Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Гъбички по ноктите – симптоми, диагноза и лечение плюс четири домашни рецепти

Гъбички по ноктите

Гъбичките по ноктите са често срещана инфекция, която лесно прониква през порестата структура на нокътя или през рани по кожата около него.

Гъбичната инфекция може да промени вида на ноктите ви до неузнаваемост и да причини обезцветяване, задебеляване и отлепване на нокънтата плочка.

Погрешно се смята, че тези инфекции засягат само ноктите на стъпалата. Те могат да се настанят необезпокоявани и по ноктите на ръцете, с които докосваме стъпалата си, когато полагаме грижа за тях.

Характерно е, че гъбичните инфекции по ноктите се лекуват изключително трудно и продължително, тъй като гъбичките, които ги причиняват са много и най-разнообразни, а определянето им изисква време и търпение.

Ако гъбичната инфекция по ноктите не се лекува, тя много бързо може да се разпространи по всички нокти, около този, които вече е заразен и дори по съседните тъкани и да предизвика масивна гъбична инфекция.

Симптоми 

Заразените нокти обикновено задебеляват и променят формата и релефа си, закривяват се и стават особено твърди, което затруднява изрязването им. Обикновено в началото се появява малко бяло петно върху нокътя, което започва постепенно да се уголемява. Когато гъбичката, причиняваща инфекция на нокътя създаде своята колония, тя разхлабва позицията му, и го измества от нокътното легло. С напредване на инфекцията, ако не се лекува, може да се стигне до отлепяне на нокътната плочка.
Допълнително утежняващ факт за това състояние е, че заразените нокътни плочки и засегнатата тъкан под тях тъкан е слабо чувствителна, а в някои случаи и безчувствена.

Кой е застрашен?

Мъжете са по-склонни към гъбични инфекции по ноктите, отколкото жените. С възрастта вероятността от гъбична инфекция на ноктите нараства.

Някои заболявания допълнително улесняват появата на гъбички по ноктите. Това са: диабет, атлетно стъпало, имунен срив.

Пребиваването в мокра или влажна среда продължително време също е предпоставка за развитие на гъбична инфекция, разранявания и нарушена цялост на ноктите и кожата около тях подпомагат процеса на заразяване.

Диагностициране

Диагнозата трябва да се постави от специалист по кожни болести, тъй като точното й определяне може да се затрудни от приликата на гъбичната инфекция с псориазис.

Ортопедични стелки Aetrex
Ортопедични стелки Aetrex

Лечение

Лечението зависи от вида на гъбичката. Затова се прави микробиологично изследване, след което се избира вътрешна медикаментозна терапия. Лечението може да бъде подкрепено от допълнителни мерки с локални средства за третиране на засегнатите участъци по ноктите.

Добра практика е отстраняването на увредената зона от нокътя, което трябва да бъде извършено от педикюрист или специалист в областта.

Ако е налице гъбична инфекция на ноктите трябва да обърнете особено внимание на хигиената на стъпалата. Използвайте мек сапун и топла вода за ежедневната хигиенна баня на краката и ги подсушавайте с особено старание след това.

Изрязвайте ноктите на стъпалата винаги в права линия, за да не се врастват настрани и ги поддържайте възможно най-къси.

Използвайте индивидуални ножички и пили за нокти, които след всяка употреба старателно почиствайте и избърсвайте задължително с висок процент етилов спирт.

Не се изкушавайте да лакирате ноктите си, защото дори безцветния лак за нокти „запечатва“ нокътя  и практически „пази“ гъбичките.

Избирайте чорапи, които не задържат влага и позволяват добра вентилация на стъпалата. Сменяйте ги ежедневно.

Уверете се, че обувките ви са подходящи. Най-добре да са изработени от естествени материали и да се вентилират добре, да пропускат влагата отвътре навън, но не и обратно.

Бъдете особено внимателни и дори педантични с хигиената на обществените места за спорт и плуване, дори това да изглежда прекалено и педантично за околните.

Домашни средства за подпомагане на лечението на гъбички по ноктите.

  • Направете разтвор от равни части топла вода и ябълков оцет, добавете 1 с.л. сода за хляб и накиснете стъпалата си за 30 минути в подходящ съд. След това измийте с хладка вода и подсушете добре.
  • Можете да правите нощен компрес със захаросан мед. Вземете по една малка бучка от меда и го разстелете върху засегнатия нокът, направете лека превръзка с памучен бинт и обуйте меки чорапи за през нощта. На сутринта измийте с хладка вода.
  • Настържете една скилидка чесън на ситно и прецедете сока от настърганото през марля. С малък тампон намажете ноктите с чесновата течност, изчакайте да засъхне и обуйте меки чорапи за през нощта. На сутринта измийте краката с хладка вода и подсушете старателно.
  • Направете каша от сода за хляб и кислородна вода и намажете засегнатите нокти. Направете придържаща превръзка и обуйте меки чорапи. Останете така колкото се може по-продължително време. Измийте с вода и подсушете след края на процедурата.

Лечението на гъбичните инфекции е продължително и изисква особена упоритост, а тези по ноктите на краката още по-голяма. Затова се въоръжете с търпение и старание и започнете сега, за да имате мечтания педикюр за следващото лято.

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.