Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Заболявания, за които стъпалата могат да ви предупредят

Заболявания за които стъпалата предупреждават

Много хора подценяват важността на 42-та мускула, 26-те кости и 33-те стави, в стъпалата си, на които се изправят всяка сутрин. Когато става дума за общото ни здраве и физическо благополучие, много малко хора си дават сметка, че за това от голямо значение е здравето на стъпалата ни. Те имат огромна роля за ежедневието на всеки, най-малкото, защото са създадени така, че от тяхната добра кондиция да зависят жизненоважни органи и функции в тялото ни, като наред с това те са отговорни и за това да ни носят през целия ни живот.

Ортопедите обичат да казват, че който не обръща внимание на стъпалата си, може да си докара сериозни здравословни проблеми. И вероятно са напълно прави.

Деформациите в пръстите на краката, напуканите пети, влошеното състояние на стъпалата като цяло – спадналия свод, плантарния фасцит, всичко това може лесно да ни споходи, ако се отнасяме пренебрежително към стъпалата си. Тяхното състояние може да разкрие някои сериозни болестни състояния в различни органи и системи в тялото, стига да се научим навреме да ги разчитаме.

Следващите седем заболявания са доказано свързани с някои симптоми, проявяващи се по стъпалата.

Диабет

Американски лекари, проследяващи състоянието на диабетиците, споделят, че при голяма част от пациентите си откриват някои прояви на болестта още преди тя категорично да е потвърдена именно по някои симптоми, свързани със стъпалата.

Това са изтръпване, парене и „мравучкане“ в пръстите и стъпалата. Специалистите съветват, ако такива симптоми са налице, пациентите да направят изследване, проследяващо нивото на кръвната захар.

Диабетът е заболяване, което уврежда периферните нерви, в това число и тези на пръстите на долните крайниците.

Когато е повишено нивото на кръвната захар, постъпилите в организма захари не се усвояват по естествен начин, настъпва процес на складиране на места, на които организмът не е предвидил да има подобни депа. Такива места са периферните нерви. Вследствие на функционални нарушения се развива полиневропатия. Състояние, което е в следствие от увреждането на нервните окончания, които престават да провеждат правилно нервните импулси.

Ортопедични стелки Aetrex
Ортопедични стелки Aetrex

Хипотиреоидизъм / хипертиреоидизъм

Хипотиреоидизмът се свързва с недостатъчна активност на щитовидната жлеза. Най-честите симптоми за това са лесна умора, суха кожа, усещане за студ, депресивни състояния.

Хипертиреоидизмът е свързан със свръхактивност на щитовидна жлеза. За нея са характерни сърцебиене, прекомерно изпотяване, което не е свързано с физическа активност, мускулна слабост, нервност, бледа кожа, изтъняла и чуплива коса.

И за двете състояния първи признаци могат да се открият именно с промените в кожата и ноктите на стъпалата. Прекомерното изпотяване на краката е симптом на хипертиреоидизъм, докато сухите, напукани стъпала могат да са белег за хипотиреоидизъм.

Хранителни разстройства

Непълноценната диета и липсата на витамини и минерали много често се диагностицират по състоянието на долните крайници и стъпалата.

Когато в организма е липсват калций и витамин D, костите са податливи на фрактури, а травмите са често срещани. При пациенти, които се оплакват от изтръпване, мускулни спазми и невропатична болка, обикновено се установява липса на витамин В 12  и магнезий.

Ортопедични обувки от магазини Orto's - есен 2019
Най-здравословните обувки, които някога ще носите от магазини за ортопедични стелки и обувки Orto’s

Неврологични заболявания

Болката и изтръпването в пръстите, стъпалата и глезените понякога са свързани с неврологични заболявания. Обикновено връзката между неврологичните разстройства и стъпалата е доста сложна.

Болката в долната част на гърба, например, може да е причинена от структурни проблеми в долните крайници, а от друга страна дископатията на гръбнака може да е причина за низходящата болка в долните крайници. Тя много често се разпростира от бедрата и достига до глезените.

Структурните аномалии на долните крайници в ранна детска възраст могат да са знак за нервно-мускулни заболявания.

Бъбречна недостатъчност

Отоци по глезените, промени в цвета на кожата на долните крайници, промяна в цвета на ноктите, може да са сигнал за бъбречна недостатъчност или друго бъбречно заболяване.

Сърдечно-съдови заболявания

Прекалено бавният растеж на ноктите много често е показател за нарушено кръвообръщение и проблеми с оросяването. При високо кръвно налягане много често по глезените и подбедриците са налице отоци, придружени с промяна в цвета на кожата и поява на петна.

Рак

Повечето злокачествени кожни заболявания са безболезнени и протичат безсимптомно. Появата на рецидивиращи рани, кървене и улцерации могат да подпомогнат диагностицирането на евентуално раково заболяване на кожата в близост до засегнатото място. При наличието на кожни лезии е добре да се направи биопсия. Редица ракови заболявания, засягащи основни органи и системи, могат да се проявят първоначално като кожни лезии по долните крайници, най-вече по стъпалата.

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

Компютърна диагностика и дигитален отпечатък на стъпалото
Компютърна диагностика и дигитален отпечатък на стъпалото в магазини Orto’s

Related Posts

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.