Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Перниоза – причини, симптоми и превенция

Перниоза - прични, симптоми, превенция

Ниските температури през зимата действат на организма на всички нива. Те са основната причина за свиването на периферните кръвоносни съдове и ограничаването на нормалната циркулация на кръвта в тялото, но най-вече в областта на крайниците, тъй като са най-отдалечени от сърцето.

Перниозата (perniosis) представлява специфична лезия на кожата, придружена от болка и възпаление на капилярите и малките кръвоносни съдове, което се проявява с оток по кожата с характерно зачервяване, а понякога и посиняване. Тези промени се появяват в отговор на преохлаждане и/или измръзване.

Перниозата може да засегне както възрастни хора, така и деца. Проявява се по-често при момчетата и мъжете и това се обяснява с факта, че те по-често и по-продължително време са навън. Заболяването се проявява и при жени и млади момичета, особено ако са с телесно тегло под нормата. Такива жени обикновено споделят, че постоянно им е студено и се оплакват от студени ръце и стъпала. Под риск са и всички, които работят навън или във студени и влажни помещения.

Обикновено перниозата засяга пръстите на ръцете и краката, петите, но може да се прояви и в областта на откритите части на лицето – уши, нос, чело.

Промените по кожата се дължат на нарушено кръвоснабдяване и ниски нива на кислород в кръвта (хипоксия). Те могат да доведат до кратковременно неразположение или до трайни изменения, но като цяло прогнозата за тяхното излекуване е добра. Обичайно преминават за около седмица-две, важно е обаче да се избягва преохлаждане и продължителен престой в мокра и студена среда.

Признаци и симптоми на перниозата:

  • Промените по кожата обикновено се проявяват няколко часа след излагане на студено. Първите признаци са парене и сърбеж в засегнати области. Ако престоят на студено продължи е възможно тези признаци да се задълбочат и да доведат до по-сериозни изменения.
  • Сравнително рядко, при по-тежки случаи маже да се наруши целостта на кожата, да се получат напуквания и разранявания на кожата, а това може да доведе до инфектиране и възпаление. Много е важно премлъзналата кожа да се пази от наранявания – драскотини, порязнаия и др., защото това може допълнително да усложни състоянието.

Перниозата е реакция на организма срещу студа. При някои хора тя е в резултат на лошо кръвообръщение, което се влошава допълнилно при ниски температури. Периферните кръвоносни съдове в пръстите на ръцете и краката се свиват до степен на невъзможност да бъдат кръвоснабдени, което излага крайниците на екстремна опасност от измръзване.

В някои случаи, когато кожата е прекалено охладена, повърхностните кръвоносни съдове са силно стеснени. При рязко затопляне, те рязко се разширяват и не винаги са в състояние да се справят с извънредно повишеното кръвообръщение. Това може да причини локални кожни кръвоизливи, от което следват допълнително подуване и засилен сърбеж в засегнатите участъци.

Какво да правим?

Обикновено отоците, зачервяването и сърбежът преминават без терапия за около седмица-две. Като подпомагащи средства могат да се използват успокояващи сърбежа и отока препарати и мазни кремове.

Ако проявите на перниоза  обаче са по-тежки, налице са открити рани и не отшумят за седмица, е добре да се консултирате с личния си лекар и да предприемете заедно адекватна терапия.

Предпазни мерки:

Ако сте предразположени към перниоза, можете да я избегнете със следните мерки:

  • Ограничаване на престоя навън, когато времето е студено.
  • Полагайте ежедневни грижи за кожата на стъпалата си.
  • Старайте се да поддържате добро кръвоснабдяване на пръстите на стъпалата и стъпалата с помощта на масажи, козметика и се погрижете да сте обути удобно и топло с подходящи за зимата чорапи и обувки.

Възможни усложнения

Ако през студените зимни месеци често ви навестяват признаците на перниоза има голяма вероятност тя да се усложни и да прерасне в:

  • Инфекция на меките тъкани.
  • Трудно зарастващи рани по кожата.
  • Трайно обезцветяване на кожата.
  • Образуване на белези.

Тези усложнения могат да се избегнат, ако:

  • Внимавате и се пазите от драскотини, претъркване и други повърхностни наранявания на кожата. За стъпалата е важно с какви чорапи и обувки сте обути.
  • Избягване на директно затопляне – например баня с гореща вода, непосредствено след излагането на студ.
  • За да се намали рискът от инфекция, ако вече са налице напукване и разраняване, е добре засегнатите участъци по кожата да се третират с антисептични средства и да се направи стерилна превръзка.

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.