бул. Ал. Стамболийски 23, София 1000, България

Фибромиалгия – необяснимите мускулни и ставни болки

Фибромилагия

Какво представлява фибромиалгията?

Фибромиалгията е състояние, което се изявява с болка, лесна умора и постоянна отпадналост. Мускулните и ставни болки от страна на опорно двигателната система са продължителни и упорити, независимо от двигателния режим. Състоянието обикновено не е свързано с наличието на травми и наранявания.

Фибромиалгията се диагностицира трудно, тъй като нейните симптоми до голяма степен наподобяват симптомите на редица други състояния и заболявания. Това  затруднява и лечението й. Фибромиалгията се проявява по-често при жените, отколкото при мъжете.

Специфична особеност при това заболяване е, че в организма се наблюдава увеличено ниво на т.н. Р вещество, което води до засилване на сигналите от периферните рецептори, което засилва разпространяването и предаването на болката. При болните се наблюдава нисък праг на търпимост на болка и трудна поносимост към външни дразнители – звук, температура, допир.

Фибромиалгията се обуславя от редица фактори:

 • Стрес от всякакво естество (емоционален; физически; постравматичен)
 • Наследственост
 • Емоционална нестабилност
 • Тютюнопушене
 • Ендокринни смущения – при хората, страдащи от фибромиалгия е понижена функцията на хипоталамуса и надбъбречните жлези, намалено е производството на кортизол и инсулин, понижени са и нивата на половите хормони.
 • Липса на достатъчно сън
 • Стари травми
 • Заболявания в областта на шийните прешлени
 • Чести рецидивиращи инфекции
 • Ниски нива на витамин D, магнезий, цинк, желязо
 • Полиневропатия

Основна характеристика на фибромиалгията е наличието на болка, която се разпространява в цялото тяло, започва от областта на шията, обхваща раменете, гърба и слиза по ръцете. Тази болезненост се характеризира с особено висока чувствителност в областта на ставите (т.н. „нежни точки“) – колене, китки, лакти, шия, седалищна област). С напредване на заболяването натискът в тези области от тялото предизвиква силна болка, дори ако е съвсем лек, а болката се разпространява и извън тях.

Ортопедични обувки от магазини Orto's - есен 2019
Ортопедични обувки от магазини Orto’s – най-удобните обувки, които някога ще носите!

Болката при фибромиалгия е от осезателна до силна, а често е остра, пулсираща и дори пареща. Характерно е, че макар да са болезнени, мускулите и сухожилията не са увредени. Често болковият синдром се задълбочава при повишена физическа активност, стрес и захлаждане.

Лесната уморяемост е другият основен симптом на Фибромиалгията. Специалистите я обясняват най-вече с нарушенията в съня в следствие на болките, които се  усещат. Болните се събуждат се и това нарушава основните фази на съня. С това са свързани нарушената памет и трудната концентрация. Друг симптом, който може да е следствие от фибромиалгията е повишената нервност, сънливост, главоболие, раздразнителност, а в по-тежки случаи и депресия.

Обикновено сутрин при ставане от леглото болните от фибромиалгия усещат скованост и изтръпналост в крайниците.

Добрата новина за страдащите от фибромиалгия е, че тя не е животозастрашаващо състояние и не уврежда вътрешните органи. Лечението е преди всичко симптоматично, болкоуспокояващо. Заболяването се повлиява отлично от физиотерапия, балнеолечение и хидролечение, акупунктура, масажи и йога.

Много важно условие за намаляване на болковия синдром е справянето със стреса и добрият сън нощем.

Диетата при фибромиалгия може да повлияе състоянието за засегнатия в положителна насока. Основните храни в нея са пресните плодове и зеленчуци, пълнозърнестите храни, омега 3 мастни киселини, млечни продукти и лесноусвоими протеини (козе мляко и сирене, извара, пилешко месо и риба). Добре е да се изключат пържените храни и такива, които съдържат много наситени и трансмазнини, както сол и рафинирана захар.

Заради високото ниво на умора при фибромиалгията е добре храната да нови повече енергия.  Това в никакъв случай не са сладките и шоколадовите десерти. Те ще бъдат много бързо усвоени от организма, след което балните ще се почувстват още по-отпаднали. Вместо това по-разумно е да се комбинират протеини или мазнини с въглехидрати, за да се забави абсорбцията им. Свежите, непреработени храни с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на захари, като ядки, семена, броколи, зеленолистни зеленчуци, боб, овесени ядки, тофу са за предпочитане.

Има изследвания от 2000 година, според които вегетарианската и веганска диети, които са с високо съдържание на антиоксиданти, повлияват положително симптомите на фибромиалгията. Според изследване на BMC Complementary and Alternative Medicine хората, които се хранят предимно със сурова вегетарианска храна изпитват по-малко болка. Подобни диети обаче трябва да се следват внимателно и под лекарско наблюдение, защото изискват внимателно балансиране.

Компютърна диагностика и дигитален отпечатък на стъпалото
Компютърна диагностика и дигитален отпечатък на стъпалото

Храни, които да избягвате, ако страдате от фибромиалгия.

Това са храните, съдържащи глутен, консерванти, изкуствени оцветители и овкусители. Ферментиралите храни, както и въглехидратите, които ферментират в стомашно-чревният тракт могат да повишат болезнения синдром при фибромиалгия.

Според наблюдаващи специалисти, пациентите им са подобрили състоянието си, след като са изключили вредните за тях храни, а освен това са загубили и част от наднорменото си тегло, което също е благоприятен фактор за подобряване на общото състояние. Хората с фибромиалгия, които са с наднормено тегло имат по-силни болки, лош сън, често страдат от депресия и ниска концентрация. Ето защо загубата на тегло е важно условие за подобряване на общото състояние.

Често симптомите на фибромиалгията се свързват с ниските нива на магнезий, поради тази причина вана с топла вода и английска сол два или три тъпи седмично оказва благотворно влияние не само по отношение на болковия синдром, но приложена вечер подпомага и съня.

по материали отwww.healthline.com

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.