Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Всичко, което трябва да знаете за подаграта

Подагра - болка в палеца на крака

Подагра е общ термин, с който се обозначават множество състояния, засягащи ставите и кръвоносните съдове, причинени от натрупването на пикочна киселина в тях. Това натрупване обичайно засяга долните крайници и се изразява с подуване и болки в ставите, най-често в палеца.

Внезапната и интензивна болка обикновено е признак за подагра, а усещането е за парене.

За първи път състоянието е идентифицирано приблизително около 2640 г. пр.н.е., от древните египтяни, но въпреки дългата си история, подаграта продължава да буди множество въпроси и да не е с напълно изяснена етиология. Подаграта е сред основните проблеми и една от най-честите диагнози с особено значение за общественото здраве.

Заболяването е изключително болезнено.

За щастие, подаграта е лечимо заболяване и може да бъде избегнато, ако се вземат навременни превантивни мерки.

Симптоми

Подаграта има четири етапа на развитие

  • Безсимптомен
  • Остър
  • Застоен
  • Хроничен

Симптомите на подагра в различните етапи са вариативни и зависят от общото състояние на пациента, степента на увреждане и нивото на лечение.

Повишените нива на пикочна киселина в кръвта са характерни още в самото начало но заболяването, макар да е възможно то да е все още в безсимптомната фаза.

Острата фаза на подагра се характеризира с натрупването на кристали на пикочната киселина в ставите и силна болезненост, отоци и повишена температура в самата става. Възможно е подаграта да се прояви в повече от един пръст на стъпалото. Острата фаза може да продължи от няколко месеца до няколко години.

Застойната фаза на подагра обхваща периодът между острите пристъпи. Специалистите я наричат още субкритична. Интересно е, че по време на този етап пациентите не усещат никакви симптоми, нямат болки и оплаквания.

Хроничната фаза на подаграта се получава при пациенти, които  не вземат мерки за лечението й и оставят заболяването да се развива без никакво лечение. Възможно е през този етап от развитието на болестта са се образуват втвърдявания в областта на засегнатите стави (възли), който спомагат да разраняването на меките тъкани около тях. Това води до трайно и невъзвратимо увреждане на засегнатите стави.

Причини за заболяването

Съществуват редица различни фактори, които са определящи за развитието на подагра. Сред тях са нарушения в периферното кръвообръщение и  метаболитни нарушения, които предизвикват прекомерно производство но пикочна киселина от организма. Честият прием на алкохолни напитки също може да причини повишаване на пикочната киселина в кръвта.

Редица хранителни продукти също попадат в черния списък, наред с алкохола и е добре да се избягват от хората, които имат повишени нива на пикочната киселина. Това са: миди и морски мекотели, червените меса, субпродуктите, соковете в кутии, прекалено солените храни, туршии и всякакви консервирани храни.

При метаболитни нарушения, които пречат на правилната обмяна, когато тялото не може да изхвърля отпадните продукти от тялото също може да се създадат предпоставки за повишаване на нивата на пикочна киселина. Това се случва, ако организмът е дехидратиран или не получава редовно необходимите основни хранителни вещества, както и при продължително гладуване.  В тези случаи също има предпоставки за натрупването на кристали на пикочна киселина в ставите.

Диагностициране  

Поставянето на диагнозата е въз основа на резултатите от клиничните изследвания и обективните оплаквания на пациента. Физическият преглед допълва общата картина на заболяването.

Лечение  

В повечето случаи , когато заболяването е в начален етап личният лекар може да предпише нужното лечение, но ако заболяването е напреднало, на лице са усложнения или има видими изменения на ставите и меките тъкани около тях, е необходима консултация със специалист-ревматолог, които да назначи адекватно лечение. На първо място се предписват обезболяващи, нестероидни противовъзпалителни средства, с цел да се овладее възпалителния процес, а от там и болковия синдром. Приемът на лекарства, намаляващи производството на пикочна киселина, също действат благоприятно върху терапевтичния процес.

Възможни усложнения

Когато за подаграта не се вземат навременни мерки и тя не се лекува, обикновено болестта достига до хроничната фаза, което може да доведе до развитие на тежък артрит, силно изявена болезненост, отоци и язви по меките тъкани. Те лесно могат да се превърнат във врата за вторични инфекции, а това да доведе дори до ампутация на един или повече пръсти от стъпалото.

Превантивни мерки срещу подагра

  • Ограничете приема на алкохол
  • Намалете храните, богати на пурини – морски мекотели, червени и мазни меса
  • Изберете диета, богата на пресни зеленчуци и храни с ниско съдържание на мазнини
  • Спрете цигарите
  • Ако сте с наднормено тегло, вземете мерки, за да отслабнете
  • Пийте достатъчно количество вода, поне по 2 литра дневно

източник: www.aetrexblog.com

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

IStep - Дигитален отпечатък на стъпалото и компютърна диагностика
IStep – Дигитален отпечатък на стъпалото и компютърна диагностика
Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.