бул. Ал. Стамболийски 23, София 1000, България

Домашен детокс

Домашен детокс

Съгласни ли сте, че едно от най-отпускащите и приятни неща след тежък ден е топла вана за краката вечер?

Ние категорично смеем да твърдим, че подобна процедура е истинска панацея не само за уморените крака, но и за цялото тяло, че и за претоварената ни с всякакви мисли глава.

За да постигнем пълен релакс и достатъчно лечебни ползи за здравето си, както и да придадем детоксикиращи свойства на тази домашна процедура, е необходимо, освен топлата вода, в която ще натопим стъпалата си, да прибавим и някои добре познати и прости съставки.

Зелена глина (бентонитова глина)

Тя е популярна със свойството си да извлича токсините, когато  влезе в контакт с кожата на човешкото тяло. През кожата на стълата това става лесно и безпроблемно.

Горчива английска сол

Тя е много популярно средство за детоксикация на цялото тяло и се прилага както външно, така и вътрешно. При разтваряне във вода се разгражда на магнезий и сулфат. Това прави възможно абсорбцията на тези минерали през кожата. Веднъж попаднали в кръвта, те се свързват с токсините и успешно ги елиминират от тялото о-късно чрез отпадните процеси.

Лавандулово масло

То има идеални релаксиращи свойства.

Ябълков оцет

Той е добре известен с противовъзпалителните и противогъбични си свойства.

Ортопедични стелки Aetrex
Ортопедични стелки Aetrex

Приготвяне на детокс баня в домашни условия:

Ще са ви нужни:

  1. Голям дълбок леген
  2. Топла вода
  3. Изброените по-горе добавки

Напълнете легена с топла вода и добавете ½ чаена чаша соли на 6 литра вода.

Докато чакате да се разтвори английската сол във водата, направете паста от 2 с.л. бентонинова глина и 1 с.л. ябълков оцет. Нанесете от пастата на двата крака от пръстите до средата на прасците или до коленете. Оставете пастата да засъхне за около 10-15 минути.

Добавете към разтвора с английска сол няколко капки лавандулово масло и потопете краката си.

Продължителността на ваната е добре да бъде около 15 минути.

Преди да приключите, вземете мека четка с естествен косъм или пемза и с леки движения масажирайте краката, докато свалите глината. С нея ще паднат и мъртвите епителни клетки от повърхността на кожата на краката ви.

Изплакнете се с топла вода и подсушете старателно всеки сантиметър от стъпалата и краката си.

За финал можете да нанесете лек хидратиращ крем. През есента и зимата той може да е и по-мазен.

Ще се удивите колко нежна и мека кожа могат да имат стъпалата ви, а колко токсини са напуснали тялото ви, дори няма да можете да си представите!

Добре е процедурата са се прави вечер, преди сън.

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

снимка: www.aetrexblog.com