Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Плоскостъпие и грижи за стъпалата с нисък свод

Боси стъпала върху книги

Плоскостъпието при възрастните хора обикновено се свързва с частично или пълно спадане на свода на стъпалото. Това състояние се нарича „спаднали сводове“. В редица случаи стъпалата са обърнати навътре, когато хората ходят  или стоят прави, а състоянието е известно като свръхпронация (overpronation).

Крис Денучи от FACFAS, Омаха, ортопед-хирург, споделя, че свръхпронацията при възрастните хора е сложно състояние, придружено от различни по характер и интензитет симптоми и деформации, които водят до лесна умора и преждевременно износване на ставите.

“При възрастните индивиди, плоските стъпала могат да предизвикат много сериозни болки, които да са причина за ограничена подвижност, те от своя страна са в състояние да доведат до нарушения в състоянието на сърдечно-съдовата система.“

Хроничната болезненост обикновено се дължи на претоварване на сухожилията, поддържащи свода, но понякога е и в следствие от липса на лечение на плоскостъпието в детска възраст.

“За повечето възрастни хора плоскостъпието се свързва с остра болка в стъпалата, която с времето прогресира. Това пречи на нормалната подвижност на ставите и обичайната физическа активност, което се превръща в причина за натрупването на излишни килограми, а те допълнително влошават цялостното състояние на организма, болката в стъпалата става хронична.“

Радостната новина е, че има начини това състояние да се повлияе в положителна посока. На първо място са подходящите обувки, а след това и физическите упражнения за укрепване на мускулатурата и поддържането еластичността на сухожилията.

Ортопедични стелки Aetrex
Ортопедични стелки Aetrex

Най-често срещаната разновидност на плоското стъпало е гъвкавото плоско стъпало. То обикновено е по рождение или е придобито през юношеството, с напредването на възрастта симптомите и оплакванията се задълбочават. При гъвкавото плоско стъпало съществува вероятността сухожилията и лигаментите, които поддържат свода да се преразтегнат и дори да се разкъсат, а това често води до възпаление. Гъвкавото плоско стъпало се изразява в това, че при стоеж свода напълно липсва, а в повдигната позиция, възвръща извивката си.

Компютърна диагностика и дигитален отпечатък на стъпалото
Компютърна диагностика и дигитален отпечатък на стъпалото

Симптоми

Характерните симптоми при хора с гъвкаво плоско стъпало са:

  • Болка в петата, свода, глезена и/или по протежение на външната страна на стъпалото.
  • Прекомерно натоварване на глезена, което може да доведе до болезнено обездвижване.
  • Болка по дължината на подбедрената кост.
  • Обща болезненост и лесна уморяемост на долните крайници.
  • Болки в коленете.
  • Болки в кръста и гърба.

Нехирургично лечение

Ако имате съмнение, че страдате от гъвкаво плоско стъпало си насрочете преглед при специалист, който да ви препоръча адекватно лечение. Не се самолекувайте.

Начини за противодействие на болката:

  • Промяна в интензитета и характера на физическата активност, която сте установили, че ви причинява болка. Например, избягвайте продължителното стоене на крак и прекалено дългите разходки. Давайте по-чести почивки на спадналите си сводове.
  • Понижаване на телесното тегло. Ако имате наднормено тегло, опитайте се да отслабнете.
  • Вземете си ортопедични стелки, те ще подсигурят нужната подкрепа на сводовете, на стъпалата и на долните крайници като цяло.
  • Ако болките са силни и не се повлияват от немедикаментозните мерки, помислете за прием на нестероидни противовъзпалителни средства, но само след допълнителна консултация с лекуващия ви лекар.
  • Физиотерапевтичните процедури, като ултразвукова терапия, също може да облекчи състоянието ви.
  • Ортопедичните обувки, които обхващат сигурно глезена и подкрепят свода, също са от голямо значение за всеки, който страда от плоскостъпие.

Много хора, които имат плоскостъпие, може и да не знаят за това, защото нямат обективни симптоми и оплаквания. Състоянието обикновено се определя в зависимост от тяхната тежест.

При плоскостъпието, придобито в зряла възраст, сухожилията поддържащи свода постепенно се отпускат и отслабват необратимо. Това състояние се характеризира с факта, че сводът не възвръща извивката си, дори когато върху него няма натиск.

Плоскостъпието е по-често срещано при жените на възраст от 45 до 65 години, отколкото при мъжете в същата възраст. С напредване на годините болката и свръхчувствителността в областта на свода зачестяват, както и загубата на подвижност в глезена. С просто око може да се забележи, че липсва всякаква извивка на стъпалото.

Каква е основната причина за плоскостъпието?

Най-честите причини за плоскостъпието са:

  • Генетичният фактор. Плоскостъпието се предава по наследство.
  • Сводове, които са с обичайната извивка, когато стъпалата са в покой и напълно плоско стъпало при изправен стоеж.
  • Някои травми на стъпалата или глезена могат да причинят плоскостъпие.
  • Артрит и ревматоиден артрит.
  • Увреждане или дисфукция на задното тибиално сухожилие.
  • Заболявания от неврологичен характер, засягащи нормалната функция на мускулите и скелета, като церебрална парализа, мускулна дистрофия или спина бифида.

Диагностициране

Хората, които са с плоскостъпие, но не изпитват болезнени симптоми, обикновено нямат причина за консултация и рядко узнават, че го имат. Когато обаче възникнат оплаквания и те са болезнени, задължително трябва да се потърси помощ от специалист.

Ако, например:

  • Наскоро сте забелязали, че сводовете ви са спаднали.
  • Имате болки в стъпалата и най-вече в областта на сводовете, глезените и/или в подбедриците.
  • Не забелязвате промяна в състоянието при смяна на обувките.
  • Едното или и двете ви стъпала стават все по-плоски. (Можете лесно да забележите това, ако стъпите с влажни стъпала на плочките у дома.)
  • Усещате стъпалата си отекли, натежали и трудно подвижни.

Ортопедите могат лесно да диагностицират плоскостъпието. Достатъчно е да погледнат стойката и походката на пациента, за да дадат заключението си.

Лечение

При някои хора симптомите на плоскостъпие могат да не се развият и то да остане в латентна форма, която не се нуждае от лечение. Когато обаче има болезненост, първото нещо, което трябва да направите, е, да смените обувките си с такива, които да поддържат свода и глезена. В допълнение към тях е добре да се постави ортопедична стелка, която да поема тежестта при ходене и да подсигури свода, като пречи на стъпалото да се завърта навътре и по този начин да предотврати свръхпронация.

Усложения при плоскостъпие

При хората с плоскостъпие и свръхпронация симптомите са прогресиращи, което води до обездвижване и влошаване качеството на живот.

Освен това, възможно е да се получи възпаление на ахилесовото сухожилие; артрит на ставите на стъпалото и глезена; буниони; пръст-чукче; плантарен фасцит. При тях болката от възпалението често води до частично или пълно обездвижване.

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

Източник: www.aetrexblog.com

Related Posts

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.