска по някакъв магически начин да освободите мускулатурата в тази област от тази тежест, така че напрежението да изчезне? Разтягането може да разреши успешна тази задача. Когато правите упражнения за разтягане всеки ден , мускулите на цялото тяло се отпускат и се успокояват. Умственото и физическото напрежение също си отива, а с това и усещането за онази досадна тежест между плешките.

2. Разтягането понижава кръвната захар
Упражненията за разтягане са полезни за всеки, независимо от пола и възрастта, но най-вече за хората, които са под висок риск от развитие на диабет. Едно проучване от 2011 г. показва, че за възрастните хора, които са в състояние на преддиабет или имат диабет тип 2 има голяма полза от разтягането. Нивата на кръвната им захар значително намаляват, независимо от това, че са приели храна, която повишава кръвната захар по принцип.

Ортопедични обувки Ortos - какво ги отличава
Ортопедични обувки Ortos – какво ги отличава

3. Разтягането намалява вероятността от контузии
Разтягането поставя тялото в „тренировъчен режим“, в същото време докато умът насочва вниманието към работата на мускулите и начина, по който те функционират. Тази полза от упражненията за разтягане все още не е напълно научно доказана, но все повече доктори имат основания да смятат, че е тя съществува.

4. Разтягането подпомага тренировките
Ежедневното разтягане подпомага и подготвя мускулите за по-сериозните натоварвания по време на тренировки, като по този начин се подобрява и общото състояние на организма и постигането на по-добри резултати от самите тренировки.

5. Разтягането намалява болките в мускулите и ставите и подпомага движението
Специалистите препоръчват да се намаляват статичните разтягания, при които задържате мускулите в разтегнато състояние. За доброто разтягане е важно мускулите да се стягат и отпускат ритмично в кратък период от време. По този начин мускулатурата усвоява по-голям набор от движения, а това помага за преодоляването на болките в ставите и мускулите, а тялото става по-гъвкаво и пластично.

Ортопедични стелки Aetrex
Ортопедични стелки Aetrex

6. Намалява вероятността от загуба на баланс и падане
Проучване сред 42 студенти показва следните резултати: Половината от тях застанали на уред за балансиране без да се разтегнат преди това, а другите направили предварително разтягане. Резултатът не е изненада за никого: тези, които не са се разтегнали изгубили баланс много по-бързо, от тези, които са направили разтягане. Разтягането подпомага състоянието на фините двигателни мускули, които са отговорни за стабилността по време на движение.

7. Разтягането може да замести следобедното кафе
Разтягането в следобедните часове може да ви разсъни три пъти по-добре от каквато и да е кофеинова или енергийна напитка. Само няколко минути разтягане и ще преливате от енергия! Когато се разтягате кръвообращението се подобрява и от лениво става интензивно. По този начин то захранва всеки орган в организма, включително и мозъка.

Източник: iheartintelligence.com

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

Related Posts

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.