бул. Ал. Стамболийски 23, София 1000, България

Перниоза – причини, симптоми и превенция

Перниоза - прични, симптоми, превенция

Ниските температури през зимата действат на организма на всички нива. Те са основната причина за свиването на периферните кръвоносни съдове и ограничаването на нормалната циркулация на кръвта в тялото, но най-вече в областта на крайниците, тъй като са най-отдалечени от сърцето.

Перниозата (perniosis) представлява специфична лезия на кожата, придружена от болка и възпаление на капилярите и малките кръвоносни съдове, което се проявява с оток по кожата с характерно зачервяване, а понякога и посиняване. Тези промени се появяват в отговор на преохлаждане и/или измръзване.

Перниозата може да засегне както възрастни хора, така и деца. Проявява се по-често при момчетата и мъжете и това се обяснява с факта, че те по-често и по-продължително време са навън. Заболяването се проявява и при жени и млади момичета, особено ако са с телесно тегло под нормата. Такива жени обикновено споделят, че постоянно им е студено и се оплакват от студени ръце и стъпала. Под риск са и всички, които работят навън или във студени и влажни помещения.

Обикновено перниозата засяга пръстите на ръцете и краката, петите, но може да се прояви и в областта на откритите части на лицето – уши, нос, чело.

Промените по кожата се дължат на нарушено кръвоснабдяване и ниски нива на кислород в кръвта (хипоксия). Те могат да доведат до кратковременно неразположение или до трайни изменения, но като цяло прогнозата за тяхното излекуване е добра. Обичайно преминават за около седмица-две, важно е обаче да се избягва преохлаждане и продължителен престой в мокра и студена среда.

Признаци и симптоми на перниозата:

 • Промените по кожата обикновено се проявяват няколко часа след излагане на студено. Първите признаци са парене и сърбеж в засегнати области. Ако престоят на студено продължи е възможно тези признаци да се задълбочат и да доведат до по-сериозни изменения.
 • Сравнително рядко, при по-тежки случаи маже да се наруши целостта на кожата, да се получат напуквания и разранявания на кожата, а това може да доведе до инфектиране и възпаление. Много е важно премлъзналата кожа да се пази от наранявания – драскотини, порязнаия и др., защото това може допълнително да усложни състоянието.

Перниозата е реакция на организма срещу студа. При някои хора тя е в резултат на лошо кръвообръщение, което се влошава допълнилно при ниски температури. Периферните кръвоносни съдове в пръстите на ръцете и краката се свиват до степен на невъзможност да бъдат кръвоснабдени, което излага крайниците на екстремна опасност от измръзване.

В някои случаи, когато кожата е прекалено охладена, повърхностните кръвоносни съдове са силно стеснени. При рязко затопляне, те рязко се разширяват и не винаги са в състояние да се справят с извънредно повишеното кръвообръщение. Това може да причини локални кожни кръвоизливи, от което следват допълнително подуване и засилен сърбеж в засегнатите участъци.

Какво да правим?

Обикновено отоците, зачервяването и сърбежът преминават без терапия за около седмица-две. Като подпомагащи средства могат да се използват успокояващи сърбежа и отока препарати и мазни кремове.

Ако проявите на перниоза  обаче са по-тежки, налице са открити рани и не отшумят за седмица, е добре да се консултирате с личния си лекар и да предприемете заедно адекватна терапия.

Предпазни мерки:

Ако сте предразположени към перниоза, можете да я избегнете със следните мерки:

 • Ограничаване на престоя навън, когато времето е студено.
 • Полагайте ежедневни грижи за кожата на стъпалата си.
 • Старайте се да поддържате добро кръвоснабдяване на пръстите на стъпалата и стъпалата с помощта на масажи, козметика и се погрижете да сте обути удобно и топло с подходящи за зимата чорапи и обувки.

Възможни усложнения

Ако през студените зимни месеци често ви навестяват признаците на перниоза има голяма вероятност тя да се усложни и да прерасне в:

 • Инфекция на меките тъкани.
 • Трудно зарастващи рани по кожата.
 • Трайно обезцветяване на кожата.
 • Образуване на белези.

Тези усложнения могат да се избегнат, ако:

 • Внимавате и се пазите от драскотини, претъркване и други повърхностни наранявания на кожата. За стъпалата е важно с какви чорапи и обувки сте обути.
 • Избягване на директно затопляне – например баня с гореща вода, непосредствено след излагането на студ.
 • За да се намали рискът от инфекция, ако вече са налице напукване и разраняване, е добре засегнатите участъци по кожата да се третират с антисептични средства и да се направи стерилна превръзка.

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.