Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Ортопедичните стелки повишават качеството ви на живот

Вземане на мярка за ортопедични стелки

По данни на американската здравна асоциация 8 от всеки 10 човека имат проблеми със стъпалата и въобще с долните крайници. Те най-често им причиняват различни по степен и вид болезнени затруднения в ежедневието.

Стелките са основният помощник в подобни случаи. Те могат да са онзи, на пръв поглед незначителен, но в действителност много важен допълнителен елемент, който ще подобри състоянието на стъпалата, ще подпомогне свободата на движенията, ще увеличи физическата издръжливост и ще предотврати преждевременната умора не само в долните крайници, но и в цялото тяло.

В медицината стелките се наричат ортези. Думата има гръцки произход и произлиза от „орто“, което означава „изправен“, „приравнен“. С проектирането и производството на стелки/ортези се занимава отделна специалност в медицината, наречена „ортетика“.

Стелките представляват подпомагащи средства за коригирането на редица структурни и функционални изменения на нервно-мускулната и скелетна система на човешкото тяло.

Когато един ортопед дава своето предписание да се използват стелки, това обичайно означава, че е необходимо да се направят конкретни измервания на стъпалата и да се изработят стелки, предназначени специално и единствено за конкретния човек. Стелките, които се изработват по поръчка са изключително скъпи, но по-същественото, което трябва да се отбележи тук, е, че в много от случаите степента на персонализиране не постига търсения комфорт и на практика и реално не подобрява състоянието на стъпалата.

Ако нямате медицинска препоръка за изработването на индивидуални стелки, можете да си купите ортопедични стелки без да посещавате специалист. Тези т.н. масови стелки обикновено са многофункционални и са в състояние да отговорят на спецификите на стъпалата на всеки тип стъпала.

Ортопедичните стелки се поставят в леглото на обувката с цел да се коригира свода на стъпалото и да се облекчи позицията на петата. В готовите ортопедични стелки има вградена цялостна подкрепа за свода и омекотяващи компоненти.

Ортопедични стелки Aetrex
Ортопедични стелки Aetrex

Какво могат да направят ортопедичните стелки за стъпалата ви?

  • Стелките могат да се окажат основополагащ фактор в грижата за стъпалата.
  • Стелките облекчават състояния като плантарен фасцит и хромомалиций.
  • Стелките подкрепят опорно-двигателния апарат от пръстите на краката до долната част на гърба.

Кой може да използва стелки?

  • Стелките са незаменим помощник за всеки, който страда от болки в стъпалата, колената, кръста и гърба.

Много мъже и жени се оплакват от хронична, продължителна болка в коленете, бедрата и кръста, които не са дали положителен отговор на традиционното лечение. Това често се дължи на грешки в механиката на стъпалата. Именно при такива случаи ортопедичните стелки могат да са незаменим помощник за преодоляване на болезнения синдром и облекчаване на общото състояние на опорно-двигателната система.

Ортопедичните стелки са от особена важност за хората, които работят на крак. Часовете, прекарани в изправено положение върху твърда повърхност могат да влошат състоянието на стъпалата, да предизвикат подуване и спадане на свода. Стелките осигуряват надеждна поддръжка на сводовете, подпомагат кръвообръщението в долните крайници и спомагат за намаляване на умората.

Ортопедичните стелки са за всички, които искат да подобрят качеството си на живот всеки ден. Дори да нямате оплаквания по отношение на стъпалата и костно-мускулния апарат, превантивната грижа ще ви осигури здраве и спокойствие. Затова, още преди да имате оплаквания, вземете нужните мерки, за да се чувствате удобно и добре. Това ще ви помогне да сте по-жизнени и работоспособни, независимо от възрастта.

Ортопедичните стелки са от огромна важност за хората с диабет. Това заболяване обикновено води до диабетна невропатия и увреждане на периферните нерви в крайниците. Заболяването е съпроводено от загуба на чувствителност, което е причина пациентите да не усещат болка, топлина или студ, а това може да доведе до болезнени разранявания, изгаряния или измръзване. Ортопедичните стелки могат да подпомогнат състоянията, съпътстващи невропатията и да облекчат напрежението в долните крайници, както и в цялото тяло.

Ортопедичните стелки са полезни и за пациентите с артрит. Заболяването атакува ставите, прави ги болезнени и трудно подвижни. Стелките при пациенти с артрит помагат за намаляване на болезнените усещания и запазването на добра мобилност.

Много спортисти, най-вече лекоатлети, както и хора, които обичат да спортуват в свободното си време, се доверяват на ортопедичните стелки, в стремежа си да подобрят физическите си показатели и да поддържат долните си крайници в отлична форма. Специалните спортни стелки позволяват на костите, мускулите и сухожилията да работят със 100% ефективност и предпазват от преждевременна умора и травми.

Хората, които са с наднормено тегло могат да облекчат костите и сухожилията в долните крайници, които са принудени да носят извънреден товар ежедневно, само с помощта на чифт ортопедични стелки.

В търговската мрежа могат да се намерят много и най-различни видове ортопедични стелки, но стелките, които специалистите ще ви насочат да изберете с помощта на iStep-компютърната диагностика, със сигурност ще отговорят най-адекватно на нуждите на вашите стъпала.


*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

Related Posts

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.