Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Какво е рефлексология и как действа тя?

Рефлексологията е оздравителен натиск по точки по стъпалата

Древната китайска практика на рефлексотерапията е добре позната в цял свят, макар повечето хора да я свързват само с механичното въздействие върху определени точки от стъпалата.

Рефлексологията, наричана още рефлексотерапия или зонова терапия разделя човешкото тяло на десет вертикални зони, подобно на меридианите. Според китайската медицина в рамките на всяка зона попадат определени органи, системи и мускулни групи, които се свързват с централната нервна система посредством определени точки в областта на стъпалата, ръцете и ушите.

Рефлексологията показва наличието на неврологична връзка между кожата и вътрешните органи. Тази връзка се осъществява чрез натиск върху специфични рефлексни точки по стъпалата, ръцете и ушите, а изпратените импулси имат успокояващ и оздравяващ ефект.

Рефлексотерапията се осъществява чрез кратки, но интензивни притискания в областта на стъпалата, ръцете и ушите. Третирането на рефлексните точки чрез докосване или натиск, съответстващи на болка и напрежение, обикновено подпомага намаляването на нивата им в дадените области в тялото като изпращат пълноценни сензорни съобщения от крайниците към съответните органи, системи и мускулни групи, свързани с централната нервна система. Тялото постепенно се настройва към нивата на натиск, като по този начин постепенно подобрява функцията на мускулите, вътрешните органи и системи.

Рефлексологията подпомага способността на организма да се възстановява като подобрява кръвообръщението и доставя допълнително кислород и хранителни вещества до клетките и подпомага елиминирането на отпадните продукти от организма и цялостната му детоксикация. С методите на рефлексологията се подпомагат кръвообръщението, дихателната, ендокринната, имунната системи и обмяната на веществата в организма.

За съвременните хора стресът е водеща причина за здравословни проблеми, както и за напрежение и скованост в мускулите. Целта на рефлексологията е облекчаването и премахването на физическия стрес, като се обръща специално внимание на състоянието на ума и духа, в интерес на емоционалното равновесие на човека.

Най-често стресът е първопричината, която подава сигнал за болка към мозъка, дори реално такава да не съществува на физическо ниво. Мозъкът от своя страна реагира на сетивно ниво и отговоря на тази болка, увеличавайки нивата на емоционален дисбаланс. Това означава, че успокояването на тялото може да доведе до намаляване на умственото и емоционално напрежение, което от своя страна ще намали физическата болка.

Стресът е една от основните причини за смущения и „блокажи“ в цялото тяло, а теорията за потока на жизнената енергия ЧИ разкрива, че именно претоварването с негативни емоции създава предпоставки за редица физически неразположения и здравословни проблеми. Именно в такива случаи рефлексологията  идва на помощ като подпомага и стимулира проходимостта между кожата и различните вътрешни органи, системи и мускули, като помага за премахването на създадените „блокажи“ и възстановяването на естествените енергийни потоци в тялото.

Рефлексотерапията е средство за подпомагане на всеки оздравителен процес, но рефлексолозите не са просто “лечители.” Основната им цел, както и на рефлексотерапията, която практикуват,  е да помогнат на тялото да възвърне баланса си по естествен начин, като поправи натрупаните грешки в организма и му помогне да се самовъзстанови.

Тялото е сложна мрежа от взаимосвързани части, зависими една от друга, а рефлексологията има възможностите да възстанови баланса, хармонията и цялостното здраве в организма. Тя има релаксиращо, регенеративно и поддържащо физическия и емоционален комфорт действие и води до цялостно благополучие на всеки човек.

Рефлексология карта на точките по стъпалата
Рефлексология карта на точките по стъпалата

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.