бул. Ал. Стамболийски 23, София 1000, България

Сезонът на чорапите

зимни чорапи

Когато стане дума за здравето на стъпалата, всички насочват вниманието си към качествените обувки и стелки, и често напълно пренебрегват избора на чорапи.

Изборът на подходящи чорапи обаче, е от огромно значение за поддържане на здравето и доброто състояние на долните ни крайници.

При смяната на сезоните и особено, когато от топло времето става студено, е много важно да направите прецизен избор на подходящи за зимния сезон чорапи.

Сигурни сме, че сте убедени в ползата от това.

И така, на първо място е добре да забравите за обикновените памучни чорапи. Вероятно и вашето шкафче, както и на повечето хора, е препълнено с най-разнообразни по цвят и стил памучни чорапи. Но сега е сезонът, в който можете за ги „зазимите“.

Кое прави памучните чорапи неподходящи за студените сезони?

Основната причина поради която памучните чорапи са лош избор през есента и зимата, е, че техните изолационни качества са твърде ниски, а освен това имат способността да попиват влагата, тази, която се отделя от кожата на стъпалата и тази, която предполагаемо ще навлезе отвън през обувките. Веднъж овлажнен или намокрен памучният чорап е по-лош, отколкото, ако сте боси, защото той задържа влагата и това прави тънък влажен филм по кожата на стъпалата, които лесно се преохлаждат, а това води до редица неприятни усещания и негативи за здравето изобщо.

Какви чорапи да изберете?

Материите, които съдържат чиста вълна, както и някои подобни на вълната синтетични влакна са в състояние да осигурят на краката през студените месеци нужния комфорт, така че те да са сухи и топли. Основната причина, поради която е добре да изберете такива чорапи за студеното време е, че при намокряне те продължават да изпълняват изолиращите си свойства. Наред с това те са много по-дебели и плътни от обикновените памучни чорапи, което допълнително им позволява да поемат повече влага. Друга важна особеност на този тип чорапи е, че те съхнат бързо и лесно,  и дори топлината на човешкото тяло е в състояние да ги изсуши.

Дебелите зимни чорапи са предназначени за носене навън, но ако страдате от студени стъпала, лошо оросяване и други подобни състояния, спокойно можете да си ги обувате и у дома. Ако чорапите ви са памучни, дори да ви се струват дебели и висококачествени, вероятно няма да има как да стоплите стъпалата си. Способността им да задържат влагата ще ви причини повече вреда, отколкото полза.

В студените месеци и особено, ако работата и ангажиментите ви налагат дейности на открито, най-добре е да избирате чорапи, които не задържат влага и пазят стъпалата сухи.

Чудесна възможност да изберете чорапи за зимата ви предоставят магазини ORTO’Sв София, Бургас и Варна, където ще намерите чорапи с медни нишки, които предпазват стъпалата от изпотяване, влага, гъбички и лоши миризми.

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.