бул. Ал. Стамболийски 23, София 1000, България

Плоскостъпие и грижи за стъпалата с нисък свод

Боси стъпала върху книги

Плоскостъпието при възрастните хора обикновено се свързва с частично или пълно спадане на свода на стъпалото. Това състояние се нарича „спаднали сводове“. В редица случаи стъпалата са обърнати навътре, когато хората ходят  или стоят прави, а състоянието е известно като свръхпронация (overpronation).

Крис Денучи от FACFAS, Омаха, ортопед-хирург, споделя, че свръхпронацията при възрастните хора е сложно състояние, придружено от различни по характер и интензитет симптоми и деформации, които водят до лесна умора и преждевременно износване на ставите.

“При възрастните индивиди, плоските стъпала могат да предизвикат много сериозни болки, които да са причина за ограничена подвижност, те от своя страна са в състояние да доведат до нарушения в състоянието на сърдечно-съдовата система.“

Хроничната болезненост обикновено се дължи на претоварване на сухожилията, поддържащи свода, но понякога е и в следствие от липса на лечение на плоскостъпието в детска възраст.

“За повечето възрастни хора плоскостъпието се свързва с остра болка в стъпалата, която с времето прогресира. Това пречи на нормалната подвижност на ставите и обичайната физическа активност, което се превръща в причина за натрупването на излишни килограми, а те допълнително влошават цялостното състояние на организма, болката в стъпалата става хронична.“

Радостната новина е, че има начини това състояние да се повлияе в положителна посока. На първо място са подходящите обувки, а след това и физическите упражнения за укрепване на мускулатурата и поддържането еластичността на сухожилията.

Ортопедични стелки Aetrex
Ортопедични стелки Aetrex

Най-често срещаната разновидност на плоското стъпало е гъвкавото плоско стъпало. То обикновено е по рождение или е придобито през юношеството, с напредването на възрастта симптомите и оплакванията се задълбочават. При гъвкавото плоско стъпало съществува вероятността сухожилията и лигаментите, които поддържат свода да се преразтегнат и дори да се разкъсат, а това често води до възпаление. Гъвкавото плоско стъпало се изразява в това, че при стоеж свода напълно липсва, а в повдигната позиция, възвръща извивката си.

Компютърна диагностика и дигитален отпечатък на стъпалото
Компютърна диагностика и дигитален отпечатък на стъпалото

Симптоми

Характерните симптоми при хора с гъвкаво плоско стъпало са:

 • Болка в петата, свода, глезена и/или по протежение на външната страна на стъпалото.
 • Прекомерно натоварване на глезена, което може да доведе до болезнено обездвижване.
 • Болка по дължината на подбедрената кост.
 • Обща болезненост и лесна уморяемост на долните крайници.
 • Болки в коленете.
 • Болки в кръста и гърба.

Нехирургично лечение

Ако имате съмнение, че страдате от гъвкаво плоско стъпало си насрочете преглед при специалист, който да ви препоръча адекватно лечение. Не се самолекувайте.

Начини за противодействие на болката:

 • Промяна в интензитета и характера на физическата активност, която сте установили, че ви причинява болка. Например, избягвайте продължителното стоене на крак и прекалено дългите разходки. Давайте по-чести почивки на спадналите си сводове.
 • Понижаване на телесното тегло. Ако имате наднормено тегло, опитайте се да отслабнете.
 • Вземете си ортопедични стелки, те ще подсигурят нужната подкрепа на сводовете, на стъпалата и на долните крайници като цяло.
 • Ако болките са силни и не се повлияват от немедикаментозните мерки, помислете за прием на нестероидни противовъзпалителни средства, но само след допълнителна консултация с лекуващия ви лекар.
 • Физиотерапевтичните процедури, като ултразвукова терапия, също може да облекчи състоянието ви.
 • Ортопедичните обувки, които обхващат сигурно глезена и подкрепят свода, също са от голямо значение за всеки, който страда от плоскостъпие.

Много хора, които имат плоскостъпие, може и да не знаят за това, защото нямат обективни симптоми и оплаквания. Състоянието обикновено се определя в зависимост от тяхната тежест.

При плоскостъпието, придобито в зряла възраст, сухожилията поддържащи свода постепенно се отпускат и отслабват необратимо. Това състояние се характеризира с факта, че сводът не възвръща извивката си, дори когато върху него няма натиск.

Плоскостъпието е по-често срещано при жените на възраст от 45 до 65 години, отколкото при мъжете в същата възраст. С напредване на годините болката и свръхчувствителността в областта на свода зачестяват, както и загубата на подвижност в глезена. С просто око може да се забележи, че липсва всякаква извивка на стъпалото.

Каква е основната причина за плоскостъпието?

Най-честите причини за плоскостъпието са:

 • Генетичният фактор. Плоскостъпието се предава по наследство.
 • Сводове, които са с обичайната извивка, когато стъпалата са в покой и напълно плоско стъпало при изправен стоеж.
 • Някои травми на стъпалата или глезена могат да причинят плоскостъпие.
 • Артрит и ревматоиден артрит.
 • Увреждане или дисфукция на задното тибиално сухожилие.
 • Заболявания от неврологичен характер, засягащи нормалната функция на мускулите и скелета, като церебрална парализа, мускулна дистрофия или спина бифида.

Диагностициране

Хората, които са с плоскостъпие, но не изпитват болезнени симптоми, обикновено нямат причина за консултация и рядко узнават, че го имат. Когато обаче възникнат оплаквания и те са болезнени, задължително трябва да се потърси помощ от специалист.

Ако, например:

 • Наскоро сте забелязали, че сводовете ви са спаднали.
 • Имате болки в стъпалата и най-вече в областта на сводовете, глезените и/или в подбедриците.
 • Не забелязвате промяна в състоянието при смяна на обувките.
 • Едното или и двете ви стъпала стават все по-плоски. (Можете лесно да забележите това, ако стъпите с влажни стъпала на плочките у дома.)
 • Усещате стъпалата си отекли, натежали и трудно подвижни.

Ортопедите могат лесно да диагностицират плоскостъпието. Достатъчно е да погледнат стойката и походката на пациента, за да дадат заключението си.

Лечение

При някои хора симптомите на плоскостъпие могат да не се развият и то да остане в латентна форма, която не се нуждае от лечение. Когато обаче има болезненост, първото нещо, което трябва да направите, е, да смените обувките си с такива, които да поддържат свода и глезена. В допълнение към тях е добре да се постави ортопедична стелка, която да поема тежестта при ходене и да подсигури свода, като пречи на стъпалото да се завърта навътре и по този начин да предотврати свръхпронация.

Усложения при плоскостъпие

При хората с плоскостъпие и свръхпронация симптомите са прогресиращи, което води до обездвижване и влошаване качеството на живот.

Освен това, възможно е да се получи възпаление на ахилесовото сухожилие; артрит на ставите на стъпалото и глезена; буниони; пръст-чукче; плантарен фасцит. При тях болката от възпалението често води до частично или пълно обездвижване.

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

Източник: www.aetrexblog.com

Related Posts