Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Време за нови обувки – как да изберем най-добрите

Избор на нови обувки в магазина

Всеки от нас има поне един любим чифт обувки или повече и нищо не може да ни накара да се разделим с него, но рано или късно идва време да изберем нов чифт.

Износването на обувките обаче, може да причини редица трудности на долните крайници, да предизвика някои затруднения при ходене,  да доведе до заболявания или да обостри стари. Често неправилно подбраните обувки нарушават циркулацията на кръвта в стъпалата, а това води до застой на кръвотока в целите крака и нарушение на периферното кръвообръщение. Неправилното изрязване на ноктите и прекалено тесните обувки също не са добра комбинация и могат да доведат до враствания, които са много болезнени и трудно се лекуват.

Първият признак, че нещо не е наред със стъпалата ни са изтръпване, болки, прекомерно изпотяване. Тези прояви могат да са и признак на по-сериозни медицински състояния като диабет, невропатия или артрит.

Добрите, качествени и удобни обувки, които не притискат стъпалото и пръстите, са в състояние да подобрят редица симптоми и заболявания на долните крайници или изцяло да ги предотвратят.

Следващите десет съвета за това, как да избираме обувки, в които стъпалата ни ще се чувстват добре, а е всеизвестно, че ако те са добре, добре ще се чувства и цялото ни тяло.

1. Когато ви предстои да си купувате нови обувки, премерете стъпалата си. С възрастта дължината и ширината им се променят и обикновено те „порастват“. Най-добрият момент да ги измерите, е в края на деня.

2. Повечето, да не кажем всички хора, имат различни стъпала. Едното е по-голямо от другото. Когато избирате обувки, винаги вземайте предвид дължината и ширината на по-голямото стъпало.

3. Не избирайте обувки по размера, който е изписан на съответния чифт. На първо място обувките трябва да прилягат добре на стъпалата ви, без да ви притискат никъде, независимо от номера, които е изписан върху чифта.

4. Избирайте обувки, които не ви притискат, но и които не са ви прекалено свободни. Най-добре прилагайте експеримента с показалеца – когато избирате обувки, обуйте ги, завържете връзките или затворете циповете и катарамите, изправете се и тогава се опитайте да пъхнете показалеца си зад петата, ако успеете да го направите без особени усилия – това е вашият номер.

Спортни ортопедични стелки L700 Speed
Спортни ортопедични стелки L700 Speed

5. Когато обуете избрания чифт в магазина и след като се изправите, се уверете, че палецът на стъпалото не опира в бомбето на обувката и че можете да движите всичките си пръсти свободно в обувката. Уверете се, че областта на възглавничките се разполага удобно в обувките.

6. Не си купувайте обувки с мисълта: „Сега малко ми стискат, но след седмица, ще се отпуснат.“ Не очаквайте това, защото ако обувките ви са прекалено тесни, те най-вероятно ще останат такива, а ако се отпуснат, те ще навредят на стъпалата ви, докато това се случи.

7. Петите не бива да се приплъзват в обувките. Те трябва да се разполагат свободно и удобно в съответната област на обувките. Новите ви обувки в никакъв случай не бива да ви „хлопат“, когато вървите.

8. Задължително пробвайте обувките в магазина и се разходете с тях колкото време ви е нужно, за да се уверите, че сте направили правилния избор. След като си купите нови обувки, обуйте ги у дома и прекарайте по-дълго време с тях, за да сте сигурни, че те наистина никъде не ви убиват.

9. Горната част на обувките, т.н.бомбе, е добре да бъде от мек, гъвкав материал, които да приляга на формата на стъпалото. Обувките от естествена кожа и естествени материали по-рядко причиняват кожни раздразнения, възпаления и гъбични инфекции. Винаги носете само и единствено собствените си чорапи и стелки.

10. Ходилата на обувките трябва да са стабилни и да имат добро сцепление с твърдите повърхности. Обувките с ниски токчета са по-стабилни, по-удобни и по-безопасни. Това ги прави предпочитани от повечето жени пред обувките с високи токчета.

Компютърна диагностика и дигитален отпечатък на стъпалото
Компютърна диагностика и дигитален отпечатък на стъпалото

Ако се питате къде е възможно да изберете новите си обувки, според тези критерии, посетете магазини Orto’s в София, Бургас и Варна.

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.