Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Какво да направим, за да се предпазим от грип?

Болно от грип момиче

Всички сме изложени на риска да заболеем от грип, особено, когато той е в пика си през зимния сезон, но не всеки от нас ще се разболее. Как да сведем до минимум рискът от заболяване и какво можем да направим за себе си, така че да избегнем усложненията от него, ако вече сме заболели?

Какво прави грипът толкова опасен?

Тази година (2017/2018) грипната епидемия в световен мащаб бележи своя връх в стогодишната си история. През 1918 годива вълната от испански грип е убила повече от 100 млн. души.

Най-честата причина за смърт след заразяване от грип са усложненията, които той предизвиква. На първо място сред тях стои вирусната пневмония, която уврежда сериозно белите дробове и възпрепятства достигането на кислород до алвеолите и усвояването му от кръвта.

Обикновено в човешкия организъм естествено съществуват редица болестотворни бактерии, които лесно могат да активират зловредната си енергия, ако бъдете зесагнати от грипен вирус. Когато имунната система е отслабена поради други причини, като например – незрялост при малки деца, при бременни и при възрастни хора, вирусите атакуват организама безпретятствено и заплашват с особено сериозни последствия.

При възрастните хора, особено тези с хронични заболявания грипът може да предизвика сериозни възпаления в различни органи и системи, а непосредствено след грипния сезон се забелязва повишаване на случаите на инфаркти и инсулти.
Затлъстяването е друга причина, която може да доведе до увеличаване на риска от усложнения при грип и да ги превърне в особено опасни.

Пневмониите се нареждат на четвърто място сред усложненията от грип, които могат да се превърнат в причина за смърт сред жените и на шесто сред мъжете. Според статистиката на СЗО от декември 2017 г., годишно от белодробни усложнения умират 650 000 души, което е приблизително половината от общия брой починали от грип изобщо.

Зареждане на спринцовка
Защо е важно да се ваксинираме?

Мнозина ще се опълчат съвсем открито на идеята да се ваксинират, под предлог, че именно така те предизвикват заболяването. Вирусите, които се съдържат във ваксините не са активни, те на практика не могат да се размножават и няма как да се превърнат в причина за заболяване. Според последните научни изследвания, неефикасността на някои ваксини се дължи единствено на това, че вирусите лесно мутират и тези, които се съдържат във ваксините може да не съвпаднат с тези, които реално циркулират сред населението.

Противогрипната ваксина със сигурност може да ни защити от евентуални усложнения, особено ако сме от някоя потенциално уязвима група или сме с отслабена имунна система, което да ни прави податливи на усложнения.

За съжаление, въпреки широкото популяризиране на противогрипните ваксини, повечето от нас разчитат на собствената си имунна система, когато става дума за защита от грипни заболявания. Важно е да се отбележи обаче, че дори и сред ваксинираните, едва 60% са ефикасно защитени от грипни заболявания и усложнения от тях. В САЩ, където ваксинирането на децата над 6 месечна възраст е препоръчително, едва половината от тях придобиват ефективен имунитет. Подобно е положението в почти цяла Европа.

Очакваният ефект след поставянето на противогрипна ваксина настъпва след около две седмици. Пневмококовата ваксина предпазва от бактериална пневмония като усложнение от грип. Колкото по-рано се постави тя, толкова по-добър е нейния ефект. Децата реагират много по-добре от възрастните на ваксината, а превантивната й роля е по-дълготрайна. Поставянето на такава ваксина на бебета и възрастни хора надеждно защитава здравето им.

Често хората се притесняват, че ваксините се поставят инжекционно. Това вече не е така. Съществуват ваксини под формата на разтвори и капки за нос, които съдържат отслабени щамове на живи вируси, които предизвикват по-широк диапазон от имунни реакции, а това осигурява по-добра защита. Даването на такива ваксини на възрастни хора и бременни жени трябва да се прави с особено внимание.

