Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Фибромиалгия – необяснимите мускулни и ставни болки

Фибромилагия

Какво представлява фибромиалгията?

Фибромиалгията е състояние, което се изявява с болка, лесна умора и постоянна отпадналост. Мускулните и ставни болки от страна на опорно двигателната система са продължителни и упорити, независимо от двигателния режим. Състоянието обикновено не е свързано с наличието на травми и наранявания.

Фибромиалгията се диагностицира трудно, тъй като нейните симптоми до голяма степен наподобяват симптомите на редица други състояния и заболявания. Това  затруднява и лечението й. Фибромиалгията се проявява по-често при жените, отколкото при мъжете.

Специфична особеност при това заболяване е, че в организма се наблюдава увеличено ниво на т.н. Р вещество, което води до засилване на сигналите от периферните рецептори, което засилва разпространяването и предаването на болката. При болните се наблюдава нисък праг на търпимост на болка и трудна поносимост към външни дразнители – звук, температура, допир.

Фибромиалгията се обуславя от редица фактори:

  • Стрес от всякакво естество (емоционален; физически; постравматичен)
  • Наследственост
  • Емоционална нестабилност
  • Тютюнопушене
  • Ендокринни смущения – при хората, страдащи от фибромиалгия е понижена функцията на хипоталамуса и надбъбречните жлези, намалено е производството на кортизол и инсулин, понижени са и нивата на половите хормони.
  • Липса на достатъчно сън
  • Стари травми
  • Заболявания в областта на шийните прешлени
  • Чести рецидивиращи инфекции
  • Ниски нива на витамин D, магнезий, цинк, желязо
  • Полиневропатия

Основна характеристика на фибромиалгията е наличието на болка, която се разпространява в цялото тяло, започва от областта на шията, обхваща раменете, гърба и слиза по ръцете. Тази болезненост се характеризира с особено висока чувствителност в областта на ставите (т.н. „нежни точки“) – колене, китки, лакти, шия, седалищна област). С напредване на заболяването натискът в тези области от тялото предизвиква силна болка, дори ако е съвсем лек, а болката се разпространява и извън тях.

Ортопедични обувки от магазини Orto's - есен 2019
Ортопедични обувки от магазини Orto’s – най-удобните обувки, които някога ще носите!

Болката при фибромиалгия е от осезателна до силна, а често е остра, пулсираща и дори пареща. Характерно е, че макар да са болезнени, мускулите и сухожилията не са увредени. Често болковият синдром се задълбочава при повишена физическа активност, стрес и захлаждане.

Лесната уморяемост е другият основен симптом на Фибромиалгията. Специалистите я обясняват най-вече с нарушенията в съня в следствие на болките, които се  усещат. Болните се събуждат се и това нарушава основните фази на съня. С това са свързани нарушената памет и трудната концентрация. Друг симптом, който може да е следствие от фибромиалгията е повишената нервност, сънливост, главоболие, раздразнителност, а в по-тежки случаи и депресия.

Обикновено сутрин при ставане от леглото болните от фибромиалгия усещат скованост и изтръпналост в крайниците.

Добрата новина за страдащите от фибромиалгия е, че тя не е животозастрашаващо състояние и не уврежда вътрешните органи. Лечението е преди всичко симптоматично, болкоуспокояващо. Заболяването се повлиява отлично от физиотерапия, балнеолечение и хидролечение, акупунктура, масажи и йога.

Много важно условие за намаляване на болковия синдром е справянето със стреса и добрият сън нощем.

Диетата при фибромиалгия може да повлияе състоянието за засегнатия в положителна насока. Основните храни в нея са пресните плодове и зеленчуци, пълнозърнестите храни, омега 3 мастни киселини, млечни продукти и лесноусвоими протеини (козе мляко и сирене, извара, пилешко месо и риба). Добре е да се изключат пържените храни и такива, които съдържат много наситени и трансмазнини, както сол и рафинирана захар.

Заради високото ниво на умора при фибромиалгията е добре храната да нови повече енергия.  Това в никакъв случай не са сладките и шоколадовите десерти. Те ще бъдат много бързо усвоени от организма, след което балните ще се почувстват още по-отпаднали. Вместо това по-разумно е да се комбинират протеини или мазнини с въглехидрати, за да се забави абсорбцията им. Свежите, непреработени храни с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на захари, като ядки, семена, броколи, зеленолистни зеленчуци, боб, овесени ядки, тофу са за предпочитане.

Има изследвания от 2000 година, според които вегетарианската и веганска диети, които са с високо съдържание на антиоксиданти, повлияват положително симптомите на фибромиалгията. Според изследване на BMC Complementary and Alternative Medicine хората, които се хранят предимно със сурова вегетарианска храна изпитват по-малко болка. Подобни диети обаче трябва да се следват внимателно и под лекарско наблюдение, защото изискват внимателно балансиране.

Компютърна диагностика и дигитален отпечатък на стъпалото
Компютърна диагностика и дигитален отпечатък на стъпалото

Храни, които да избягвате, ако страдате от фибромиалгия.

Това са храните, съдържащи глутен, консерванти, изкуствени оцветители и овкусители. Ферментиралите храни, както и въглехидратите, които ферментират в стомашно-чревният тракт могат да повишат болезнения синдром при фибромиалгия.

Според наблюдаващи специалисти, пациентите им са подобрили състоянието си, след като са изключили вредните за тях храни, а освен това са загубили и част от наднорменото си тегло, което също е благоприятен фактор за подобряване на общото състояние. Хората с фибромиалгия, които са с наднормено тегло имат по-силни болки, лош сън, често страдат от депресия и ниска концентрация. Ето защо загубата на тегло е важно условие за подобряване на общото състояние.

Често симптомите на фибромиалгията се свързват с ниските нива на магнезий, поради тази причина вана с топла вода и английска сол два или три тъпи седмично оказва благотворно влияние не само по отношение на болковия синдром, но приложена вечер подпомага и съня.

по материали отwww.healthline.com

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.