бул. Ал. Стамболийски 23, София 1000, България

Тайните на витамин D и чудесата, които може да направи за вас

Капсула витамин Д

Има няколко основателни причини да смятаме, че витамин D е истинско чудо. Доказано е, че достатъчното му количество предпазва от почти всички известни на съвременното човечество заболявания – от депресия до сърдечно-съдови заболявания и рак. Витамин D на практика удължава живота.

До скоро специалистите смятаха, че достатъчната ежедневна доза, от която се нуждае всеки възрастен, независимо от пола си, за да поддържа здравето си в норма е 600 IU (универсални единици). В последните години обаче, се оказва, че това количество за повечето хора е недостатъчно и реално за да се предотвратят редица заболявания, както и да функционира организмът правилно са нужни най-малко 2000 IU дневно. В някои случаи и при вече констатирани заболявания дневната доза може да се наложи да бъде повишена до 4 000 – 7 000 IU дневно за определен период от време.

От особена важност за здравето и за редовното набавяне на витамин D, е разумното излагане на слънце и приемането на храни, в които той се съдържа в естествен вид (яйчен жълтък, морски риби, овесени ядки, тофу, сирене, червени меса). Често тези източници обаче не са достатъчни, особено в края на зимата, поради което се налага приемането на хранителни добавки, съдържащи витамин D.

Един от всеки трима възрастни, които рядко излизат от дома и офиса и не получават нужните количества витамин D с храната си, имат вероятност да заболеят от сърдечно-съдово заболяване, депресия, артрит, множествена склероза и др.

Ето някои ползи за организма, за които е отговорен витамин D:

Витамин D подпомага запазването на зрителната острота. След 50 годишна възраст зрението на повечето хора търпи регрес, което се дължи на т.н. възрастова дегенерация на макулата. То е свързано със замъглено виждане. Тези регенеративни процеси са свързани освен с възрастта, с пола, гените и расата. Те обикновено се проявяват без предварителни или съпътстващи симптоми и не са свързани с друг конкретен здравословен проблем. Неотдавнашно проучване показва, че продължителното приемане на витамин D може да помогне за запазването на зрителната острота, дори в случай, че е налице фамилна предразположеност.

Витамин D може да предотврати досадните мускулни спазми. Той подпомага работата на мускулите и усвояването на калция. Науката е доказала, че в по-голямата си част мускулните спазми са причинени от недостиг на витамин D, освен, че са свързани и с липсата на магнезий.

Слънчевият витамин пречи на натрупването на излишно тегло. Човешкият организъм е така устроен, че след навършването на определена възраст започва да трупа телесно тегло. Понякога незабележимо, понякога – съвсем явно. Този процес може да бъда забавен, ако приемаме достатъчно витамин D. При проучване на Журнал за здравето на жените, проведено при 4 600 жени на възраст 65 и повече години, при тези, които витамин D e бил под необходимите стойности, е било отчетено средно тегло с 1,250 кг. по-високо от нормалното. При жените, при които нивата на витамин D са били в норма, теглото също е било в рамките на нормалното за възрастта.

Витамин D помага при фибромиалгия. Хроничната болезненост в мускулите и ставите, непрекъснатата умора и свързаните с нея депресия и тревожност, усложняват здравословното състояние на всеки. Те са недвусмислени знаци, че с тялото ни се случва нещо нередно и че може би се нуждае от повече витамин D. Едно проучване от 2014 година в САЩ констатира, че жени, получавали витамин D в продължение на 20 седмици, съобщават за подобряване на състоянието дори след като вече са спрели да го приемат. Допълнителният прием на витамин D подобрява настроението и намалява симптомите на болезност.

Витамин D държи под контрол холестерола по време и след менопаузата. Хората, които получават достатъчно количество витамин D, са със значително по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания. За жените в постменопауза това се изразява в далеч по-ниски нива на лошия холестерол. Клинично изследване на 600 жени, приемали по 1000 mg. калций и по 400 IU витамин D дневно, в продължение на две години, показва, че лошият холестерол (LDL) при тях е намалял с с 4.5 mg/dl, в сравнение при жени, които не са приемали калций и витамин D.

Ортопедични стелки Aetrex
Ортопедични стелки Aetrex

Витамин D намалява риска от маточни фиброми. Маточните фиброми или по-известни като миоми, са неракови туморни образувания, които прорастват в стените на матката. Обикновено те са с големи размери, които могат да достигнат големината на грейпфрут. При някои пациентки те са болезнени, други дори не ги забелязват.

Появата на миомите обикновено се свързва с хормоналните промени при жените, но често тяхната поява е генетично обусловена. Едно изследване от 2013 година показва, че появата на миоми може да е свързана и с липсата на витамин D. В изследването са наблюдавани жени на възраст  35-49 години, без дефицит на витамин D в организма, при които шансът да развият миома е бил с 32% по-нисък, отколкото при тези с дефицит на витамин D. Редица изследвания с животни доказват, че витамин D забавя растежа на миомите.

Витамин D се справя с хроничното главоболие. Ако страдате от постоянно главоболие или мигрена, които не се повлияват от никакви аналгетици и болкоуспокояващи, помислете дали приемате достатъчно витамин D. Първото нещо, което можете да направите е да излизате по-често на чист въздух и слънце. Наскоро едно проучване сред 2600 мъже е установило, че ниските нива на витамин D при някои от тях причинява хронично главоболие, в сравнение с онези, при които витамин D е бил в достатъчно количество. Някои изследователи смятат, че витамин D има противовъзпалителни свойства и именно те подпомагат предотвратяването на обичайните причини, причиняващи хронично главоболие и мигрена.

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.