Ако вече сме болни, неотдавна разработеният антивируснен препарат Tamiflu и подобни на него, може да помогнат, но само ако започнем приема в рамките на два дни след първите прояви на грипа. За съжаление, много често през първите два дни заболяването много често се подценява по простата причина, че няма да как да знаем колко е сериозно положението и дали е грип или настинка.

Как да различим настинката от грипа?

Ако боледуваме извън обичайния грипен сезон може би имаме настинка, но тя може да се случи и в разгара му. Симптомите на грипа и настинката си приличат до голяма степен и често е трудно се разграничат. Грипът се характеризира с внезапно начало. Обичайно с треска, болки в мускулите, силно главоболие, суха дразнеща кашлица и зачервено гърло, често тези симптоми са съпроводени от болки в ставите и непреодолима умора. Ако възникнат усложнения като затруднено дишане и учестена сърдечна дейност, от съществена важност е да потърсим спешно специализирана медицинска помощ.

При децата обичайните грипни симптоми могат да са придружени от повръщане и диария, което ги прави още по-раздразнителни и плачливи. Обикновено имат много висока температура, понякога с обриви по кожата, неравномерно дишане, придружено с цианоза.

При най-малките бебета е характерно прекомерното изпотяване, обилното отделяне на урина, което се изразява в често напишкване, плач без сълзи и затруднено дишане.

Грипът не се лекува с антибиотици. Те могат да помогнат за овладяването на вторичните бактериални инфекции. Антибиотичната терапия трябва да е предписана от лекар, в никакъв случай не бива да се предприема самолечение.

Как да защитим себе си и другите около нас?

Поставянето на ваксина е най-ефикасния и леснодостъпен начин за предотвратяването на заболяване от грип.

Болестотворни микроби
Други ефикасни мерки са:
Редовното миене на ръцете

Грипните вируси обикновено се предават по въздушно капков път и чрез докосване на замърсени повърхности, след което несъзнателно докосваме устата или носа си.

Използването на защитна маска за лице

Единствено професионалните, N-95 рейтинг медицински маски за болнична употреба, имат пълна гаранция, че ще да задържат вирусите извън зоната на носа и устата. По време на грипни епидемии персоналът в лечебните и детските заведения е задължен да ги използва, но този тип маски създават някои неудобства. По тази прична, по-ниските аналози са предпочитани.

Закриване на носа и устата с ръка

Когато кихаме или кашляме задължително трябва да поставяме ръка пред носа и устата си.

Когато сме болни от грип по-добре да останем у дома

Хората често погрешно интерпретират отговорността към служебните си ангажименти и въпреки, че не се чувстват добре, не остават у дома да се лекуват, а отиват на работа. Тази самоотверженост не е за поощряване, тъй като по този начин болният става разпространител на заразата. Лечението на грипа в домашни условия обикновено продължава една седмица, време, което всеки съвестен работодател ще предостави, ако истински държи на служителите си.

При възможност хората да сменят местопребиваването си

Миграцията от местата, където има потенциална опасност от разпространение на грип, към такива, където такава опасност няма, е за препоръчване. Освен това, въздухът в градовете е много мръсен и сам по себе си подпомага заболяванията на горните дихателни пътища, и обратно, извън големите градове, в планината или край морския бряг – въздухът е много по-чист и там вероятността от заболяване е по-малък. Местата с по-малко хора също са за предпочитане по време на грипния сезон.

Използвайте по-рядко болкоуспокояващи и симптоматични средства

Ако подобни лекарствени средства се използват твърде често, има опасност те да подтиснат основните признаци на грипа. Те в никакъв случай няма да го излекуват, напротив, ще задълбочат някои от основните симптоми, като ги прикриват и заглушават, от което може да възникнат още по-сериозни усложнения. Важно е по време на грипно заболяване да се приемат достатъчно вода и други течности (без алкохол), топли напитки, бульони, пилешка супа и да се осигури възможност за активна почивка и достатъчно сън.

Debora MacKenzie

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.