Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Храната и стъпалата

консумация на сладки храни и захар

Повечето от нас рядко свързват храненето с долните крайници. Обикновено обръщаме внимание на онова, с което се храним във връзка с определен диетичен режим – за отслабване или когато е необходимо да спазваме диета във връзка с лечението на дадено заболяване, обикновено на отделителната или сърдечно-съдовата система.

Оказва се обаче, че начинът на хранене пряко засяга всеки орган в тялото, в това число долните крайници, и по-конкретно – стъпалата.

Разбира се, само с думи, едва ли някой може да убеди някого, че „храната минава не само през стомаха“. Нужна е промяна в мисленето и хранителните навици, за да се убеди всеки от собствен опит за какво става дума.

Храненето, възпалителните процеси и болката

Основен проблем, свързан с храненето, който пряко засяга долните крайници и стъпалата, е възпалението. Има редица хранителни продукти, които съдържат вредни химическите добавки и които повишават нивата на вредни вещества в организма. Именно те могат да предизвикат възпаления в тъканите или да задълбочат вече съществуващи, тъй като увеличават отлагането на вредни вещества в тях.

Такова възпаление е плантарният фасцит, които е особено болезнено състояние, обхващащо долната част на стъпалото – от петата до възглавничките.

Изумително е колко много храни, които се консумират ежедневно от хората, поощряват възпалителните процеси в тялото и конкретно в ставите, мускулите и тъканите на краката.

В този списък влизат рафинираните храни – бели брашна, бялата захар, транс и наситени мазнини, червени меса, готовите и полуготови пакетирани храни. Тук се нареждат и омега-6 мазнините, които се срещат предимно в растителните масла от царевица, соя и слънчоглед.

При някои хора възпалителните процеси в организма могат да се задълбочат и поради наличието на хронични хранителни алергии към прозаични храни като пшеница, например.

Храните, които причиняват бързо покачване на нивото на кръвната захар са друг фактор, който влияе на склонността към възпаления и болки в човешкото тяло, в това число и в стъпалата. Такива храни са бялото брашно, тестените изделия, захарта, сладкишите и всички т.н. „бързи въглехидрати“.

Как да намалим възпалителните процеси с промяна на хранителните си навици?

За по-добро здраве, специалистите препоръчват прием на повече омега-3 мазнини, които се намират в мазните морски риби и рибеното масло. Омега-3 мастните киселини спомагат за намаляване на възпаленията, затова правилното им балансиране с омега-6 мазнините е от особена важност.  Доказано е, че менюто на съвременните хора включва много повече омега-6, отколкото омега-3 мастни киселини, което може да бъде избегнато с богатата на риба и морски продукти диета.

Правилната и здравословна диета може да повлияе положително възпалителните процеси в долните крайници и да подобри изцяло здравето. Доброто състояние на организма изисква включване на повече зелени листни зеленчуци, плодове и прясна растителна храна и избягването на бели брашна, захар и други рафинирани и високопреработени храни, съдържащи консерванти, оцветители и хранителни подобрители.

Добре би било диетата да съдържа и храни, увеличаващи диурезата. Това ще подпомогне освобождаването на излишните течности от тъканите, които най-често се изразяват  в отоци по долните крайници, както и успешното изхвърляне на натрупаните токсини от организма.

Други връзки между храненето и здравето

Две особено важни състояния, пряко свързани с храненето, са периферна артериална болест и диабетната невропатия. И двете състояния могат да повлияят зле на долните крайници, тъй като увреждат артериите, а това нарушава нормалното им кръвообръщение и правилно функциониране.

Съдовите хирурзи настоятелно препоръчват да се консумират редовно омега-3 мазнини с цел да се избегне риска от периферна артериална болест.

Диетата с ниско съдържание на наситени мазнини, транс мазнини и натрий, и богата на плодове и зеленчуци, намалява риска от периферна артериална болест и диабетна невропатия. Ако имате диабет, здравословното хранене може да ви помогне да предпазите стъпалата си от това заболяване.

За болните от диабет, специалистите по хранене препоръчват диета богата на пълнозърнести храни, боб, пресни зеленчуци и плодове, постно месо и ограничени количества мазнини, както и захарни изделия, специално приготвени за хора с диабет.

Независимо поради каква причина избирате да се храните здравословно, ако го правите осъзнато и редовно, ще се чувствате по-бодри и здрави, а стъпалата ви като част от цялото ви тяло ще са в отлично състояние и ще ви служат възможно най-дълго.

Адаптация за Ортос от EverydayHealth.com

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.