Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Технологичното бъдеще на ортопедичните стелки

3D принтирана ортопедична стелка Aetrex

Налага ли се да носите ортопедични стелки? Тогава вероятно знаете, че най-общо казано те се делят на такива по индивидуална мярка и на предварително изработени.

Плюсовете на тези по индивидуална мярка са, че ако стъпалата ви са различни, стелките ще съответстват на всяко стъпало.

Ортопедична стелка по поръчка
Ортопедична стелка по поръчка

Минусите са, казват специалисти и ползватели, че тези стелки са най-често твърди, липсва еластичност в областта на сводовете, трудно се събират във всяка обувка. Трябва да посетите поне два пъти производителя. Стелките стават ваши (платени) преди да са готови (и да може да ги изпробвате), което може да е разочароващо понякога.

Плюсовете на предварително произведените стелки Aetrex, САЩ са:

  • Те коригират несъвършенствата на стъпалата, вместо да ги дублират;
  • Произведени са от технологични материали, които осигуряват баланс между омекотяване и поддръжка;
  • Налични са в подварианти в зависимост от обувките и активностите ви (спортни, официални всекидневни и пр);
  • Имат модели с различни поддръжки и корекции в зависимост от състоянието на стъпалото и така осигуряват индивидуализиран комфорт.
Aetrex ортопедични стелки
Aetrex ортопедични стелки

Минусът тук е, че ако едното стъпало се различава съществено от другото ви стъпало, то за вас липсва готов вариант.

Възможно ли е съчетаването на плюсовете на индивидуалните и готовите стелки? Да, с помощта на най-новите технологии това е вече факт:

Albert е най-съвършеният уред за изготвяне на дигитален отпечатък, 3D моделиране и компютърна диагностика създаден от Aetrex Wordlwide Inc, САЩ – той ще направи дигитален отпечатък на стъпалата ви и зоните на натиск с невероятна разделителна способност. Заедно с това 18 камери ще заснемат стъпалата ви от глезена надолу на 360 градуса и ще създадат 3D модел.

3D сканиране на стъпалата с Albert
3D сканиране на стъпалата с Albert

Тези данни се превръщат в 3D CAD модел, комбиниращ различни структури, които са подредени според зоните на натиск, които са уникални за всяко стъпало. Различните цветове на изображението по-долу съответстват на зоните на различен натиск.

Например, на изображенията с червен цвят са обозначени зоните с най-голям натиск – съответно там софтуера предвижда конструкция от свързани структури подобни на цилиндър с вградена пружина осигуряваща максимална еластичност и преразпределение на тежестта.

Съответно, в зоните с по-тъмни цветове – синьо/черно се 3D отпечатват неутрални структури подобни на мрежа с малка еластичност поради малкият или никакъв натиск. Съответно за оранжевите, жълтите и зелените зони са предвидено трети и четвърти и пети тип структури с различни степени на еластичност.

В рамките на една 3D принтирана стелка могат да бъдат комбинирани неограничен брой различни зони с различаваща се степен на еластичност благодарение на специално разработените структури и 3D принт технологията – нещо непостижимо за класическата технология, която може да постигне само на теория нещо подобно, комбинирайки да речем различни материали.принтери

3D-CAD модела на ортопедична стелка със зоните на натиск
3D-CAD модела на ортопедична стелка със зоните на натиск

Файлът създаден от този компютърен модел се подава на последно поколение 3D принтер, който изгражда сложната конструкция на стелките ви слой след слой.

3D промишлени принтери
3D промишлени принтери

Няколко минути по-късно продуктът е готов за експедиране по пощата към вас. Освен невероятното удобство което ще усетите от тези стелки създадени точно по вашето стъпало, ще откриете и името си.

3D принтирана ортопедична стелка Aetrex
3D принтирана ортопедична стелка Aetrex

Тази услуга е налична засега единствено в САЩ. Догодина очакваме да заработи първият 3D принтер който да обслужва европейски граждани. Клиентите на Orto’s ще са сред първите които ще могат да се възползват от тази уникална услуга. Вероятно, един ден всички ортопедични стелки ще се произвеждат по тази или сходна технология, предстои да разберем.

Дотогава може да разчитате на проверените във времето, предварително готови стелки на Aetrex, които са №1 на пазара в САЩ от 1980-та година до днес. Клиентите на магазини Orto’s вече 10-та година разчитат на нас (и на производителя Aetrex), за да се чувстват добре след цял ден на крак.

С пожелание за леко ходене!
https://ortos.bg/

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.