бул. Ал. Стамболийски 23, София 1000, България

Какво е рефлексология и как действа тя?

Рефлексологията е оздравителен натиск по точки по стъпалата

Древната китайска практика на рефлексотерапията е добре позната в цял свят, макар повечето хора да я свързват само с механичното въздействие върху определени точки от стъпалата.

Рефлексологията, наричана още рефлексотерапия или зонова терапия разделя човешкото тяло на десет вертикални зони, подобно на меридианите. Според китайската медицина в рамките на всяка зона попадат определени органи, системи и мускулни групи, които се свързват с централната нервна система посредством определени точки в областта на стъпалата, ръцете и ушите.

Рефлексологията показва наличието на неврологична връзка между кожата и вътрешните органи. Тази връзка се осъществява чрез натиск върху специфични рефлексни точки по стъпалата, ръцете и ушите, а изпратените импулси имат успокояващ и оздравяващ ефект.

Рефлексотерапията се осъществява чрез кратки, но интензивни притискания в областта на стъпалата, ръцете и ушите. Третирането на рефлексните точки чрез докосване или натиск, съответстващи на болка и напрежение, обикновено подпомага намаляването на нивата им в дадените области в тялото като изпращат пълноценни сензорни съобщения от крайниците към съответните органи, системи и мускулни групи, свързани с централната нервна система. Тялото постепенно се настройва към нивата на натиск, като по този начин постепенно подобрява функцията на мускулите, вътрешните органи и системи.

Рефлексологията подпомага способността на организма да се възстановява като подобрява кръвообръщението и доставя допълнително кислород и хранителни вещества до клетките и подпомага елиминирането на отпадните продукти от организма и цялостната му детоксикация. С методите на рефлексологията се подпомагат кръвообръщението, дихателната, ендокринната, имунната системи и обмяната на веществата в организма.

За съвременните хора стресът е водеща причина за здравословни проблеми, както и за напрежение и скованост в мускулите. Целта на рефлексологията е облекчаването и премахването на физическия стрес, като се обръща специално внимание на състоянието на ума и духа, в интерес на емоционалното равновесие на човека.

Най-често стресът е първопричината, която подава сигнал за болка към мозъка, дори реално такава да не съществува на физическо ниво. Мозъкът от своя страна реагира на сетивно ниво и отговоря на тази болка, увеличавайки нивата на емоционален дисбаланс. Това означава, че успокояването на тялото може да доведе до намаляване на умственото и емоционално напрежение, което от своя страна ще намали физическата болка.

Стресът е една от основните причини за смущения и „блокажи“ в цялото тяло, а теорията за потока на жизнената енергия ЧИ разкрива, че именно претоварването с негативни емоции създава предпоставки за редица физически неразположения и здравословни проблеми. Именно в такива случаи рефлексологията  идва на помощ като подпомага и стимулира проходимостта между кожата и различните вътрешни органи, системи и мускули, като помага за премахването на създадените „блокажи“ и възстановяването на естествените енергийни потоци в тялото.

Рефлексотерапията е средство за подпомагане на всеки оздравителен процес, но рефлексолозите не са просто “лечители.” Основната им цел, както и на рефлексотерапията, която практикуват,  е да помогнат на тялото да възвърне баланса си по естествен начин, като поправи натрупаните грешки в организма и му помогне да се самовъзстанови.

Тялото е сложна мрежа от взаимосвързани части, зависими една от друга, а рефлексологията има възможностите да възстанови баланса, хармонията и цялостното здраве в организма. Тя има релаксиращо, регенеративно и поддържащо физическия и емоционален комфорт действие и води до цялостно благополучие на всеки човек.

Рефлексология карта на точките по стъпалата
Рефлексология карта на точките по стъпалата

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.