Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Тайните на витамин D и чудесата, които може да направи за вас

Капсула витамин Д

Има няколко основателни причини да смятаме, че витамин D е истинско чудо. Доказано е, че достатъчното му количество предпазва от почти всички известни на съвременното човечество заболявания – от депресия до сърдечно-съдови заболявания и рак. Витамин D на практика удължава живота.

До скоро специалистите смятаха, че достатъчната ежедневна доза, от която се нуждае всеки възрастен, независимо от пола си, за да поддържа здравето си в норма е 600 IU (универсални единици). В последните години обаче, се оказва, че това количество за повечето хора е недостатъчно и реално за да се предотвратят редица заболявания, както и да функционира организмът правилно са нужни най-малко 2000 IU дневно. В някои случаи и при вече констатирани заболявания дневната доза може да се наложи да бъде повишена до 4 000 – 7 000 IU дневно за определен период от време.

От особена важност за здравето и за редовното набавяне на витамин D, е разумното излагане на слънце и приемането на храни, в които той се съдържа в естествен вид (яйчен жълтък, морски риби, овесени ядки, тофу, сирене, червени меса). Често тези източници обаче не са достатъчни, особено в края на зимата, поради което се налага приемането на хранителни добавки, съдържащи витамин D.

Един от всеки трима възрастни, които рядко излизат от дома и офиса и не получават нужните количества витамин D с храната си, имат вероятност да заболеят от сърдечно-съдово заболяване, депресия, артрит, множествена склероза и др.

Ето някои ползи за организма, за които е отговорен витамин D:

Витамин D подпомага запазването на зрителната острота. След 50 годишна възраст зрението на повечето хора търпи регрес, което се дължи на т.н. възрастова дегенерация на макулата. То е свързано със замъглено виждане. Тези регенеративни процеси са свързани освен с възрастта, с пола, гените и расата. Те обикновено се проявяват без предварителни или съпътстващи симптоми и не са свързани с друг конкретен здравословен проблем. Неотдавнашно проучване показва, че продължителното приемане на витамин D може да помогне за запазването на зрителната острота, дори в случай, че е налице фамилна предразположеност.

Витамин D може да предотврати досадните мускулни спазми. Той подпомага работата на мускулите и усвояването на калция. Науката е доказала, че в по-голямата си част мускулните спазми са причинени от недостиг на витамин D, освен, че са свързани и с липсата на магнезий.

Слънчевият витамин пречи на натрупването на излишно тегло. Човешкият организъм е така устроен, че след навършването на определена възраст започва да трупа телесно тегло. Понякога незабележимо, понякога – съвсем явно. Този процес може да бъда забавен, ако приемаме достатъчно витамин D. При проучване на Журнал за здравето на жените, проведено при 4 600 жени на възраст 65 и повече години, при тези, които витамин D e бил под необходимите стойности, е било отчетено средно тегло с 1,250 кг. по-високо от нормалното. При жените, при които нивата на витамин D са били в норма, теглото също е било в рамките на нормалното за възрастта.

Витамин D помага при фибромиалгия. Хроничната болезненост в мускулите и ставите, непрекъснатата умора и свързаните с нея депресия и тревожност, усложняват здравословното състояние на всеки. Те са недвусмислени знаци, че с тялото ни се случва нещо нередно и че може би се нуждае от повече витамин D. Едно проучване от 2014 година в САЩ констатира, че жени, получавали витамин D в продължение на 20 седмици, съобщават за подобряване на състоянието дори след като вече са спрели да го приемат. Допълнителният прием на витамин D подобрява настроението и намалява симптомите на болезност.

Витамин D държи под контрол холестерола по време и след менопаузата. Хората, които получават достатъчно количество витамин D, са със значително по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания. За жените в постменопауза това се изразява в далеч по-ниски нива на лошия холестерол. Клинично изследване на 600 жени, приемали по 1000 mg. калций и по 400 IU витамин D дневно, в продължение на две години, показва, че лошият холестерол (LDL) при тях е намалял с с 4.5 mg/dl, в сравнение при жени, които не са приемали калций и витамин D.

Ортопедични стелки Aetrex
Ортопедични стелки Aetrex

Витамин D намалява риска от маточни фиброми. Маточните фиброми или по-известни като миоми, са неракови туморни образувания, които прорастват в стените на матката. Обикновено те са с големи размери, които могат да достигнат големината на грейпфрут. При някои пациентки те са болезнени, други дори не ги забелязват.

Появата на миомите обикновено се свързва с хормоналните промени при жените, но често тяхната поява е генетично обусловена. Едно изследване от 2013 година показва, че появата на миоми може да е свързана и с липсата на витамин D. В изследването са наблюдавани жени на възраст  35-49 години, без дефицит на витамин D в организма, при които шансът да развият миома е бил с 32% по-нисък, отколкото при тези с дефицит на витамин D. Редица изследвания с животни доказват, че витамин D забавя растежа на миомите.

Витамин D се справя с хроничното главоболие. Ако страдате от постоянно главоболие или мигрена, които не се повлияват от никакви аналгетици и болкоуспокояващи, помислете дали приемате достатъчно витамин D. Първото нещо, което можете да направите е да излизате по-често на чист въздух и слънце. Наскоро едно проучване сред 2600 мъже е установило, че ниските нива на витамин D при някои от тях причинява хронично главоболие, в сравнение с онези, при които витамин D е бил в достатъчно количество. Някои изследователи смятат, че витамин D има противовъзпалителни свойства и именно те подпомагат предотвратяването на обичайните причини, причиняващи хронично главоболие и мигрена.

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.


Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.